Ιταλία: επιστροφή στις θέσεις εργασίας με προσοχή | Πολιτική | DW


Η Ιταλία προσπαθεί να επιστρέψει στους παλιούς, γνώριμους ρυθμούς της. Σήμερα επέστρεψαν στη δουλειά τους πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενοι. Στη Ρώμη, από νωρίς το πρωί, πολλοί νέοι πήγαν στα πάρκα για άθληση, ενώ στο Μιλάνο η αστυνομία ελέγχει τα δικαιολογητικά των πολιτών που θέλουν να πάρουν τρένα με προορισμό τον Νότο για λόγους εργασίας και οικογενειακούς.

Στη Βενετία, μέχρι τώρα είναι πολύ λίγος ο κόσμος που ανέβηκε στα βαποράκια. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πάντως, οι κάτοικοι δείχνουν να τηρούν τις επιβεβλημένες αποστάσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η χωρητικότητα των οποίων για λόγους ασφαλείας είναι μειωμένη μέχρι και κατά 50%.

Να επιδείξουν οι πολίτες υπευθυνότητα ζητά η κυβέρνηση

Προσεκτική επανέναρξη λειτουργίας και για ορισμένες ιταλικές βιομηχανίες

Κάποιες ιταλικές βιομηχανίες και κάποια ιδιωτικά γραφεία έχουν επίσης ανοίξει, αλλά τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Το λιανικό εμπόριο, αν όλα πάνα καλά, θα σηκώσει και πάλι ρολά στις 18 Μαΐου. Όλοι -από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, μέχρι τους επιστήμονες- υπογραμμίζουν με έμφαση ότι οι δυο αυτές εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ότι η υπεύθυνη στάση των πολιτών πρέπει να συμβάλει στο να μην αυξηθούν και πάλι οι θάνατοι και τα κρούσματα.

Στην Νότια Ιταλία ιδίως, όπου ο ιός έχει διαδοθεί πολύ λιγότερο, δήμαρχοι και περιφερειάρχες φοβούνται μαζικά κύματα αφίξεων από τις βόρειες περιφέρειες με αυξημένο κίνδυνο. Η Σικελία παραμένει εντελώς κλειστή με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από το νησί. Και στην υπόλοιπη χώρα πάντως οι μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας συνεχίζουν να επιτρέπονται μόνον σε περιπτώσεις  έκτακτης ανάγκης και για δουλειά.

Τη νομιμοποίηση 600.000 παράτυπων μεταναστών ζητά η υπ. Γεωργίας

Προσωρινές άδειες παραμονής ζητά να δοθούν σε εργάτες της υπαίθρου και οικιακές βοηθούς η υπ. Γεωργίας

Προσωρινές άδειες παραμονής ζητά να δοθούν σε εργάτες της υπαίθρου και οικιακές βοηθούς η υπ. Γεωργίας

Για πρώτη φορά επίσης οι Ιταλοί θα αρχίσουν να πίνουν καφέ εσπρέσο και καπουτσίνο μέσα στο αυτοκίνητο. Τα καφέ μπαρ μπορούν να ανοίγουν αλλά μόνο για να φτιάχνουν ροφήματα και να τα δίνουν στον πελάτη σε πακέτο.  

Tην ίδια ώρα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση το αίτημα της υπουργού Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα να νομιμοποιηθούν άμεσα 600.000 παράτυποι μετανάστες: να δοθούν δηλαδή προσωρινές άδειες παραμονής κυρίως σε οικιακές βοηθούς και εργάτες της υπαίθρου διότι συμβάλουν με ουσιαστικό τρόπο στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.