Επίσπευση δωρεάς πλάσματος από ιαθέντες


Η δωρεά πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα πρέπει να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν μετά την ανάρρωσή τους, ώστε αυτό να περιέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αντισωμάτων. Αυτό τονίζουν Ελληνες ερευνητές οι οποίοι μελετώντας τους πιθανούς δότες πλάσματος στη χώρα μας, επιβεβαίωσαν την παρατήρηση ότι τα αντισώματα σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει μειώνονται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή δεν είναι γνωστό κατά πόσον επηρεάζει τη συνολική ανοσία του ατόμου έναντι 
του SARS-CoV-2. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο εν εξελίξει μελέτης φάσης 2 για τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 με πλάσμα από ιαθέντες ασθενείς στην οποία συμμετέχουν επτά ελληνικά νοσοκομεία και ερευνητικά ιδρύματα, εξετάστηκε η κινητική του τίτλου των αντισωμάτων ατόμων που είχαν προσβληθεί και ιαθεί, και τα δεδομένα που προέκυψαν έγιναν δεκτά για δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Εξετάστηκαν 259 πιθανοί δότες πλάσματος με επιβεβαιωμένη διάγνωση λοίμωξης από τον κορωνοϊό με μοριακό έλεγχο PCR, και δύο αρνητικά αποτελέσματα τεστ μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Είκοσι δότες (7,7%) ήταν ασυμπτωματικοί τη στιγμή της διάγνωσης της COVID-19, 156 (60,2%) ήταν συμπτωματικοί αλλά δεν χρειάστηκαν νοσηλεία και 83 (32%) νοσηλεύθηκαν. Αντισώματα έναντι του κορωνοϊού ανιχνεύθηκαν σε 229 δότες ήτοι το 88% του συνόλου όσων εξετάστηκαν.

Οι ασυμπτωματικοί είχαν μικρότερους τίτλους αντισωμάτων σε σχέση με τους συμπτωματικούς που δεν νοσηλεύθηκαν και όσους νοσηλεύθηκαν. Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης 74 δότες είχαν υποβληθεί σε πλασμαφαίρεση, σε διάμεσο διάστημα 12 ημερών από την εξέταση της ύπαρξης αντισωμάτων. Την ημέρα της πλασμαφαίρεσης έγινε εκ νέου μέτρηση αντισωμάτων έναντι του ιού. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του τίτλου των αντισωμάτων, μεταξύ της ημέρας της αρχικής εξέτασης και της ημέρας της πλασμαφαίρεσης με τους περισσότερους εξετασθέντες να παρουσιάζουν μείωση του τίτλου των αντισωμάτων κατά 10% με 15%.

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η δωρεά πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν ώστε το πλάσμα αυτό να περιέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα αντισωμάτων. Σημειώνεται ότι στη μελέτη συμμετέχουν τα νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Αλεξάνδρα», Πανεπιστημιακό Πατρών, «Σωτηρία», και τα κέντρα Ινστιτούτο Παστέρ και Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κύριοι συγγραφείς της δημοσίευσης είναι οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης) και ο διευθυντής των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Παστέρ, Ανδρέας Μεντής.Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.