Κρ.Λαγκάρντ: Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα | Οικονομία | DW


Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χθες στη Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε καταρχήν και όπως αναμένετο τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που είχε χαράξει τα τελευταία χρόνια ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

«Στη βάση των τακτικών οικονομικών και νομισματικών μας αναλύσεων αποφασίσαμε να αφήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ. Εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσουμε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά σε επίπεδα αρκετά κοντά στο 2% […]».

Μακριά από το στόχο ο πληθωρισμός

Ήταν η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Κρ. Λαγκάρντ ως επικεφαλής της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης λοιπόν παραμένει σε μηδενικά επίπεδα ενώ για τις τράπεζες εξακολουθεί να ισχύει το αρνητικό επιτόκιο του 0,5% όταν «παρκάρουν» τη ρευστότητά τους στην κεντρική τράπεζα. Πέραν αυτών η Ευρωτράπεζα συνεχίζει να αγοράζει από τον Νοέμβριο κάθε μήνα ομόλογα κρατών και επιχειρήσεων αξίας 20 δις ευρώ με στόχο να οδηγήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο του 2%.

Μέχρι στιγμής πάντως η πολιτική αυτή δεν φαίνεται να αποδίδει. Σύμφωνα με την ΕΚΤ την τρέχουσα χρονιά ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,2% και την ερχόμενη θα υποχωρήσει μάλιστα οριακά στο 1,1%. Μόλις το 2022 το γενικό επίπεδο των τιμών θα αυξηθεί κατά 1,6%, που εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Έχω το δικό μου στιλ, θα είμαι ο εαυτός μου και ίσως για αυτό πιθανότατα και διαφορετική», είπε χθες η γαλλίδα πολιτικός εξηγώντας στους δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν τον διαφορετικό σε σχέση με τον προκάτοχό της τρόπο επικοινωνίας.

Αναθεώρηση στρατηγικής εντός του 2020

Με τον προκάτοχό της Ντράγκι κατά την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στα τέλη Οκτωβρίου 2019

Με τον προκάτοχό της Ντράγκι κατά την επίσημη αλλαγή σκυτάλης στα τέλη Οκτωβρίου 2019

Για να αναφερθεί όμως αμέσως μετά σε αυτό που θα διαφοροποιήσει τη θητεία της από εκείνη του Μάριο Ντράγκι: για πρώτη φορά από το 2003 η ΕΚΤ προτίθεται να επανεξετάσει τη στρατηγική της. Όπως εξήγησε, μετά από 16 συναπτά χρόνια ίδιας στρατηγικής, είναι πλέον καιρός να ελεγχθεί η καταλληλότητα κάθε εργαλείου. Αυτό δεν συνεπάγεται βέβαια καμία απολύτως αλλαγή στην αποστολή της ΕΚΤ που ήταν και παραμένει η σταθερότητα των τιμών. Στο μικροσκόπιο των αναλύσεων, αντίθετα, που θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και θα ολοκληρωθούν εντός του 2020 θα μπουν τα μέσα με τα οποία η Ευρωτράπεζα επιχειρεί να φέρνει σε πέρας αυτή της την αποστολή όπως και οι συνέπειές που έχουν οι πολιτικές της στην κοινωνία. «Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα», είπε χαρακτηριστικά η Κρ.Λαγκάρντ.

Πάντως παρά τις αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη – το 2020 οι ρυθμοί δεν θα ξεπεράσουν το 1,1%- η επικεφαλής της ΕΚΤ επιχείρησε να δώσει και μια νότα αισιοδοξίας, διαβλέποντας σημάδια ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σημείωσε δε ότι μολονότι τα γεωπολιτικά ρίσκα και κυρίως ο προστατευτισμός και οι εμπορικοί πόλεμοι συνεχίζουν να υφίστανται, έχουν στο μεταξύ περιοριστεί.

Αντρέας Μπέκερ

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.