Αντιδράσεις για τη νέα ηγεσία στο SPD | Πολιτική | DW


Η επικράτηση του δίδυμου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και Σάσκια Έσκεν στο δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την προεδρεία του κόμματος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεγάλου αριθμού ηγετικών στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Μήλο της έριδος είναι ο βασικός άμεσος στόχος των μελλοντικών προέδρων του SPD για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος. Με σχεδόν ομοιότυπες δηλώσεις χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί καθιστούν σαφές ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της CDU Πάουλ Τσίμιακ «η καλή διακυβέρνηση. Και η βάση για αυτό είναι η συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού.» Όπως επισήμανε ακόμη, «επ’ αυτού δεν άλλαξε τίποτα.»

Όχι μόνο συγχαρητήρια

Και τώρα; Τι γίνεται τώρα;

Ενώ οι Πράσινοι αρκέστηκαν στο να εκφράσουν τα συγχαρητήρια τους στη νέα ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών το κόμμα Η Αριστερά (Die Linke) τη χαιρέτισε θερμά. Σε μήνυμ’α της στο Twitter η συνπρόεδρος του κόμματος Κάτγια Κίπινγκ  καλεί το SPD για την από κοινού «δρομολόγηση της κοινωνικής και οικονομικής αλλαγής στη Γερμανία, την αναζήτηση μιας αριστερής πλειοψηφίας και το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τους Χριστιανοδημοκράτες.»

Από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) ο πρόεδρος του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ κάλεσε τους Χριστιανοδημοκράτες να μην ενδώσουν στο αίτημα της νέας ηγεσίας του SPD για επαναδιαπραγμάτευση των κυβερνητικών στόχων και να επιλέξουν αντί αυτού το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο δε πρόεδρος του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Γιόργκ Μόιτεν εκτιμά πως η εκλογή των Βάλτερ-Μπόργιανς και Έσκεν καθιστά ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Συνδικάτα και βιομήχανοι

Κεμπφ: Το SPD πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του

Κεμπφ: Το SPD πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση του

Το σενάριο αυτό απορρίπτει η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB). Ο πρόεδρός της, Ράινερ Χόφμαν, κάλεσε τη νέα ηγεσία του SPD να στηρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί από τα κόμματα που την απαρτίζουν. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ντίντερ Κεμπφ, ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες «να ξεκαθαρίσουν σύντομα» τη στάση τους αναφορικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό, «επειδή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.