Γιορτάστε τα μάτια σας στον πρώτο διαστρικό κομήτη που παρατηρήθηκε άμεσα

Γιορτάστε τα μάτια σας στον πρώτο διαστρικό κομήτη που παρατηρήθηκε άμεσα


Το ηλιακό σύστημα έχει έναν άλλο διαστρικό επισκέπτη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα εξωγήινο διαστημικό σκάφος. Είναι ένας αληθινός κομήτης και το πρώτα που έχουμε επιβεβαιώσει ποτέ ότι προέρχεται από το διαστρικό διάστημα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε κάποιες εκπληκτικές εικόνες του. Και το καλό είναι επίσης – γιατί δεν επιστρέφει ποτέ.

Το 'Oumuamua είναι το διαστρικό αντικείμενο που ξεκίνησε χίλιες επικεφαλίδες – κυρίως γύρω από την ιδέα ότι θα μπορούσε να είναι ένα ξένο πλοίο κάποιου είδους.

Αυτός ο νέος κομήτης, που ονομάζεται 2I / Borisov (όχι τόσο πιασάρικος), αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο από τον Αύγουστο ένας ερασιτέχνης αστρονόμος που ονομάζεται Gennady Borisov, ο οποίος ζει στην Κριμαία. Μελέτες από άλλες αρχές αντικειμένων κοντά στο γήινο παρατηρούν την τροχιά του και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πράγματι προήλθε από τον διαστρικό χώρο

Πώς ξέρουν; Λοιπόν, για ένα πράγμα, πρόκειται να 110.000 μίλια ανά ώρα, ή 177.000 χιλιόμετρα / ώρα. "Ταξιδεύει τόσο γρήγορα που σχεδόν δεν ενδιαφέρεται για το ότι υπάρχει ο Ήλιος", δήλωσε ο David Jewitt της UCLA, ο οποίος ηγείται της ομάδας Hubble που παρακολουθεί τον 2I / Borisov. (Σημειώστε ότι στο gif παραπάνω, οι ράβδοι δεν δείχνουν την ταχύτητά του – αυτές είναι από τη Γη κλώση.)

Βασικά η γωνία που έρχεται, plus η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει, σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι καν σε μια υπερβολικά μεγάλη τροχιά του Ήλιου. Μόλις περάσει – και στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι λιγότερο από 200 εκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο. Δεν είναι σε καλό δρόμο να χτυπήσει τίποτα, ευτυχώς, που θα ήταν μια πραγματικά κοσμική σύμπτωση, οπότε μέσα σε λίγους μήνες θα πάει ξανά.

Αλλά η σύντομη επίσκεψή του είναι μεγάλη ευκαιρία να μελετήσουμε το μακιγιάζ της, το οποίο φαίνεται να είναι πολύ παρόμοιο με τους δικούς μας "τοπικούς" κομήτες. Αν και θα ήταν δροσερό για το 2I / Borisov να είναι υπερβολικά περίεργο, η ομοιότητά του είναι ενδιαφέρουσα από μόνη της – υποδηλώνει ότι ο σχηματισμός κομητών σε άλλα ηλιακά συστήματα δεν είναι απαραίτητα διαφορετικός. Ο Μπορίσοφ περνά μέσα από την εκλειπτική σε μια αρκετά απότομη γωνία και ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα, περισσότερο ή λιγότερο αποκλείοντας την ιδέα ότι περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.

Ωστόσο, είναι πολύ διαφορετικό από το 'Oumuamua, που φάνηκε να είναι ένας αδρανής, επιμήκης βράχος. Ενδιαφέρον με τον τρόπο του, αλλά οι κομήτες είναι τόσο δυναμικοί: σύννεφα σκόνης και πάγου που περιβάλλουν πολύ μικρότερο πυρήνα. Πολύ γραφικό, ακόμη και αν οι ουρές δεν δείχνουν πάντα τον τρόπο που νομίζετε ότι θα έπρεπε.

Σημειώστε ότι αυτοί οι διαστρικοί επισκέπτες πιστεύεται ότι είναι αρκετά συνηθισμένοι, ίσως χιλιάδες στο ηλιακό σύστημα ανά πάσα στιγμή. Αλλά λίγοι είναι μεγάλοι και αρκετά φωτεινοί για να ανιχνευθούν και να μελετηθούν.

Το Hubble θα συνεχίσει να παρατηρεί το 2I / Borisov μέχρι τον Ιανουάριο και ίσως και πέρα. Εάν δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε, θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα όσο μπορούμε

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link