Ο κορωνοϊός «απειλεί» τους γερμανούς εθνολαϊστές | Πολιτική | DW


Περισσότεροι συνοριακοί έλεγχοι και οικονομική ενίσχυση των μαθητευόμενων. Σε αυτά τα λίγα περιορίζονται μέχρι στιγμής οι βασικές προτάσεις του εθνολαϊκιστικού και ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Και αυτό μετά την αρχική παράλυση που προκάλεσε ο κορωνοϊός στο κόμμα, που είχε εξαφανιστεί από το πολιτικό προσκήνιο τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Εξαρχής φάνηκε ότι το AfD δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την κατάσταση. Επιπλέον έγιναν εμφανείς και οι τεράστιες διαφωνίες εντός του κόμματος όσον αφορά βασικά ερωτήματα των ημερών. Κορυφαία στελέχη αδυνατούν να βρουν κοινό παρονομαστή τόσο στο ερώτημα πόσο απειλητικός είναι πραγματικά ο ιός όσο και ως προς τα μέτρα που έλαβε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ.

Κανονική γρίπη;

«Υπάρχουν άνθρωποι στο AfD που εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κανονική γρίπη», αναφέρει η επικεφαλής της Κ.Ο. Αλίς Βάιντελ

Την ώρα που πολλά στελέχη του κόμματος, για παράδειγμα, έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας στην απαρέγκλιτη τήρηση των περιοριστικών μέτρων, άλλοι τηρούν μια αρκετά επιφυλακτική, αν όχι απορριπτική στάση. «Όπως και στον πληθυσμό εν γένει, έτσι και στην κοινοβουλευτική μας ομάδα υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν ότι πρόκειται για μια κανονική γρίπη», επισημαίνει η επικεφαλής της Κ.Ο. του AfD Αλίς Βάιντελ.

Έντονη εσωκομματική αντιπαράθεση προκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή όταν το ένα τέταρτο των βουλευτών του κόμματος κατάφερε να επιβάλει τη σύγκλιση για σήμερα Τρίτη της Κ.Ο. με τα εξής θέματα στην ημερήσια διάταξη: «Περαιτέρω βήματα στην κρίση του κορωνοϊού» και «Στρατηγικές εξόδου».

«Θα συμμετάσχω μόνον εάν διασφαλιστεί ένας αρκετά μεγάλος χώρος», επισήμανε βουλευτής του κόμματος από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. «Παρότι είναι σημαντικό να συνοψίσουμε τις προτάσεις μας για μια στρατηγική εξόδου, θα προτιμούσα να είχαμε συγκαλέσει την κοινοβουλευτική μας ομάδα μετά το Πάσχα», δήλωσε η Αλίς Βάιντελ.

Σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, η Κ.Ο. των εθνολαϊκιστών συνήλθε κανονικά ήδη και την προηγούμενη εβδομάδα. Η μόνη αλλαγή ήταν οι αποστάσεις μεταξύ των βουλευτών. Με φόντο τα εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα και τις συνεχείς εκκλήσεις της κυβέρνησης να τηρηθούν και τις ερχόμενες εβδομάδες και ειδικά κατά τη διάρκεια του Πάσχα, πολλοί, ακόμη και εντός του AfD, θεωρούν ότι η νέα σύγκλιση της Κ.Ο. στέλνει στην παρούσα φάση ένα λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Όταν το AfD «υποστηρίζει» τα μέτρα της κυβέρνησης

«Υποστηρίξαμε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης διότι το θεωρούμε γενικά αναγκαίο»

«Υποστηρίξαμε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης διότι το θεωρούμε γενικά αναγκαίο»

Ποιες είναι όμως εν τέλει οι βασικές θέσεις του κόμματος για την παρούσα κρίση; Σε εισήγηση που επρόκειτο να απασχολήσει την Κ.Ο. αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Πολλά συνηγορούν υπέρ του ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γερμανία λόγω κορωνοϊού δεν πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά». Ο υπογράφων υποστηρίζει ότι μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικοί διαδίδουν συνειδητά ψευδή στοιχεία «προκαλώντας τεράστια ανασφάλεια στους πολίτες».

Διαφορετική φαίνεται να είναι όμως η ανάγνωση της επικεφαλής της Κ.Ο. Βάιντελ: «Υποστηρίξαμε το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης διότι το θεωρούμε γενικά αναγκαίο», Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περιορισμοί είναι τόσο δραστικοί, που θα πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα η καταλληλότητα και αναγκαιότητά τους.

Αυτό που αποσιωπά η Βάιντελ είναι ωστόσο το γεγονός ότι στην κρίσιμη ψηφοφορία για την προσωρινή άρση του λεγόμενου «χρεόφρενου», που ήταν η βασική προϋπόθεση για τα κρατικά πακέτα βοήθειας, το κόμμα της δεν συντάχθηκε με το γενικό ρεύμα. Τρεις βουλευτές καταψήφισαν και 54 απείχαν από μια ψηφοφορία όπου ακόμη και Αριστερά, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στήριξαν την πρόταση της συγκυβέρνησης.

Την ίδια ώρα οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια συνεχή καθοδική πορεία του κόμματος. Σύμφωνα με το τελευταίο Deutschlandtrend το AfD λαμβάνει μόλις 10% στην πρόθεση ψήφου. «Τα ποσοστά αυτά δε με σοκάρουν», σχολίασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κρουπάλα. «Οι εποχές κρίσης δεν ενδείκνυνται για αντιπολίτευση. Αυτό δεν αφορά μόνον το AfD». Απομένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη.

Άννε-Μπέατρις Κλάσμαν

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.