Αντίσταση γάλλων δημάρχων κατά των μέτρων Covid-19 | Πολιτική | DW


Το «μπρα ντε φερ» των δημάρχων των μεγάλων πόλεων της νότιας Γαλλίας κατά των νέων μέτρων που προέβλεπε η κυβέρνηση, πέτυχε μια πρώτη χαλάρωση: Πρώτον, το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων να ξεκινήσει σήμερα το βράδυ και όχι νωρίτερα έχοντας κερδίσει έτσι το Σαββατοκύριακο, και δεύτερον, να γίνει επανεκτίμηση της εξέλιξης μέσα σε 7 και όχι 14 ημέρες. Το μέτρο αφορά κυρίως σε μπαρ και εστιατόρια της μητρόπολης  Aix –Marseille-Provence, με 92 κοινότητες. Ακόμη και η παρουσία του ίδιου του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν στη Μασσαλία την περασμένη Παρασκευή για να πείσει γύρω από την αναγκαιότητα των μέτρων, δεν απέδωσε. «Εάν περιμένουμε ότι η κατάσταση από μόνη της θα βελτιωθεί, ρισκάρουμε τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων από αυτά που ανακοινώσαμε» προειδοποίησε τους τοπικούς άρχοντες. Κυρίως η αντίσταση του Νομάρχη της περιοχής, Ρενό Μυσελιέ, συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα: με δηλώσεις του κάλεσε την κυβέρνηση «κάθε απόφαση να είναι δίκαιη, ισορροπημένη και μετρημένη για να γίνεται αποδεκτή» και ζήτησε να μην εφαρμοσθούν τα μέτρα στην περιοχή, παρά το ότι θεωρείται ζώνη υψηλού κινδύνου.

Στο «κόκκινο» η Μασσαλία

Οργή προκαλούν τα αυστηρά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για καθολικό κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων

Ο Μισελιέ δεν σταμάτησε μόνο εκεί. Δήλωσε ότι θα προχωρήσει και δικαστικά καταθέτοντας  μαζί με τους επαγγελματίες της εστίασης έφεση στο Διοικητικό Δικαστήριο της Μασσαλίας εναντίον οποιασδήποτε μέτρου που περιορίζει δυσανάλογα την άσκηση της ελευθερίας της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου. Πάντως η Μασσαλία κρατά τα σκήπτρα του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων με 281 ανά 100.000 κατοίκους. Παράλληλα, ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται πλέον σε σχολεία και πανεπιστήμια σε όλην τη χώρα. Σε 285 ανέρχονται οι νέες εστίες και ήδη 1.152 τάξεις έκλεισαν σε σχολεία. Κλειστό και το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών σε Παρίσι και Ρέιμς.

Από αύριο τα μπαρ και τα καφέ των Βρυξελλών θα κλείνουν τις πόρτες τους από τις 11 το βράδυ, στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. Το μέτρο δεν περιλαμβάνει τα εστιατόρια. Αντίθετα καταστήματα που πωλούν αλκοολούχα προϊόντα  θα κλείνουν στις 10 το βράδυ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.