«Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να την πάρουμε σοβαρά» | Media Center | DW


Το διάγγελμα της καγκελαρίου Μέρκελ σχολιάζει στην πρώτη της σελίδα η Frankfurter Allgemeine Zeitung και αναφέρει: «Το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση το δείχνει η Άγκελα Μέρκελ. Στα χρόνια της διακυβέρνησής της δεν απευθύνθηκε ποτέ μέσω ειδικού τηλεοπτικού διαγγέλματος στο λαό της». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα διαπιστώνει: «Ακόμα και το πιο ισχυρό κράτος στην ΕΕ, που είναι η Γερμανία, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις προσδοκίες εάν η πολιτική της πανδημίας διαρκέσει πολύ. Μπορεί τα σχολεία να κλείσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όχι όμως τα νοικοκυριά, όχι οι επιχειρήσεις, όχι οι εταιρείες, όχι το εμπόριο. Το να υποβαθμίζεις τον επαπειλούμενο θάνατό τους ή να μην τον λογαριάζεις είναι η πιο μεγάλη υπερβολή στην παρούσα κρίση».

Aπό το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ για τον κορωνοϊό και τα έκτακτα μέτρα

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και πρέπει να την πάρουμε σοβαρά» είναι το μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ και το Spiegel επισημαίνει: «Η Μέρκελ θα πρέπει να κερδίσει τους πολίτες για τον κοινό αγώνα. Αν θα τα καταφέρει καλύτερα ή χειρότερα αυτό θα εξαρτηθεί στο τέλος από τον αριθμό των θανάτων». Το άρθρο επισημαίνει ακόμα το επιτυχημένο παράδειγμα της Νότιας Κορέας και τη σημασία της διαφάνειας και της δημοκρατίας για την καταπολέμηση της πανδημίας και γράφει: «Η Νότια Κορέα απέδειξε πώς μια δημοκρατία μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την πανδημία: με πραγματικά διαδεδομένα τεστ, έγκαιρη οικειοθελή απομόνωση των ανθρώπων, ιχνηλάτηση των εστιών μόλυνσης. Η Νότια Κορέα δεν επέβαλε απαγόρευση εξόδου».

Είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει ο κορωνοϊός στη Μόρια

H κατάσταση στη Μόρια είναι ήδη δραματική. Τι θα συμβεί αν φτάσει και εκεί ο κορωνοϊός;

H κατάσταση στη Μόρια είναι ήδη δραματική. Τι θα συμβεί αν φτάσει και εκεί ο κορωνοϊός;

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Λέσβο ασχολείται δημοσίευμα της εφημερίδας Die Zeit. H εφημερίδα γράφει: «Η κατάσταση στη Λέσβο και χωρίς τον κορωνοϊό είναι δραματική. Εν τω μεταξύ το πρώτο κρούσμα έχει διαπιστωθεί. Είναι θέμα χρόνου να διαπιστωθεί και στη Μόρια». Η εφημερίδα φιλοξενεί τη μαρτυρία του γιατρού Γιώργου Μακρή και του δικηγόρου Παναγιώτη Νίκα.

Ο Έλληνας γιατρός διαπιστώνει: «Οι άνθρωποι που ζουν στον καταυλισμό, ξέρουν ακριβώς τι τους απειλεί. Παρακολουθούν τις ειδήσεις, όπως και οι Έλληνες, όπως και όλοι οι άλλοι – και όπως όλοι φοβούνται. Προσπαθούμε τώρα να τους ενημερώσουμε. Αλλά ούτε μια από τις συμβουλές μας δεν μπορούν να εφαρμόσουν οι άνθρωποι στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν αρκετά σαπούνια, όσο για αντισηπτικά ούτε λόγος. Μοιράζουμε κάποια είδη προσωπικής φροντίδας αλλά δεν επαρκούν. Αυτό που τώρα απαιτείται είναι να αδειάσει ο καταυλισμός. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφερθούν σε ένα μέρος, όπου θα μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές. Διαφορετικά απειλείται η ιατρική κατάρρευση του νησιού».

Και ο δικηγόρος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος εργάστηκε για πέντε χρόνια στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και αργότερα ίδρυσε μια ΜΚΟ για ασυνόδευτα παιδιά στη Λέρο συμπληρώνει: «Θα μπορούσαμε πολύ σύντομα να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και αυτά σε έναν πολύ στενό χώρο. Οι πιο τυχεροί στη Μόρια ζουν σε ένα κοντέινερ, κατά κανόνα οχτώ μαζί. Πολλοί άλλοι δεν προστατεύονται καν από τις καιρικές συνθήκες, έχουν μόνο σκηνές και δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες αλλά χρησιμοποιούν τους θάμνους κοντά στους ελαιώνες».

Μαρία Ρηγούτσου

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.