Ηταν ψηφοθηρικό, έγινε πράξη | Απόψεις


Με έκπληξη, λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, διάβασε «την ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, όπου με κατηγορείτε για μια γνωστή στερεοτυπική φράση, η οποία έχει καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία…». Η φράση είναι το «Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» και επειδή είναι «στερεοτυπική», μπορεί να τη λέει κάποιος βουλευτής δημοσίως.

Υπάρχουν όμως και άλλα στερεότυπα που δυστυχώς «έχουν καθιερωθεί στην ελληνική κοινωνία», όπως «λαθραίοι», «λαθρομετανάστες» κ.λπ.· μην αναφέρουμε πολλά, διότι κινδυνεύουμε με μήνυση από τον κ. Παναγιώτη Δημητρά. Εκείνοι δε που εκφέρουν αυτές τις φράσεις χρησιμοποιούν το ίδιο σκεπτικό με την κ. Κασιμάτη περί «θλιβερών, αλλά υπαρκτών, εξαιρέσεων συναδέλφων σας που κάνουν παράνομη χρήση βίας». Να θυμηθούμε ότι και η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια στην απολογία για τον χαρακτηρισμό των μεταναστών ως «υπάνθρωπων», είπε ότι εννοούσε μόνο εκείνους που βιάζουν και σκοτώνουν. Οσο δε για το επιχείρημα της βουλευτού, «έχω υπερασπιστεί εμπράκτως τα δίκαια των βιοπαλαιστών αστυνομικών», θυμίζει εκείνο τον ρατσιστή που λέει «οι καλύτεροι φίλοι μου είναι αράπηδες».

Το πιο εντυπωσιακό στα παραπάνω δεν είναι η υποκριτική στάση της Αριστεράς· συνηθισμένα τα βουνά… Είναι πως αυτό και μια σειρά άλλων συνθημάτων όπως το «να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή», γεννήθηκαν στον αναρχικό χώρο, υιοθετήθηκαν από τη νέα Αριστερά (προφανώς νιώθει μειονεκτικά διότι δεν είναι τόσο επαναστατημένη, όσο οι μπάχαλοι) και έγιναν «στερεοτυπικές φράσεις», που λέει και η κ. Κασιμάτη. Και δεν είναι μόνο η νέα Αριστερά που υιοθετεί τα στερεότυπα των επαναστατημένων. Αυτά έχουν εμφιλοχωρήσει και στον πιο επίσημο δημόσιο λόγο.

Προ μηνών έγινε χαμός διότι αστυνομικοί μπήκαν έπειτα από καταγγελία σε κινηματογραφική αίθουσα για εξακρίβωση στοιχείων κάποιων ανηλίκων που έβλεπαν την ταινία «Τζόκερ». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωνε «με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειές τους», ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) ανακοίνωνε ότι «δεν μπορεί να εφαρμόζεται με τις δυνάμεις καταστολής η διαβάθμιση της καταλληλότητας ενός οπτικοακουστικού θεάματος» (21.10.2019).

«Δυνάμεις καταστολής» που κατέστειλαν τι; Υπήρξε κάποιο κίνημα ανηλίκων υπέρ του «Τζόκερ» ή κάποια επανάσταση κατά της «διαβάθμισης της καταλληλότητας ενός οπτικοακουστικού θεάματος»; Είναι εντυπωσιακό πως υιοθετήθηκε και αυτός ο όρος που εξήχθη από τη γνωστή Πλατεία. «Ψιλά γράμματα», θα πει κάποιος. Ισως, αλλά όπως τραγουδούσε ο Κώστας Χατζής: «Πρέπει να μάθεις και να σέβεσαι τις λέξεις (…) αν τις προδώσεις ξαφνικά / οι λέξεις γίνονται καρφιά / οι λέξεις γίνονται καρφιά και σε τρυπάνε».

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.