Η Solana, μια πλατφόρμα blockchain που ακολουθείται από κορυφαίους επενδυτές κρυπτογράφησης, λέει ότι είναι πολύ πιο γρήγορη από την Ethereum


Ο Σολάνα δεν είναι ακόμη γνωστός εκτός της κοινότητας κρυπτογράφησης. Ωστόσο, οι εμπιστευτικοί πιστεύουν ότι η πλατφόρμα blockchain είναι ενδιαφέρουσα για πολλούς λόγους, ξεκινώντας από τον φιλόδοξο ιδρυτή της, Anatoly Yakovenko, ο οποίος πέρασε πάνω από δώδεκα χρόνια ως μηχανικός που εργάζεται σε ασύρματα πρωτόκολλα στο Qualcomm και που λέει ότι είχε μια στιγμή λάμπας Η καφετέρια του Σαν Φρανσίσκο πριν από αρκετά χρόνια, ακολουθώντας δύο καφέδες και μια μπύρα.

Η μεγάλη του ιδέα επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός ιστορικού ρεκόρ για την επιτάχυνση της «συναίνεσης», δηλαδή πώς λαμβάνονται αποφάσεις για μπλοκ αλυσίδων, τα οποία είναι τα ίδια συστήματα ομότιμων . Αυτήν τη στιγμή, επιτυγχάνεται συναίνεση σε διάφορα blockchain όταν τα μέλη επιλύουν ένα μαθηματικό παζλ, έναν μηχανισμό που ονομάζεται «απόδειξη εργασίας» Αυτοί οι ανθρακωρύχοι ανταμείβονται για τις προσπάθειές τους με κρυπτογράφηση, αλλά η διαδικασία διαρκεί πολλές ώρες στην περίπτωση του Bitcoin και ημερών στην περίπτωση του Ethereum και είναι εξαιρετικά έντονη ενέργεια, γι 'αυτό ούτε το Bitcoin ούτε το Ethereum έχουν αποδειχθεί πολύ επεκτάσιμα. (Η βαριά εξάρτηση του Bitcoin από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο λόγος που ο Elon Musk ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για να εξηγήσει γιατί η Tesla δεν δέχεται πλέον το Bitcoin ως πληρωμή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας.)

Αλλά υπάρχει ένας άλλος τρόπος. Πράγματι, οι παρατηρητές κρυπτογράφησης και οι προγραμματιστές είναι ενθουσιασμένοι για το Ethereum και άλλα νομίσματα που μεταβαίνουν σε ένα νέο σύστημα που ονομάζεται «απόδειξη πονταρίσματος», όπου άτομα που συμφωνούν να κλειδώσουν ένα ορισμένο ποσό της κρυπτογράφησής τους – λένε ότι είναι ο Αιθέρας – καλούνται να ενεργοποιήσουν το λεγόμενο λογισμικό επικύρωσης που τους επιτρέπει να αποθηκεύουν δεδομένα, να επεξεργάζονται συναλλαγές και να προσθέτουν νέα μπλοκ στο blockchain. Όπως οι ανθρακωρύχοι, οι "επικυρωτές" αναλαμβάνουν το ρόλο για να κερδίσουν περισσότερα κρυπτονομίσματα, αλλά χρειάζονται πολύ λιγότερο εξελιγμένο εξοπλισμό, ο οποίος ανοίγει την ευκαιρία σε περισσότερα άτομα. Εν τω μεταξύ, επειδή περισσότεροι επικυρωτές μπορούν να συμμετέχουν σε ένα δίκτυο, η συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερα.

Ο Γιακοβένκο είναι ενθουσιώδης για τη μετατόπιση. Μιλήσαμε μαζί του χθες, και σίγουρα δεν ριζώνει ενάντια στο Ethereum, λέγοντας ότι θα ήταν «καταστροφικό για ολόκληρη τη βιομηχανία» εάν η Ethereum δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει τη μετάβασή της σε απόδειξη διακυβεύσεων, δεδομένου του διανοητικού της πνεύματος και της περίπου 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων της αγοράς καπάκι.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ούτε καν η απόδειξη του στοιχήματος είναι αρκετά καλή. Ο λόγος, λέει, είναι ότι ακόμη και με απόδειξη πονταρίσματος, οι ανθρακωρύχοι – και τα bots – έχουν εκ των προτέρων πρόσβαση σε πληροφορίες συναλλαγών που τους επιτρέπουν να εκμεταλλεύονται χρήστες ή συναλλαγές που εκτελούνται εκ των προτέρων, επειδή μπορούν να ελέγχουν την παραγγελία συναλλαγών και να επωφελούνται από αυτήν τη δύναμη. [19659002] Εισαγάγετε τη μεγάλη ιδέα του Γιακοβένκο, την οποία αποκαλεί «απόδειξη της ιστορίας», όπου το blockchain Solana έχει αναπτύξει ένα είδος συγχρονισμένου ρολογιού που, στην ουσία, εκχωρεί μια χρονική σήμανση για κάθε συναλλαγή και απενεργοποιεί τη δυνατότητα των ανθρακωρύχων και των bots να αποφασίσουν την παραγγελία εκ των οποίων οι συναλλαγές καταγράφονται στο blockchain.

Ο Γιακοβένκο αναφέρει ότι επιτρέπει επίσης ταχύτερη οριστικοποίηση μπλοκ και πολύ ταχύτερη συναίνεση επειδή δεν χρειάζεται πλέον να υπολογιστούν οι χρονικές σημάνσεις των προηγούμενων συναλλαγών. «Βασικά, η ταχύτητα του φωτός είναι πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε αυτό το δίκτυο να πάει.»

Βεβαίως, η Solana – η οποία έχει πουλήσει μάρκες σε επενδυτές αλλά ποτέ μετοχές στην εταιρεία – έχει ενθουσιαστεί πολλοί για τις προοπτικές της. Σε πρόσφατες συνεντεύξεις και με τους δύο επενδυτές Garry Tan του Initialized Capital και Διευθύνων Σύμβουλος Joe Lallouz της εταιρείας υποδομής blockchain Bison Trails, και οι δύο ανέφεραν τη Solana ως ένα από τα έργα που βρίσκουν πιο ενδιαφέροντα αυτή τη στιγμή. (Υποθέτουμε ότι και οι δύο κατέχουν τα κουπόνια του.)

Άλλοι λένε στο παρασκήνιο ότι ενώ κατανοούν τα οφέλη του προγραμματιστή και την ανάγκη για πιο κλιμακωτές μπλοκ αλυσίδων από το Ethereum, Solana Χρειάζεται ακόμη περισσότερος προγραμματισμός για να αποδείξει τη μακροπρόθεσμη αξία του και δεν είναι ακόμη εκεί. Σύμφωνα με την ίδια τη Solana, επί του παρόντος υπάρχουν 608 επικυρωτές που βοηθούν στη διασφάλιση του δικτύου Solana και 47 αποκεντρωμένες εφαρμογές (ή "dapps") που τροφοδοτούνται από τη Solana. Meawhile, σύμφωνα με πληροφορίες 33.700 ενεργοί επικυρωτές βοηθούσαν να διασφαλίσουν το "Eth 2.0" στα τέλη Δεκεμβρίου και 3.000 dapps που λειτουργούσαν στο blockchain Ethereum από το Φεβρουάριο.

Το δίκτυο Ethereum κυκλοφόρησε το 2015, οπότε έχει ένα τριετές προβάδισμα στο Solana. Εν τω μεταξύ, η Σολάνα έχει το δικό της ηγετικό ρόλο, λέει ο Γιακοβένκο, ο οποίος εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και έχει συγκεντρώσει μια κατανεμημένη ομάδα 50 υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένων πολλών πρώην συναδέλφων της Qualcomm. Ερωτηθείς για άλλα έργα που έχουν αγκαλιάσει μια απόδειξη προσέγγισης της ιστορίας, λέει ότι ενώ είναι "όλα ανοιχτού κώδικα" και "οποιοσδήποτε μπορεί να το κάνει," δεν υπάρχει "μια σειρά από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές μας που να λένε ότι πρόκειται να ξαναρχίσουν το σύστημά τους και το χρησιμοποιούν. "

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι είναι σχεδόν κωμικά περίπλοκο. «Χρειάζεται απλώς πολλή δουλειά για την κατασκευή αυτών των συστημάτων», λέει ο Γιακοβένκο. «Χρειάζονται δύο έως τρία χρόνια για να φτιάξουμε ένα νέο στρώμα και δεν μπορείτε πραγματικά να πάρετε μια ιδέα για το ένα και να το βάλετε στο άλλο. Εάν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό, θα επανέλθετε στους έξι έως εννέα μήνες τουλάχιστον και ενδεχομένως να εισαγάγετε σφάλματα και ευπάθειες. "

Σε κάθε περίπτωση, η Solana, η οποία η ίδια έχει 12 δισεκατομμύρια $ το ανώτατο όριο της αγοράς, δεν ενδιαφέρεται να ανταγωνιστεί με το Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα σε κάθε μέτωπο, προτείνει ο Yakovenko. Το μόνο που θέλει είναι να διαταράξει εντελώς τη Wall Street και τις υπόλοιπες παγκόσμιες αγορές, ακόμα κι αν δεν το κάνει ακριβώς.

Ξέρει ότι ακούγεται τρελό. Αλλά με τον τρόπο που το βλέπει, αυτό που κατασκευάζει η Solana είναι «μια ανοιχτή, δίκαιη, ανθεκτική στη λογοκρισία παγκόσμια αγορά» που είναι καλύτερη από οτιδήποτε μέσα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο διευθέτησης συναλλαγών. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγαλύτερη ευκαιρία από ό, τι φανταζόταν, υποστηριζόμενη σε αυτό το καφενείο.

Όπως είπε χθες: «Όλα όσα κάνουμε για να κάνουμε αυτό το πράγμα γρηγορότερα και ταχύτερα οδηγεί σε αυτήν την καλύτερη αντίσταση λογοκρισίας, και επομένως καλύτερες αγορές. Και η ανακάλυψη τιμών είναι αυτό που φαντάζομαι είναι η θανάσιμη χρήση για αποκεντρωμένα δημόσια δίκτυα. Μπορούμε να είμαστε η μηχανή ανακάλυψης τιμών στον κόσμο; Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. "

Δεν είναι μόνο του στο να συλλογιστεί τις δυνατότητες. Δείχνοντας τις άγριες μεταβολές των τιμών κρυπτογράφησης αυτήν τη στιγμή, λέει ότι υποψιάζεται ότι «μέρος αυτού είναι μόνο προγραμματιστές και λαοί που ανακαλύπτουν το δίκτυο και δημιουργούν δροσερές εφαρμογές σε αυτό». Είναι συναρπαστικό όταν οι άνθρωποι μπορούν να «αυτοεξυπηρετούνται και να δημιουργούν πράγματα που θέλουν να πάνε στην αγορά», προσθέτει. «Είναι το μυστικό όπλο των αποκεντρωμένων δικτύων έναντι οποιωνδήποτε κατεστημένων φορέων όπως η Bank of America ή η Visa ή οτιδήποτε άλλο. Αυτές οι μεγάλες εταιρείες δεν μπορούν να επαναλάβουν και να κινηθούν τόσο γρήγορα όσο το παγκόσμιο σύνολο μηχανικών που μπορούν να συναντηθούν και να κωδικοποιήσουν όποτε θέλουν. "

Στην πραγματικότητα, είδε πολύ παρόμοια δυναμική να παίζουν στην Qualcomm. «Δουλεύοντας σε μια μεγάλη εταιρεία, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί πόροι, σωστά; Μπορούν να πετύχουν τα πάντα. Αλλά μας είδατε να δουλεύουμε σε ιδιόκτητα λειτουργικά συστήματα, ενώ τα παιδιά Linux δούλευαν πρώτα για διασκέδαση, έτσι; Και φαινόταν ότι ήταν απλώς ένα παράξενο χόμπι που είχαν οι άνθρωποι. κωδικοποιούν λειτουργικά συστήματα τη νύχτα. κωδικοποιούσαν το σαββατοκύριακο. Στη συνέχεια, ξαφνικά, το Linux είναι το de facto κινητό iOS του Android. "

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Solana, θα έχουμε ένα podcast σύντομα με την μακρότερη συνομιλία μας με τον Yakovenko. Εν τω μεταξύ, το κατάστημα Decrypt δημοσίευσε σήμερα έναν εξηγητή με τίτλο «Τι είναι το Solana;» ότι μπορείτε να δείτε εδώ .

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.