Μ.Βρετανία: Ενισχύσεις 5 δις, φόροι 6 δις | Οικονομία | DW


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του βρετανικού τύπου στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2021 που θα καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ προβλέπονται πέντε δισεκατομμύρια λίρες για ενίσχυση της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ από την άλλη επιβάλλεται αύξηση στον φόρο εισοδήματος, ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι το σχέδιο εξόδου από το λοκντάουν θα είναι ένας δύσκολος δρόμος για τους Βρετανούς.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο ενίσχυσης στοχεύει στους τομείς που θεωρείται ότι έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδήμια, καθώς και στον περιορισμό της ανεργίας που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,1%. Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις, όπως εμπορικά καταστήματα, παμπ, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα λάβουν ενίσχυση έως και 18.000 λίρες, ενώ όλα δείχνουν ότι θα επεκταθεί και το σχέδιο αναστολής εργασίας «furlough» μέχρι τον Ιούνιο.

Απομάκρυνση από τις δεσμεύσεις των Συντηρητικών

Ο υπουργός Οικονομικών με μάσκα προστασίας σε παλαιότερη επίσκεψη στη Σκωτία

Στον αντίποδα ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή το πάγωμα των ορίων στις κλίμακες φορολόγησης για τουλάχιστον 3 χρόνια, με το αφορολόγητο να μένει στις 12.500 λίρες και την ανώτερη στις 50.000 αντίστοιχα, με το μέτρο αυτό να ωθεί τους φορολογούμενους σε υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης σε βάθος χρόνου. Επιπρόσθετα, ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα αυξηθεί σταδιακά από το 19% στο 25% μέχρι το τέλος του 2024. Το σχέδιο του υπουργού έρχεται σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του κόμματος των Συντηρητικών, που είχε δεσμευτεί ότι δεν θα επιβάλλει αύξηση τους φόρους εισοδήματος. 

Τα αντικρουόμενα μέτρα εκφράζουν την πρόθεση του Λονδίνου να χρηματοδοτήσει την ενίσχυση της οικονομίας από φόρους και όχι από δανεισμό, με την πανδημία να έχει προκαλέσει «τρύπα» στο κρατικό προϋπολογισμό ύψους 43 δις λιρών, την οποία θέλει η κυβέρνηση να εξισορροπήσει σε βάθος τετραετίας. Η κυβέρνηση Τζόνσον το προηγούμενο οικονομικό έτος δανείστηκε 271 δις λίρες, με το συνολικό δημόσιο χρέος να ξεπερνά τα 2,1 τρισεκατομμύρια.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.