gkat_27_3112_page_1_image_0001Η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς στη Γερμανία αφορούσε την εξαγορά του 44% του ομίλου ΜΜΕ Axel Springer, στον οποίο ανήκει και η σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild από την αμερικανική επενδυτική KKR, έναντι τιμήματος 4,9 δισ. ευρώ.

Φλερτάρει με την ύφεση, έχει έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού και αναγκάζεται να επιστρατεύει μετανάστες, αλλά οι επιχειρήσεις της προσελκύουν όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια. Ο λόγος για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία, οι επιχειρήσεις της οποίας προσείλκυσαν κατά τη διάρκεια του έτους που φεύγει πάνω από 32 δισ. ευρώ από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το 2019 ήταν για τη Γερμανία η καλύτερη χρονιά από απόψεως επενδύσεων τις οποίες προσείλκυσε, εφόσον ήταν οι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Πολύ πιο σημαντική είναι, όμως, η αύξηση που σημείωσαν οι ιδιωτικές επενδύσεις σε γερμανικές επιχειρήσεις σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος.

Σχετική έκθεση της συμβουλευτικής ΕΥ φέρει το άθροισμα των επενδυτικών κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν σε γερμανικές επιχειρήσεις το 2019 κατά 80% υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2018. Εφτασε συγκεκριμένα στα 32,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 δεν υπερέβη τα 17,9 δισ. ευρώ.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, η θεαματική αύξηση οφείλεται κυρίως σε μια σειρά συμφωνιών μεγάλης κλίμακας. Ανάμεσά τους η επένδυση ύψους 4,9 δισ. ευρώ της αμερικανικής επενδυτικής KKR στον όμιλο ΜΜΕ Axel Springer. Η KKR εξαγόρασε το 44% του ομίλου στον οποίο, σημειωτέον, ανήκει και η γνωστή σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild αλλά και ευρύτατο δίκτυο από ΜΜΕ και μερίδια σε εκδοτικές εταιρείες. Ηταν η μεγαλύτερη συμφωνία της χρονιάς στη Γερμανία και απασχόλησε τον γερμανικό Τύπο που της αφιέρωσε εκτεταμένα δημοσιεύματα με ηχηρούς τίτλους.

Η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η εξαγορά της Currenta της Bayer από την επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας Macquarie έναντι 3,5 δισ. ευρώ. Εξίσου σημαντική και η προσφορά 2,9 δισ. ευρώ της Hellman & Friedman για την εξαγορά της online πλατφόρμας εμπορίας αυτοκινήτων AutoScout24.

Ηταν, πάντως, ελαφρώς μικρότερος ο αριθμός των συμφωνιών καθώς μειώθηκε από τις 229 στις 219 και σύμφωνα με τους FT, η μείωση προδίδει πως τα επενδυτικά κεφάλαια επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε λιγότερες αλλά μεγαλύτερες συναλλαγές. Ετσι, στη διάρκεια του 2019 υπήρξαν οκτώ συμφωνίες αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Το 2018 οι αντίστοιχες ήταν μόνο πέντε και το 2017 μόνο τέσσερις. Μιλώντας στους FT, ο Μάικλ Κουρτζ, επικεφαλής του τομέα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της ΕΥ για τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, τόνισε πως «καταβάλλονται πολύ υψηλές τιμές για την εξαγορά επιχειρήσεων ή μεριδίων σε επιχειρήσεις».

Ο ίδιος προβλέπει, άλλωστε, πως η τάση αυτή δεν θα αλλάξει μεσοπρόθεσμα, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά πολλές μεσαίου αλλά σχετικά μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις που να μπορούν να αποτελέσουν στόχο εξαγορών.

Ως εκ τούτου όσες επενδυτικές επιδιώκουν να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους, αναγκάζονται «να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Κουρτζ.

Προεξοφλεί, άλλωστε, πως θα συνεχιστεί και το νέο έτος η τάση για αύξηση των επενδύσεων σε γερμανικές εταιρείες και το ενδιαφέρον των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων θα παραμείνει ισχυρό.

Αιτία μεταξύ άλλων είναι και η προσπάθεια των επενδυτικών να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους επικερδώς, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.