Προς μια πανευρωπαϊκή υπηρεσία πολιτικής προστασίας; | Πολιτική | DW

″Μάχη των μαχών″ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2017 | Ευρώπη | DW


Την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση κρίσεων αλλά και την αξιοποίηση των κοινοτικών εργαλείων στην αντιμετώπιση των εξαιρετικά αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην πραγματική οικονομία, θα εξετάσουν σήμερα το απόγευμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Σαρλ Μισέλ: υπέρ ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτής του κορωνοϊού

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων αλλά και τις δηλώσεις που έκανε τις προηγούμενες μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, οι ηγέτες αναμένεται να κινηθούν προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μια πανευρωπαϊκής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας για τη διαχείριση μεγάλων κρίσεων όπως η σημερινή πανδημία, με κοινό εξοπλισμό, συντονισμένη δράση και πλήρη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές ότι μετά την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων που ήδη αποφασίστηκε προκειμένου τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, τώρα είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν και άλλα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ευρεία συναίνεση για ESM, ενστάσεις για ευρωομόλογο

Mέχρι τώρα ο ESM ήταν επιφορτισμένος με τη διάσωση χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Θα ενεργοποιηθεί και για τον κορωνοϊό;

Mέχρι τώρα ο ESM ήταν επιφορτισμένος με τη διάσωση χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Θα ενεργοποιηθεί και για τον κορωνοϊό;

Ευρεία συναίνεση, αλλά προς το παρόν όχι ομοφωνία, φαίνεται πως συγκεντρώνει η χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ταμείου της ευρωζώνης που είναι επιφορτισμένο με τη διάσωση χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα έναντι μνημονίου. Ωστόσο, το εν λόγω ταμείο που μπορεί σήμερα να χορηγήσει δάνεια περίπου 400 δισ. ευρώ, έχει τη δυνατότητα να στηρίζει χώρες και μέσω μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Το σχέδιο που θα συζητηθεί προβλέπει να δεσμευθεί ένα πόσο ίσο με το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά χωρίς μνημόνιο.

Στο τραπέζι της σημερινής συνεδρίασης θα βρεθεί επίσης και η επιστολή – πρόταση, που έστειλαν στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 9 ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την οποία ζητούν την έκδοση ενός κοινού εργαλείου, δηλαδή ευρωομολόγου, το οποίο θα εγγυηθεί ευρωπαϊκός θεσμός και θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας. Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν σαφέστατες αντιρρήσεις από την πλευρά των χωρών του βορρά, οι οποίες είναι αρνητικές σε οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση δημοσίου χρέους.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.