Εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου | Πολιτική | DW

Αγεφύρωτο χάσμα κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για Brexit | Πολιτική | DW


Εν μέσω απειλών του Μπόρις Τζόνσον να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, αν έως τον Ιούνιο δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, η Ντάουνινγκ Στρίτ δημοσιοποιεί το χρονοδιάγραμμα των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Τα σημαντικότερα σημεία τριβής των δύο πλευρών είναι: το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να επιχορηγεί  επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, το δικαίωμα να νομοθετεί για θέματα περιβάλλοντος και εργατικών σχέσεων καθώς και το δικαίωμα να διαπραγματεύεται σε ετήσια βάση την αλίευση στις ακτές της χώρας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ανταγωνισμού θέλει τη Βρετανία να ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους τομείς. Η γεωγραφική εγγύτητα των δύο πλευρών ανησυχεί τις Βρυξέλλες που επ´ ουδενί επιθυμούν μια ανταγωνιστική οικονομική δύναμη στο κατώφλι της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Το Λονδίνο επιμένει να επιζητεί συμφωνία τύπου Καναδά με ελεύθερη διέλευση προϊόντων. Ο διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως αυτό δεν πρόκειται να ισχύσει στην περίπτωση της Βρετανίας μιας χώρας μέλους έως το τέλος του 2020.

Στην πρώιμη φάση της διαπραγμάτευσης που επισήμως ξεκινάει την Δευτέρα, είναι φυσικό οι ενεχόμενες πλευρές να απαιτούν το μάξιμουμ και στην πορεία να συμβιβάζονται. Λαμπρό παράδειγμα συμβιβασμού συνιστά η συμφωνία αποχώρησης.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.