Συμπλήρωση Extra Crunch: Πώληση SaaS σε προγραμματιστές, σπασίματα YC μετά από 13 προσπάθειες, όλα σχετικά με το Expensify


Πριν το Twilio είχε ανώτατο όριο αγοράς που πλησίαζε τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια και περισσότερους από 200.000 πελάτες, η πλατφόρμα cloud-communications ανέπτυξε μια μυστική σάλτσα για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της: ένα μοντέλο επικεντρωμένο στους προγραμματιστές που διέθετε τους παραδοσιακούς κανόνες μάρκετινγκ.

Εταιρίες λογισμικού που πωλήστε απευθείας σε τελικούς χρήστες, μοιράζονται ένα απλό πλαίσιο για τη διαχείριση της ανάπτυξης που αξιοποιεί την ανιχνευσιμότητα, την επιθυμία και την ικανότητα – το "αχ!" τη στιγμή που ένας καταναλωτής μπορεί να ενσωματώσει ένα νέο προϊόν στη ροή εργασίας του.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το παραδοσιακό μάρκετινγκ δεν λειτουργεί στους προγραμματιστές και δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι αδιαπέραστο από ένα βήμα πωλήσεων. Οι κατασκευαστές θέλουν απλώς αξιόπιστα εργαλεία που είναι εύχρηστα.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να πουλήσουν λογισμικό σε προγραμματιστές σε κλίμακα πρέπει να πετάξουν τα βιβλία τους B2B και να συναντήσουν τους πελάτες τους όπου βρίσκονται .


Η δικηγόρος Sophie Alcorn, η ειδική της εσωτερικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση, υπέβαλε δύο στήλες: Τη Δευτέρα, ανέλυσε μια απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ όχι για ακύρωση του προγράμματος International Entrepreneur Parole το οποίο ενδεχομένως επιτρέπει σε ιδρυτές από άλλες χώρες να παραμείνουν στις ΗΠΑ για όσο διάστημα 60 μηνών.

Την Τετάρτη, απάντησε σε μια ερώτηση από έναν επιχειρηματία που ρώτησε αν είχε νόημα να χορηγεί βίζα για εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως εντός των ΗΠΑ

Ευχαριστούμε πολύ που διαβάσατε το Extra Crunch αυτήν την εβδομάδα και έχουν ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Walter Thompson
Ανώτερος συντάκτης, TechCrunch
@yourprotagonist

4 μαθήματα που έμαθα για να μπω στο Y Combinator (μετά από 13 αιτήσεις)

Συντελεστές εικόνας: Peter Finch (ανοίγει σε νέο παράθυρο) / Getty Images

Μπορείτε να φανταστείτε να κάνετε 13 προσπάθειες σε κάτι πριν επιτύχετε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα;

Ο Alex Circei, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του εργαλείου ανάλυσης Git Waydev, υπέβαλε αίτηση 13 φορές στον Y Combinator πριν γίνει αποδεκτή η ομάδα του. Κάθε χρόνο, ο επιταχυντής παραδέχεται μόνο περίπου το 5% των νεοσύστατων επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

«Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι έντονος, αλλά δεν είναι αδύνατο», λέει ο Circei. «Το να πηδήξεις μέσα σε κάποια στεφάνη δεν αξίζει μόνο την πιθανή απόδοση, αλλά τελικά είναι μια πολύτιμη καμπύλη μάθησης για κάθε εκκίνηση».

Σε μια αποκλειστική έκθεση για το TechCrunch, μοιράζεται τέσσερα βασικά μαθήματα που έμαθε ενώ κατευθύνει την εκκίνησή του μέσω της αυστηρής διαδικασίας επιλογής του YC

Το πρώτο; "Βάλτε την αξία της επιχείρησής σας πριν από την προσωπική σας ματαιοδοξία."

The Expensify EC-1

 The Expensify EC-1

Συντελεστές εικόνας: Εικόνα του Nigel Sussman, σχέδιο τέχνης από τον Bryce Durbin

Τον Μάρτιο, η TechCrunch Daily Reporter Anna Heim πήρε συνέντευξη από στελέχη του Expensify για να μάθει περισσότερα σχετικά με την ιστορία και τις λειτουργίες της εταιρείας, όταν αναπάντεχα αναγκάστηκαν

Οι υποψίες μας για την αλλαγή της καρδιάς τους επιβεβαιώθηκαν στις 3 Μαΐου, όταν η εταιρεία διαχείρισης αναφορών δαπανών υπέβαλε εμπιστευτικά για δημοσίευση.

Με μια ιδρυτική ομάδα που αποτελείται κυρίως από χάκερς P2P, είναι ίσως αναπόφευκτο το Expensify να μην εμφάνιση και αίσθηση σαν κάτι που μπορεί να ονειρευτεί ένα MBA.

«Προσλαμβάνουμε με έναν εξαιρετικά διαφορετικό τρόπο. Έχουμε μια πολύ ασυνήθιστη εσωτερική δομή διαχείρισης », δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος David Barrett. «Το ίδιο το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι πολύ ασυνήθιστο. Για παράδειγμα, δεν έχουμε πωλητές. "

Όπως και με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες πρέπει να υποβάλουν ένα έντυπο S-1 που περιγράφει τις δραστηριότητές τους και πώς σκοπεύουν να ξοδέψουν κεφάλαια, το TechCrunch EC-1s είναι μέρος αρχικής ιστορίας, μέρος X -ακτίνα. Δημοσιεύσαμε το πρώτο άρθρο σε μια σειρά στο Expensify τη Δευτέρα:

Θα δημοσιεύσουμε το υπόλοιπο της σειράς Anna στο Expensify τις επόμενες εβδομάδες, οπότε μείνετε συντονισμένοι. [19659032] The Expensify EC-1

Καθώς η Procore φαίνεται να διπλασιάζει σχεδόν την ιδιωτική αποτίμησή της, η αγορά IPO δείχνει σημάδια ζωής

Η τεχνολογία κατασκευής μονόκερος Procore Technologies αυτή την εβδομάδα έθεσε ένα εύρος τιμών για την επικείμενη δημόσια προσφορά της. Τα νέα έρχονται μετά την αρχική καταχώριση της εταιρείας για δημοσίευση τον Φεβρουάριο του 2020, μια κίνηση που καθυστέρησε η πανδημία.

Τον Μάρτιο του 2021, η Procore υπέβαλε ξανά αίτηση για δημόσια προσφορά, αλλά η δεύτερη βολή της έφτασε σε μια δροσερή αγορά IPO. Η εταιρεία υπέβαλε ένα άλλο S-1 / A τον Απρίλιο και στη συνέχεια ένα άλλο στις αρχές Μαΐου. Η αρχειοθέτηση αυτής της εβδομάδας είναι η πρώτη που θέτει μια τιμή για το λογισμικό που βασίζεται στην Carpinteria στην Καλιφόρνια.

Αλλά η Procore δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέθεσε και αργότερα ανέστειλε ένα IPO για να επιστρέψει στην εργασία του στο floating. Η Kaltura, μια εταιρεία λογισμικού που επικεντρώθηκε στη διανομή βίντεο, επέστρεψε επίσης πρόσφατα την IPO της. Βλέπουμε έναν επαναπροσδιορισμό της αγοράς IPO; Ίσως.

3 χρυσοί κανόνες για επιχειρηματίες τεχνολογίας υγείας

Ο οικογενειακός γιατρός Bobbie Kumar καθορίζει τους χρυσούς κανόνες για να διασφαλίσει το προϊόν, την υπηρεσία υγείας σας ή η καινοτομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Κανόνας 1: «Δεν αρκεί να αναπτύξουμε ένα« νέο εργαλείο »για χρήση σε ένα περιβάλλον υγείας», γράφει ο Δρ Kumar. «Ίσως έχει σκοπό, αλλά αντιμετωπίζει ουσιαστικά μια ανάγκη, ή επιλύει ένα πρόβλημα, με τρόπο που βελτιώνει μετρήσιμα τα αποτελέσματα; Με άλλα λόγια: Έχει αξία; "

Αγαπητή Sophie: Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα International Entrepreneur Parole;

 μοναχικός αριθμός στην είσοδο του λαβυρίνθου που έχει αμερικανική σημαία στο κέντρο

Συντελεστές εικόνας: Bryce Durbin / TechCrunch

Αγαπητή Sophie,

Είμαι ο ιδρυτής ενός πρώιμου σταδίου , εκκίνηση δύο ετών Fintech. Θέλουμε πραγματικά να μετακομίσουμε στο Σαν Φρανσίσκο για να είμαστε κοντά στον κύριο επενδυτή μας.

Άκουσα ότι η Διεθνής Επιχειρηματική Parole επέστρεψε. Τι είναι αυτό και πώς μπορώ να κάνω αίτηση;

– Χαρούμενη στο Γιοχάνεσμπουργκ

Σκάψιμο σε ψηφιακό στεγαστικό δανειστή Better.com τεράστιο SPAC

Αν έχετε ακούσει για το Better.com αλλά δεν είχατε ιδέα τι κάνει πριν από αυτήν τη στιγμή, καλώς ήλθατε στο κλαμπ. Η τεχνολογία ενυπόθηκων δανείων μοιάζει με εφαρμογές προσχολικής ηλικίας – ισχύει για ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων σε μια πολύ συγκεκριμένη στιγμή. Και ενδιαφέρονται πολύ για αυτό. Αλλά οι υπόλοιποι από εμάς δεν γνωρίζουμε πραγματικά την ύπαρξή του.

Η Better.com, ένας δανειστής ψηφιακών στεγαστικών δανείων που υποστηρίζεται από επιχειρήσεις, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα συνδυαστεί με ένα SPAC, το οποίο θα δημοσιευτεί στο δεύτερο μισό του 2021. Τα νέα του μονόκερου έρχονται καθώς η αμερικανική αγορά IPO δείχνει σημάδια φρέσκιας ζωής μετά από έναν μετριοπαθή Απρίλιο. 19659063] Οι συνάδελφοι στο γραφείο εργάζονται φορώντας ιατρική μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια του COVID-19 ” width=”1024″ height=”780″ />

Image Credits: filadendron (ανοίγει σε νέο παράθυρο) / Getty Images

[19659002] Η πανδημία ανάγκασε πολλούς υπαλλήλους να αρχίσουν να εργάζονται από το σπίτι και, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για την εργασία. Ενώ ορισμένες επιχειρήσεις επέστρεψαν αργά στο γραφείο, ανάλογα με το πού ζείτε και τι κάνετε, πολλοί εργαζόμενοι πληροφοριών παραμένουν στο σπίτι.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες καθώς περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και το ποσοστό μόλυνσης αρχίζει να μειώνεται ΗΠΑ

Πολλές εταιρείες ανακάλυψαν ότι οι υπάλληλοί τους εργάζονται καλά στο σπίτι. Και ορισμένοι εργαζόμενοι δεν θέλουν να χάνουν χρόνο κολλημένοι σε αυτοκινητόδρομους με συμφόρηση ή μέσα μαζικής μεταφοράς τώρα που έχουν μάθει να εργάζονται από απόσταση. Αλλά άλλοι υπάλληλοι υπέφεραν σε μικρούς χώρους ή με συνεχείς διακοπές από την οικογένεια. Αυτοί οι λαοί μπορούν να επιστρέψουν στο γραφείο.

Σε ισορροπία, φαίνεται ξεκάθαρο ότι ό, τι συμβαίνει, για πολλές εταιρείες, πιθανότατα δεν θα επιστρέψουμε ολόκληρο στο προηγούμενο μοντέλο μετακίνησης στο γραφείο πέντε ημέρες εβδομάδα.

Για μονόκερους, πόσο έχει σημασία η διαδρομή προς το κοινό;

Σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του podcast TechCrunch's Equity, φιλοξενείται η Natasha Mascarenhas Και ο Alex Wilhelm κάλεσαν τους Yext CFO Steve Cakebread και Latch CFO Garth Mitchell να συζητήσουν πότε οι εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιηθούν, το κόστος και τα οφέλη της διαδικασίας και πότε ένα SPAC μπορεί να έχει νόημα. Ο Yext ακολούθησε ένα παραδοσιακό IPO πριν από λίγα χρόνια. Ο Latch είναι πλέον δημόσιος μέσω ενός συνδυασμού εταιρικού ελέγχου.

Η συζήτηση ήταν κάτι παραπάνω από ενδεικτική, καθώς ακούσαμε δύο CFOs να μοιράζονται τις απόψεις τους σχετικά με τις καθυστερημένες δημόσιες προσφορές και όταν διαφορετικοί τύποι ντεμπούτων μπορούν να έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Ενώ το πλήρωμα TechCrunch, μερικές φορές, έβαλε φως σε συγκεκριμένες συμφωνίες που καθοδηγούνται από το SPAC, το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι οι συναλλαγές μπορούν να έχουν καλή λογική.

Η συζήτηση ήταν το πρόσφατο βιβλίο της Cakebread που επικεντρώθηκε στο IPO, το οποίο όχι μόνο θεώρησε ότι οι εταιρείες θα πάνε Το κοινό νωρίτερα και όχι αργότερα είναι καλό για τις εσωτερικές του δραστηριότητες, αλλά και επειδή μπορεί να προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να συμμετάσχει στην επιτυχία μιας εταιρείας.

Στις σημερινές υπερφορτισμένες ιδιωτικές αγορές και στον αφρό δημόσιο τομέα, το επιχείρημά του αξίζει να εξεταστεί. [19659082] Για τους μονόκερους, πόσο έχει σημασία η διαδρομή προς το κοινό;

Η αλήθεια για τις ενσωματώσεις SDK και τον αντίκτυπό τους στους προγραμματιστές

 Εικόνα τριών σύνθετων φωτεινών μονοπατιών που συγκλίνουν σε λευκό φόντο για να αντιπροσωπεύσουν την ενοποίηση. [19659086] Image Credits: </strong><noscript><img aria-describedby= John Lund (ανοίγει σε νέο παράθυρο) / Getty Images

Ο Ken Harlan, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mobile Fuse, γράφει για τα προνόμια και τα μειονεκτήματα των κιτ ανάπτυξης λογισμικού.

«Η βιομηχανία ψηφιακών μέσων μιλά συχνά για πόση επιρροή, κυριαρχία και οντότητες ισχύος όπως η Google και το Facebook», γράφει ο Harlan. «Γενικά, η εστίαση είναι στα τεράστια όρια δεδομένων και το κοινό που προσεγγίζουν αυτές τις εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει κάτι πιο κάτω από την επιφάνεια που ενισχύει τη δέσμευση που έχουν αυτές οι εταιρείες τόσο στους προγραμματιστές εφαρμογών όσο και στους εκδότες.

«Στην πραγματικότητα, οι ενσωματώσεις SDK είναι ένα κρίσιμο συστατικό του γιατί αυτές οι μονολιθικές εταιρείες έχουν τόσο σημαντική παρουσία».

Μην μισείτε σε χαμηλού κώδικα και χωρίς κωδικό

Το Exchange συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Appian, Matt Calkins, αφού η εταιρική εταιρεία λογισμικού εφαρμογών του ανέφερε την απόδοση του πρώτου τριμήνου για να συζητήσει την αγορά χαμηλού κώδικα και τι ακούει σε συναντήσεις πελατών. Για να ολοκληρώσουμε τη γενική μας διατριβή – και να ενισχύσουμε τον κάπως γενναίο τίτλο μας – έχουμε καταρτίσει μια λίστα με πρόσφατους γύρους επιχειρηματικών κεφαλαίων χαμηλού κώδικα και χωρίς κωδικό, από τους οποίους υπάρχουν πολλοί.

Όπως θα δείξουμε, το ο ρυθμός με τον οποίο οι καπιταλιστές επιχειρηματικών κεφαλαίων τοποθετούν κεφάλαια σε εταιρείες που εμπίπτουν στις δύο κατηγορίες μας είναι αρκετά καταραμένος, πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν καλά ως κοόρτη. Μπορούμε να συμπεράνουμε τόσο πολύ επειδή έχει καταστεί σαφές τα τελευταία τρίμηνα ότι ενώ η σημερινή ιδιωτική κεφαλαιαγορά είναι καταπληκτική για ορισμένες νεοσύστατες επιχειρήσεις, είναι πιο δύσκολο από ό, τι θα σκεφτόσασταν για άλλους.

Η αρχειοθέτηση SPAC του Bird δείχνει τα σκούτερ-nomics απλά μην πετούν

Ένα ζευγάρι ηλεκτρονικών σκούτερ Bird σταθμευμένο στη Βαρκελώνη. Συντελεστές εικόνας: Natasha Lomas / TechCrunch

Ιστορικά – και με βάση αυτό που βλέπουμε σε αυτήν την φανταστική αρχειοθέτηση – το Bird αποδείχθηκε μια απλώς απαίσια επιχείρηση. Τα αποτελέσματά του από το 2019 και το 2020 περιγράφουν μια εταιρεία με τεράστια δομή κόστους και μη κερδοφόρα έσοδα, ανά αρχειοθέτηση. Μετά την απόσπαση αρνητικού μικτού κέρδους και στις δύο πιο πρόσφατες περιόδους πλήρους έτους, το αρχικό μοντέλο του Bird φαίνεται να ηττήθηκε από την αγορά.

Τι οδήγησε τα εξαιρετικά μη κερδοφόρα έσοδα της εταιρείας και τις καθαρές απώλειες; Μονάδα οικονομίας που ήταν σχεδόν κωμικά καταστροφικά.

Αγαπητή Sophie: Έχει νόημα να υποστηρίξουμε το ταλέντο των μεταναστών για να δουλέψουμε εξ αποστάσεως;

 μοναχικός αριθμός στην είσοδο του λαβυρίνθου hedge που έχει αμερικανική σημαία στο κέντρο

Image Credits: Bryce Durbin / TechCrunch

Αγαπητή Sophie,

Η εκκίνηση μου είναι λειτουργία μίσθωσης μεγάλου χρόνου. Όλοι οι υπάλληλοί μας εργάζονται επί του παρόντος από απόσταση και πιθανότατα θα συνεχίσουν να το κάνουν για το άμεσο μέλλον – ακόμη και μετά τη λήξη της πανδημίας. Εξετάζουμε άτομα που ζουν έξω από τις ΗΠΑ για μερικές από τις θέσεις που θέλουμε να καλύψουμε.

Έχει νόημα να τους υποστηρίξουμε για βίζα για να εργαστούν εξ αποστάσεως από κάπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Ηνωμένες Πολιτείες;

– Επιλεκτική στη Silicon Valley

Το μοντέλο χάμπουργκερ είναι μια επιτυχημένη στρατηγική μετάβασης στην αγορά [19659113] Ακολουθήστε το μοντέλο χάμπουργκερ για τη στρατηγική μετάβασης στην αγορά ” width=”1024″ height=”683″ />

Image Credits: ivan101 / Getty Images

«Σήμερα, ζούμε σε έναν κόσμο ανάπτυξης με γνώμονα τα προϊόντα, όπου οι μηχανικοί (και το λογισμικό έχουν δημιουργήσει) είναι ο μεγαλύτερος διαφοροποιητής », λέει ο γενικός συνεργάτης της Coatue Management, Caryn Marooney και επενδυτής David Cahn. "Αν οι πελάτες σας αγαπούν αυτό που χτίζετε, κατευθύνεστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεν το κάνουν, δεν είστε.

«Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιτυχημένες εταιρείες ανάπτυξης με επικεφαλής το προϊόν θα φτάσουν σε ένα σημείο ανατροπής, γιατί ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι το προϊόν τους, θα πρέπει να καταλάβουν πώς να επεκτείνουν την πελατειακή τους βάση και να αναπτυχθούν από μια νεοσύστατη επιχείρηση σε έσοδα 1 δισεκατομμυρίου $.

«Η απάντηση είναι το μοντέλο χάμπουργκερ. Γιατί το ονομάζω αυτό; Επειδή οι καλύτερες στρατηγικές go-to-market (GTM) για νεοσύστατες επιχειρήσεις είναι σαν χάμπουργκερ:

  • Το κάτω κουλούρι: Bottom-up GTM.
  • Το burger : Το προϊόν σας. [19659119] Το κορυφαίο κουλούρι: Επιχειρηματικές πωλήσεις. "

Οι συνδρομές λογισμικού τρώνε τον κόσμο: Επίλυση προβλημάτων τιμολόγησης και ταμειακών ροών ταυτόχρονα

 το λογότυπο ανακύκλωσης αναδημιουργήθηκε σε διπλωμένο νόμισμα ΗΠΑ χωρίς ορατούς σειριακούς αριθμούς / πρόσωπα κ.λπ.

Συντελεστές εικόνας: belterz (ανοίγει σε νέο παράθυρο) / Getty Images

Krish Subramanian , ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Chargebee, γράφει ότι ενώ τα επιχειρηματικά μοντέλα συνδρομής είναι ελκυστικά, υπάρχουν δύο μεγάλες παγίδες: Πρώτον, πληρωμή.

«Ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας, υπάρχει μια συνεχής ανάγκη να πείσουμε τους πελάτες να εγγραφούν μακροπρόθεσμα Γράφει ο Subramanian. «Το δεύτερο ζήτημα: Πώς καλύπτουν οι επιχειρήσεις το χάσμα χρηματοδότησης μεταξύ όταν εγγραφούν οι πελάτες και όταν πληρώνουν;»

Υπάρχει ένα δόγμα στο επιχειρηματικό κεφάλαιο

Scott Lenet, το Ο πρόεδρος της Touchdown Ventures, ρωτά πώς πρέπει να σκεφτούν οι υπεύθυνοι διαπραγμάτευσης πώς να χειριστούν τον εαυτό τους όταν τα αντισυμβαλλόμενα μέρη προσπαθούν να αλλάξουν μια συμφωνία. "Πότε είναι εντάξει η τροποποίηση των όρων και πότε πρέπει να είναι σταθεροί οι κατασκευαστές συμφωνιών;" ρωτάει.

«Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα συμβόλαια αξίζουν πολύ λίγα χωρίς τη συνεχιζόμενη διαχείριση σχέσεων που κρατά όλα τα μέρη ευθυγραμμισμένα. Η επιβολή είναι τόσο ασυνήθιστη στον κόσμο των νεοσύστατων επιχειρήσεων που το θεωρώ ως ένα αδιέξοδο. Σύμφωνα με την εμπειρία μου, η καλή επικοινωνία είναι η μόνη αξιόπιστη θεραπεία. Αυτός είναι είναι ο τρόπος. "

Ακόμη και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις με περιορισμένους προϋπολογισμούς μπορούν να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπό τους στο μάρκετινγκ

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.