Νίκη Τζόνσον υπέρ του Brexit | Πολιτική | DW

Νίκη Τζόνσον υπέρ του Brexit | Πολιτική | DW


Με πλειοψηφία 164 ψήφων, η κυβέρνηση πέρασε την Συμφωνία Αποχώρησης με κάποιες σημαντικές προσθέσεις στη δεύτερη ανάγνωση της από την Ολομέλεια. Έξι βουλευτές των Εργατικών ψήφισαν υπέρ ενώ 32 ήταν απόντες παρά την σαφή εντολή του Τζέρεμι Κόρμπιν να την καταψηφίσουν.

Εκτός των συμφωνηθέντων – το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας, τα 45 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, το status των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες σημαντικές προβλέψεις – η Συμφωνία περιλαμβάνει την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα έχει ολοκληρώσει την εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου του 2020.

Η αρχική συμφωνία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης, κάτι που αποκλείει η νέα προσθήκη. Η συμφωνία θα προωθηθεί στη Βουλή των Λόρδων όπου και θα ψηφιστεί μετά την Πρωτοχρονιά. Αμέσως μετά θα επιστρέψει στη Βουλή για τριήμερη συζήτηση, πριν γίνει νόμος του κράτους.

Ο Τζόνσον σκληραίνει τη στάση του απέναντι στις Βρυξέλλες

O Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Με βάση το Σύνταγμα, είναι στην δικαιοδοσία της Κυβέρνησης να ακυρώσει τον νόμο, στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εμπορική συμφωνία εντός της μεταβατικής περιόδου με την κατάθεση ενός νέου που θα επικυρώνει τη  παράταση.

Γενική εκτίμηση είναι πως ο Μπόρις Τζόνσον σκληραίνει εξ αρχής το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με στόχο να παγιώσει τους ψηφοφόρους της Βόρειας Αγγλίας που ψήφισαν το Συντηρητικό Κόμμα, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια. Γνωρίζει, φυσικά, πως η εμπορική συμφωνία είναι σχεδόν αδύνατον να ολοκληρωθεί σε 11 μήνες αλλά προς το παρόν ακολουθεί την μέθοδο της πίεσης προς τις Βρυξέλλες που πιστεύει πως λειτούργησε με την σύναψη νέας συμφωνίας αποχώρησης και την πολιτική διακήρυξη τον Οκτώβριο.

ΜαρίαΚαστρισιανάκη, Λονδίνο

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.