Το Facebook χάνει την τελευταία προσπάθεια να εκτροχιάσει την απόφαση DPC σχετικά με τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ


Το Facebook απέτυχε στην προσπάθειά του να εμποδίσει τον επικεφαλής ρυθμιστή προστασίας δεδομένων της ΕΕ να προωθήσει μια απόφαση για το αν θα διατάξει την αναστολή των ροών δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ.

Το ιρλανδικό Ανώτατο Δικαστήριο μόλις εξέδωσε Απόφαση απορρίπτοντας την πρόκληση της εταιρείας στις διαδικασίες της Ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC).

Η υπόθεση έχει τεράστια πιθανή λειτουργική σημασία για το Facebook, το οποίο μπορεί να αναγκαστεί να αποθηκεύσει τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών σε τοπικό επίπεδο εάν διατάξει να σταματήσει να παίρνει τις πληροφορίες του στις ΗΠΑ για επεξεργασία.

Τελευταία Σεπτέμβριος Ο ιρλανδός παρατηρητής δεδομένων έκανε μια προκαταρκτική παραγγελία προειδοποιώντας το Facebook ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αναστείλει τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ. Το Facebook ανταποκρίνεται αρχειοθετώντας για δικαστικό έλεγχο και παραιτείται από τη διαδικασία του DPC. Αυτό το μπλοκ είναι πλέον ξεμπλοκαρισμένο.

Κατανοούμε ότι έχουν δοθεί λίγες μέρες στα εμπλεκόμενα μέρη για να διαβάσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου πριν από άλλη ακρόαση την Πέμπτη – όταν το δικαστήριο αναμένεται να άρει επίσημα την παραμονή του Facebook στην έρευνα του DPC (και διευθετήσει το ζήτημα των δαπανών υπόθεσης).

Το DPC αρνήθηκε να σχολιάσει με λεπτομέρεια τη σημερινή απόφαση – ή σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη απόφασης σχετικά με τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ του Facebook – αλλά ο αναπληρωτής Επίτροπος Graham Doyle μας είπε ότι "καλωσορίζει σήμερα απόφαση

Η προκαταρκτική απόφαση αναστολής του το περασμένο φθινόπωρο ακολούθησε μια ορόσημη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ευρώπης το καλοκαίρι κατέστρεψε μια εμβληματική διατλαντική συμφωνία σχετικά με τη ροή δεδομένων, με την αιτιολογία ότι η μαζική επιτήρηση των ΗΠΑ είναι ασυμβίβαστη με το καθεστώς προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

Η πτώση από την ακύρωση του CJEU του Privacy Shield (όπως εμείς Όπως μια προηγούμενη απόφαση που καταργεί τον προκάτοχό της Safe Harbor ) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια – καθώς οι εταιρείες που βασίζονται στη μεταβίβαση των δεδομένων των χρηστών της ΕΕ στις ΗΠΑ έπρεπε να προσπαθήσουν να βρουν έγκυρες νομικές εναλλακτικές λύσεις. [19659002] Ενώ το CJEU δεν απαγόρευσε εντελώς τη διαβίβαση δεδομένων από την ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι οι οργανισμοί προστασίας δεδομένων πρέπει να εισέλθουν και να αναστείλουν τις διεθνείς ροές δεδομένων εάν υποπτεύονται ότι τα δεδομένα της ΕΕ διατρέχουν κίνδυνο. Και οι ροές δεδομένων ΕΕ προς ΗΠΑ σηματοδοτήθηκαν ως σαφείς κινδύνους, δεδομένου ότι το δικαστήριο κατέστρεψε ταυτόχρονα την Ασπίδα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το πρόβλημα για ορισμένες επιχειρήσεις είναι επομένως ότι απλά δεν μπορεί να είναι μια έγκυρη νομική εναλλακτική . Και εκεί τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα κολλώδη για το Facebook καθώς η υπηρεσία του εμπίπτει στην επιτήρηση της NSA μέσω της Ενότητας 702 του FISA (η οποία χρησιμοποιείται για την έγκριση προγραμμάτων μαζικής παρακολούθησης όπως το Prism ). [19659013] Το Facebook έχασε 100% ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας: "Αρνούμαι όλες τις απαλλαγές που ζητήθηκαν από το [Facebook Ireland] και απορρίπτω τους ισχυρισμούς που διατύπωσε κατά τη διαδικασία"

Απόφαση (πρωτότυπο) και πρώτη δήλωση εδώ: https://t.co/81C7pyCBTd

– Max Schrems  🇪🇺 (@maxschrems) 14 Μαΐου 2021

Λοιπόν, τι συμβαίνει τώρα για Facebook, μετά την απόφαση του Ιρλανδικού Ανώτατου Δικαστηρίου;

Όπως πάντα σε αυτό το περίπλοκο νομικό έπος – το οποίο συνεχίζεται με διάφορες μορφές από μια αρχική καταγγελία του 2013 που έκανε ο Ευρωπαίος υπεύθυνος εκστρατείας απορρήτου Max Schrems – απομένει ακόμη κάποιο κομμάτι για να τρέξει. [19659002] Μετά από αυτό το ξεμπλοκάρισμα το DPC θα έχει δύο ερωτήσεις στο τρένο: Και οι δύο αρχικές, σχετικές για την καταγγελία του Schrems, και για μια δική του έρευνα σχετικά με τη βούληση, αποφάσισε να ανοίξει πέρυσι – όταν είπε ότι έπαυσε την έρευνα για την αρχική καταγγελία του Schrems. τη δική του δικαστική αναθεώρηση των διαδικασιών του DPC . Και το DPC συμφώνησε γρήγορα να διευθετήσει – συμφωνώντας τον Ιανουάριο ότι θα «οριστικοποιήσει» γρήγορα την αρχική καταγγελία του Schrems. Έτσι, τα πράγματα κινούνταν ήδη.

Το πλήθος όλων αυτών είναι: Το τελευταίο από τα bungs που χρησιμοποιήθηκαν για να καθυστερήσει τη ρυθμιστική δράση στην Ιρλανδία για τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ του Facebook τελικά εξάγονται – και το DPC πρέπει Αποφασίστε για το παράπονο.

Ή, για να το θέσω με άλλο τρόπο, το ρολόι σημειώνει τις ροές δεδομένων ΕΕ-ΗΠΑ του Facebook. Οπότε περιμένουμε άλλη μια σύντομη δημοσίευση ιστολογίου από τον Nick Clegg πολύ σύντομα .

Ο Schrems είπε προηγουμένως στην TechCrunch ότι αναμένει από το DPC να εκδώσει εντολή αναστολής εναντίον του Facebook εντός μηνών – ίσως μόλις αυτό το καλοκαίρι (και σε αντίθετη περίπτωση το φθινόπωρο).

Σε μια δήλωση που αντέδρασε στην απόφαση του Δικαστηρίου σήμερα, επανέλαβε αυτή τη θέση, λέγοντας: «Μετά από οκτώ χρόνια, το DPC υποχρεούται τώρα να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων του Facebook ΕΕ-ΗΠΑ, πιθανώς πριν από το καλοκαίρι . Τώρα έχουμε απλώς δύο διαδικασίες αντί για μία. "

Όταν η Ιρλανδία (τελικά) αποφασίσει ότι δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος των κανονιστικών διαδικασιών, ωστόσο.

Μια απόφαση του DPC για τις μεταφορές στο Facebook θα πρέπει να πάει τα άλλα DPA της ΕΕ για αναθεώρηση – και εάν υπάρχει διαφωνία εκεί (όπως φαίνεται πολύ πιθανό, δεδομένου του τι συνέβη με τα σχέδια αποφάσεων DPC GDPR), θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση (εβδομάδες έως μήνες) καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων επιδιώκει συναίνεση.

Εάν η πλειοψηφία των ΣΟΕΣ της ΕΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει, το Διοικητικό Συμβούλιο ενδέχεται να πρέπει να ψηφίζει αποφασιστικά. Αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει το χρονοδιάγραμμα γύρω από οποιαδήποτε εντολή αναστολής. Αλλά ένα τέλος στη διαδικασία είναι επιτέλους επιφανές.

Και, λοιπόν, εάν μια κρίσιμη μάζα εσωτερικής πίεσης ποτέ πρόκειται να οικοδομήσει για μεταρρύθμιση υπέρ της ιδιωτικής ζωής των νόμων περί επιτήρησης των ΗΠΑ τώρα μοιάζει με μια πολύ καλή στιγμή…

«Περιμένουμε τώρα από το DPC να εκδώσει απόφαση να σταματήσει τη μεταφορά δεδομένων του Facebook πριν από το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο Schrems. «Αυτό θα απαιτούσε από το Facebook να αποθηκεύει τα περισσότερα δεδομένα από την Ευρώπη τοπικά, για να διασφαλίσει ότι το Facebook USA δεν θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκά δεδομένα. Η άλλη επιλογή θα ήταν οι ΗΠΑ να αλλάξουν τους νόμους εποπτείας τους. "

Το Facebook ήρθε σε επαφή για σχόλιο σχετικά με την απόφαση του Ιρλανδικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ενημέρωση: Η εταιρεία μας έστειλε τώρα αυτή τη δήλωση :

«Η σημερινή απόφαση αφορούσε τη διαδικασία που ακολούθησε το IDPC. Το μεγαλύτερο ζήτημα του πώς μπορούν να μετακινηθούν τα δεδομένα σε όλο τον κόσμο παραμένει σημαντική για χιλιάδες ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις που συνδέουν πελάτες, φίλους, οικογένεια και υπαλλήλους σε ολόκληρο τον Ατλαντικό. Όπως και άλλες εταιρείες, ακολουθήσαμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και βασίζουμε σε τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες και κατάλληλες διασφαλίσεις δεδομένων, για να παρέχουμε μια παγκόσμια υπηρεσία και να συνδέουμε ανθρώπους, επιχειρήσεις και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ανυπομονούμε να υπερασπιστούμε τη συμμόρφωσή μας προς το IDPC, καθώς η προκαταρκτική τους απόφαση θα μπορούσε να βλάψει όχι μόνο το Facebook, αλλά και τους χρήστες και άλλες επιχειρήσεις. "

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.