Ο Τραμπ απειλεί τη Βαγδάτη με κυρώσεις | Πολιτική | DW


«Ναι στο Ιράκ, όχι στις ΗΠΑ» φωνάζουν αυθόρμητα ιρακινοί βουλευτές λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου. Το κλίμα είναι όσο εχθρικό προς τους Αμερικανούς, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Η συζήτηση για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα είναι το ζητούμενο και ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι περιγράφει από το βήμα της ολομέλειας τις επιλογές που διαθέτει η χώρα του, όχι μόνο σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε στρατιωτικό. Στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία υποστηρίζει με περισσή σαφήνεια την θέση του.

«Πρωτόγνωρες κυρώσεις

Ο ιρακινός πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της χώρας του

«Αυτό που εγώ προτιμώ ως πρωθυπουργός και ανώτατος διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων είναι ο άμεσος τερματισμός της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ» δήλωσε ο Μάχντι. «Διότι, παρά τις όποιες τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες, αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για τη χώρα προκειμένου να οργανώσει από την αρχή καλές και σωστές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Αυτές οι νέες σχέσεις θα αποτελέσουν τη βάση για ισχυρές και σταθερές επαφές με γνώμονα το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και την αρχή της μη ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας».
Το ψήφισμα που ενέκρινε το ιρακινό κοινοβούλιο υπέρ της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στη χώρα στο πλαίσιο του αγώνα καταπολέμησης της τρομοκρατίας του ISIS, δεν είναι δεσμευτικό για την ιρακινή κυβέρνηση, αλλά ήδη από τις δηλώσεις του ιρακινού πρωθυπουργού θεωρείται βέβαιο πως θα το εφαρμόσει.

Η αντίδραση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν άμεση. Κλιμακώνοντας την ρητορική απειλών ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση εφαρμογής του ψηφίσματος θα επιβάλλει κυρώσεις, «πρωτόγνωρες για τη χώρα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε περίπτωση δε που το Ιράν προχωρήσει σε αντίποινα, έχει επιλέξει ήδη 52 στρατηγικούς και πολιτιστικούς στόχους για το επόμενο χτύπημα.

Σπάσιμο του πάγου Τεχεράνης και Ριάντ;

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για την ιρακινή κυβέρνηση

Το ψήφισμα του κοινοβουλίου δεν είναι δεσμευτικό για την ιρακινή κυβέρνηση

Το ενδιαφέρον είναι ότι από καιρό κυκλοφορούν φήμες για επαφές ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ, ανάμεσα δηλαδή σε δύο εχθρικές και ανταγωνιστικές χώρες στην περιοχή. Στη χθεσινοβραδινή συζήτηση στην ιρακινή βουλή ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι αποκάλυψε μια σημαντική λεπτομέρεια.

«Για την ιστορία πρέπει να αναφέρω ότι με τον νεκρό πια στρατηγό Σουλεϊμανί είχαμε συμφωνήσει συνάντηση το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Επρόκειτο να μου δώσει ένα μήνυμα από το Ιράν, μιαν απάντηση του Ιράν σε μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία. Αυτό το μήνυμα είχαμε διαβιβάσει νωρίτερα στο Ιράν. Επρόκειτο για μια συμφωνία και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση ύφεσης της κατάσταση στο Ιράκ και την περιοχή».

Κάρστεν Κίντοπ, ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.