Το Mars Curiosity Rover βρίσκει αποδείξεις για μια αρχαία όαση στον Άρη

Το Mars Curiosity Rover βρίσκει αποδείξεις για μια αρχαία όαση στον Άρη


Στο τελευταίο ταξίδι του μέσω του κρατήρα Gale στον Άρη, ο περιηγητής περιέργειας ανακάλυψε στοιχεία που οδηγούν. οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπήρχε μια όαση στη βάση αυτού του κρατήρα 150 χλμ.

Οι επιστήμονες περιέργειας περιέγραψαν τη σκηνή σε ένα άρθρο του " Nature Geoscience που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι ερευνητές που αναλύουν στοιχεία από τον Rover εξηγούν από τα δεδομένα ότι τα πετρώματα που εμπλουτίζονται από ανόργανα άλατα αποδεικνύουν ότι είναι ογκώδεις λίμνες που πέρασαν από περιόδους ξηράνσεως και υπερχείλισης. Οι καταθέσεις αυτές χρησιμεύουν ως υδατογράφημα από τις κλιματικές διακυμάνσεις καθώς το κλίμα του Άρη άλλαξε από το υγρό μέχρι το σημερινό δροσερό πάγο που βρίσκεται σήμερα

. Το επόμενο βήμα στην έρευνά τους είναι να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο καιρό συνέβη η μετάβαση και πότε αυτό συνέβη σύμφωνα με μια δήλωση από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Πασαντένα, Καλιφόρνια

Ο Κρατήρας Gale είναι ο εναπομείνατος γεωλογικός σχηματισμός από μια επίδραση που άλλαξε την επιφάνεια του Άρη. Τελικά το νερό και ο αέρας γεμίζουν τον κρατήρα και το ιζηματοποιημένο ιζήματα, χαραγμένο από τον άνεμο, δημιούργησε το γεωλογικό σχηματισμό του Mount Sharp, το οποίο ο Κούριος Ρόβερ κλιμακώνεται τώρα

Ο Rover παίρνει δείγματα από κάθε στρώμα καθώς ανεβαίνει και στέλνει αυτά τα δεδομένα (19659003) "Πήγαμε στον κρατήρα Gale επειδή διατηρούμε αυτό το μοναδικό αρχείο για έναν μεταβαλλόμενο Άρη", δήλωσε σε επικεφαλής ο επικεφαλής συγγραφέας William Rapin του Caltech. "Η κατανόηση του πότε και πώς άρχισε να εξελίσσεται το κλίμα του πλανήτη είναι ένα κομμάτι ενός άλλου παζλ: Πότε και πόσο καιρό ήταν ο Άρης ικανός να υποστηρίξει τη μικροβιακή ζωή στην επιφάνεια;"

Ο Ράπιν και οι συν-συγγραφείς του βρήκαν άλατα σε ένα 500- ένα μεγάλο τμήμα των ιζηματογενών πετρωμάτων που η πρώτη περιέργεια επισκέφθηκε το 2017. Τα άλατα του "Sutton Island" υποδηλώνουν ότι το νερό είχε συγκεντρωθεί σε πισίνες σε όλο το σχηματισμό, εκτός από τις διαλείπουσες πολύ ξηρές περιόδους που οι επιστήμονες είχαν ήδη ανακαλύψει

. οι γεωλογικοί σχηματισμοί μπορεί να έχουν μοιάζει με τις λίμνες άλατος στο Altiplano της Νότιας Αμερικής. Ροές και. ποτάμια που ρέουν. από οροσειρές οδηγούν σε παρόμοιες λεκάνες όπως το άπταιστο έδαφος.

"Η εύρεση κεκλιμένων στρώσεων αποτελεί μια σημαντική αλλαγή, όπου το τοπίο δεν είναι πλέον εντελώς υποβρύχιο", δήλωσε ο μέλος της ομάδας Chris Fedo, ο οποίος ειδικεύεται στη μελέτη των ιζηματογενών στρωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί. "Μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω την εποχή των βαθειών λιμνών."

Οι μελλοντικές αποστολές θα δουν την περιέργεια να οδηγήσει σε πιο κεκλιμένα στρώματα για να διερευνήσει τις δομές των πετρωμάτων. Εάν σχηματίστηκαν σε ξηρότερες συνθήκες, αυτό μπορεί να σημαίνει μια νέα φάση ανάπτυξης για τον κρατήρα – και αποκαλύπτουν ακόμη περισσότερα μυστικά για τη ζωή στον Άρη από εκατομμύρια χρόνια πριν.

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.