Νίκη Ερντογάν στον ΟΗΕ ενώ τα θύματα αυξάνονται | Πολιτική | DW

Νίκη Ερντογάν στον ΟΗΕ ενώ τα θύματα αυξάνονται | Πολιτική | DW


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Eθνών μετά από βέτο των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν καταδίκασε τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανατολικά του Ευφράτη, κάτι που δίνει φτερά στον Ταγίπ Ερντογάν διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό μετά από δυο μέρες αλλοπρόσαλλων μηνυμάτων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Tελ Αμπιάντ, βόρεια Συρία 10.10.2019

Σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ήδη τον πρώτο νεκρό στρατιώτη και άλλους τρεις τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών στην Συρία. Όσο προσεκτικά και να διεξάγεται μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση ακόμη και με τη στήριξη αεροπορίας, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυροβολικού οι απώλειες είναι αναπόφευκτες.

Οι επτά νεκροί πολίτες όμως, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένα μωρό, από βλήματα των Κούρδων,προς το εσωτερικό της Τουρκίας αποτελούν μια διαφορετική παράμετρο σε σχέση με τις προηγούμενες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού δυτικά του Ευφράτη. Στην επιχείρηση «Κλάδο Ελαίας» είχαν σκοτωθεί από βλήματα όλμων συνολικά επτά άμαχοι σε δύο μήνες και λίγες μέρες, που κράτησε συνολικά η επιχείρηση.

Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους»

«Φιλοξενούμε ήδη 300.000 εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία»

«Φιλοξενούμε ήδη 300.000 εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία»

Στο μέτωπο του πολέμου των εντυπώσεων η Άγκυρα αντιδρά έντονα καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος δεν θα διεξαχθεί μόνο στο πεδίο της μάχης. Ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ ότι θα στείλει τους μετανάστες που φιλοξενεί, αν η τουρκική επιχείρηση χαρακτηριστεί εισβολή και κατοχή και παράλληλα απαντά ο ίδιος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης σε όσους χαρακτηρίζουν την επιχείρηση πόλεμο κατά των Κούρδων, λέγοντας ότι σκοπός είναι να εξολοθρευθούν όσοι είναι μέλη του PYD, YPG και  του PKK.

«Δεν έχουμε τίποτε με τους Κούρδους» δηλώνει. «Αντίθετα φιλοξενούμε και 300 χιλιάδες εκτοπισμένους Κούρδους από την Συρία, που θα επιστρέψουν στις εστίες τους μετά την εκκαθάριση στην ασφαλή ζώνη», που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία εντός της Συρίας για να τοποθετήσει εκεί δύο εκατομ. πρόσφυγες.

Στο επόμενο διάστημα οι πολιτικές διαβουλεύσεις όχι μόνο με τις ΗΠΑ αλλά και με την Ρωσία, η οποία φαίνεται ότι επιδιώκει την αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας Ερντογάν – Άσαντ, θα καθορίσουν τα όρια και την έκταση της επιχείρησης αλλά και το αποτέλεσμά της, όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά για το προσφυγικό.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κων/Πολη

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.