Δες πως άλλαξαν οι συσκευές κουζίνας τα τελευταία 100 χρόνια!

κουζινα παλια vintage 1900 ρετρο βινταζ
Αν είσαι σαν εμάς, η κουζίνα είναι ένα από τα αγαπημένα σου μέρη στο σπίτι. Ίσως και εσύ έχεις περάσει ένα ολόκληρο απόγευμα προσπαθώντας να πετύχεις την συνταγή για τα μπισκότα της γιαγιάς σωστά!

Απλά η κουζίνα του σήμερα δείχνει εντελώς διαφορετική από ότι χρησιμοποιούσε η γιαγιά σου. Καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει, οι οικιακές συσκευές κουζίνας γίνονται όλο και πιο high tech, καθιστώντας το μαγείρεμα γρηγορότερο, πιο βολικό και ίσως λίγο λιγότερο ενστικτώδες.

Βέβαια όλες αυτές οι αλλαγές στον σχεδιασμό και την τεχνολογία των συσκευών κουζίνας δεν έγινε μεμιάς. Σταδιακά, κατά την διάρκεια των τελευταίων 100 ετών, οι οικιακές συσκευές άλλαξαν πολύ. Πότε έγιναν τα πιο μεγάλα σχεδιαστικά άλματα; Πως φτάσαμε στην καφετιέρα που χρησιμοποιούμε κάθε πρωί; Πως θα είναι οι τοστιέρες σε 10 χρόνια; Ρίξε μια ματιά στα υπέροχα infographics του homeadvisor παρακάτω!

 

Η εξέλιξη του ψυγείου

οικιακες συσκευες ψυγεια η εξελιξη του ψυγειου

Πριν από έναν αιώνα, το ψυγείο ήταν απλώς ένα στυλιζαρισμένο, μη μηχανικό κιβώτιο γεμισμένο με πάγο για να διατηρήσει τα τρόφιμα δροσερά. Μεγάλη πρόοδος έγινε στην τεχνολογία ψύξης τον 20ο αιώνα και τελικά το 1911 η General Electric αρχικά και άλλες εταιρίες λίγο μετά, άρχισαν να πωλούν τα πρώτα ψυγεία για το σπίτι (χρησιμοποιόντας διάφορα τοξικά αέρια ως ψυκτικά μέσα). Αυτά τα αέρια ήταν πολύ επικίνδυνα εάν υπήρχε διαρροή

Οι κατασκευαστές τελικά συμμορφώνονται χρησιμοποιώντας το μη τοξικό αέριο Freon και τα ψυγεία μπαίνουν σε μαζική παραγωγή περίπου με το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι κατασκευαστές κατέληξαν στο πιο φιλικό προς το περιβάλλον τετραφθοροαιθάνιο ως ψυκτικό υγρό.

 

Η εξέλιξη της καφετιέρας

μικροσυσκευες καφετιερες η εξελιξη της καφετιερας

Κατά τους πρώτους αιώνες της ύπαρξης της, δεν άλλαξαν και πολλά στην χρήση της καφετιέρας. Απλά πρόσθετες ζεστό νερό σε αλεσμένο καφέ και αυτό ήταν όλο. Ωστόσο όπως και με όλες τις οικιακές συσκευές, η βιομηχανική επανάσταση έφερα τα πάνω κάτω!

Το 1920 εφευρέθηκε η πρώτη καφετιέρα που λειτουργούσε με την πίεση του ατμού και την βαρύτητα με την χρήση 2 γυάλινων θαλάμων. Η πραγματική επανάσταση όμως ήρθε το 1970 με την καφετιέρα Mr. Coffee την πρώτη αυτόματη καφετιέρα για το σπίτι. Τότε εξαπλώθηκε ευρέως η χρήση καφετιέρας στα σπίτια και σήμερα έχει εξελιχθεί τόσο που μπορούμε να τις χειριζόμαστε από τα κινητά μας!

 

Η εξέλιξη του μπλέντερ

μικροσυσκευες μπλεντερ η εξελιξη του μπλεντερ

Η συσκευή μπλέντερ που ανακαλύφθηκε από τον Stephen Poplawski το 1922, ήταν έτη φωτός μπροστά από τον προκάτοχο του: το γουδί με το γουδοχέρι ήταν η μόνη λύση για σύνθλιψη και την ανάμιξη τροφίμων ως τότε! Η εφεύρεση ήταν τόσο απλή, μια περιστρεφόμενη λεπίδα στον πάτο ενός δοχείου.

Τις επόμενες δεκαετίες το μπλέντερ εξελίχθηκε ραγδαία, με την προσθήκη πιο δυνατών μοτέρ, μεταβλητής ταχύτητας περιστροφής και φυσικά πολλές βελτιώσεις στον σχεδιασμό.

 

Η εξέλιξη του αποχυμωτή

μικροσυσκευες αποχυμωτες η εξελιξη του αποχυμωτή

Οι σχεδιαστές αρχίζουν να ασχολούνται με την εξέλιξη του αποχυμωτή κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Ως τότε η μόνη λύση ήταν μια χειροκίνητη περιστρεφόμενη πρέσα φρούτων. Ο αποχυμωτής έγινε ευρέως γνωστός στο κοινό όταν το 1920 η εταιρία Sunkist εισήγαγε στην αγορά τον πρώτο ηλεκτρικό στίφτη και ενθάρρυνε με καμπάνιες την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού!

Τα επόμενα χρόνια οι εταιρίες εισήγαγαν ισχυρότερους κινητήρες, αλλά οι καταναλωτές έμαθαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που δημιουργούσαν, εξάλειφαν μερικές από τις ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες του χυμού. Έτσι από την δεκαετία του 1990, οι σχεδιαστές προχώρησαν σε συστήματα που μιμούνταν την αργή και ψυχρή μέθοδος του στιψίματος με το χέρι. Είναι γνωστοί ως αποχυμωτές αργής σύνθλιψης ή αλλιώς ψυχρής σύνθλιψης!

Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η – ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

Η εξέλιξη της τοστιέρας

μικροσυσκευες τοστιερες η εξελιξη της τοστιερας

Η General Electric παρουσίασε στον κόσμο την πρώτη εμπορικά επιτυχημένη ηλεκτρική τοστιέρα το 1909. Η εύχρηστη αυτή μικρή συσκευή αποδείχθηκε τόσο δημοφιλής, ώστε πολλές εταιρίες προχώρησαν σε καταχώρηση σχετικών ευρεσιτεχνιών τα επόμενα χρόνια όπως μηχανισμούς εκτόξευσης του ψωμιού, χρονοδιακόπτες, και τοστιέρες που έψηναν και από τις 2 πλευρές το ψωμί ταυτόχρονα.

 

Όταν το 1930 η εταιρία Wonder bread ξεκίνησε να πουλάει ψωμί κομμένο σε φέτες ειδικό για τοστ, οι τοστιέρες έγιναν συνώνυμο του πρωινού! Και καθώς η τεχνολογία προχώρησε τις επόμενες δεκαετίες, έξυπνες καινοτομίες προστέθηκαν στις τοστιέρες: από μικροαισθητήρες που υπολογίζουν την υγρασία του ψωμιού μέχρι θερμοανθεκτικά πλαστικά περιβλήματα που έδωσαν χρώμα και στυλ.

 

Η εξέλιξη του βραστήρα

μικροσυσκευες βραστηρες η εξελιξη του βραστηρα

Μια απλή ιδέα όπως ο βραστήρας – ένα δοχείο ανθεκτικό στο βραστό νερό: μα τι θα μπορούσε να βελτιωθεί; Και όμως όλα άλλαξαν το 1890 όταν η εταιρία Carpenter Electric τοποθέτησε κάτω απο το δοχείο νερού του βραστήρα μια ηλεκτρική αντίσταση.

 

 

Η ιδέα αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια, προσθέτοντας αυτόματο κλείσιμο όταν το νερό βράζει,  ενσωματωμένο σύστημα θέρμανσης μέσα στο δοχείο νερού, θερμοανθεκτικά και μονωτικά υλικά. Η χρήση του βραστήρα στις κουζίνες απογειώθηκε την δεκαετία του 1950.

 

Η εξέλιξη του πλυντηρίου πιάτων

οικιακες συσκευες πλυντηρια πιατων η εξελιξη του πλυντηριου πιατων

Αν κάναμε μια λίστα με τις συσκευές που διευκόλυναν την ζωή μας, σίγουρα το πλυντήριο πιάτων θα ήταν στην κορυφή. Τα πρώτα πλυντήρια πιάτων μπήκαν στην αγορά το 1890 και είχαν ξύλινους τροχούς τοποθετημένους επίπεδα μέσα σε ένα χάλκινο λέβητα!

 

 

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες που τοποθετήθηκαν το 1920 βελτίωσαν κατακόρυφα την απόδοση τους, ενώ εκείνη την εποχή λόγω της εγκατάστασης μόνιμης ύδρευσης στα σπίτια, η ζήτηση για πλυντήρια πιάτων εκτοξεύθηκε. Το 1940 το πλυντήριο πιάτων του William Howard Levines χάρισε στο περίπου την μορφή που αναγνωρίζουμε όλοι σήμερα: συρμάτινα ράφια, περιστρεφόμενος εκτοξευτής νερού και εμπρόσθια πόρτα για φόρτωση πιάτων!

 

Η εξέλιξη της ηλεκτρικής κουζίνας

οικιακες συσκευες φουρνος κουζίνα η εξελιξη του φουρνου κουζινας

Στο ξεκίνημα της βιομηχανικής επανάστασης οι φούρνοι-κουζίνες ήταν μεγάλοι, κατασκευασμένοι από χυτοσίδηρο, όπως ο φούρνος αερίου Othello που βγήκε σε κυκλοφορία το 1900. Κατά την επόμενη δεκαετία οι φούρνοι θα είναι επισμαλτωμένοι για ευκολότερο καθαρισμό.

Αυτό που άλλαξε το παιχνίδι για τα καλά ήταν η εφεύρεση των ηλεκτρικών κουζινών στο τέλος της δεκαετίας του 1920, που εκθρόνισαν σταδιακά τους παραδοσιακούς φούρνους από τα σπίτια. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, οι σχεδιαστές άρχισαν να εστιάζουν στη νέα αισθητική, να καλύπτουν ή να κρύβουν εντελώς τις αντιστάσεις. Τα νέα gadgets όπως οι χρονοδιακόπτες και τα εσωτερικά φώτα προστέθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, δίνοντας στις ηλεκτρικές κουζίνες την σημερινή τους μορφή!

 

κουζινα παλια vintage 1900 ρετρο βινταζΟι κουζίνες μπορεί να μην είναι οι μεγαλύτεροι χώροι στα σπίτια μας, αλλά η προσπάθεια και η εφευρετικότητα που έχουν εισέλθει στις συσκευές της αρκούν για να γεμίσουν τις αποθήκες σε όλο τον κόσμο. Την επόμενη φορά που ετοιμάζεις ένα γεύμα, σκέψου πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία σου σε σύγκριση με την εμπειρία των προ-γιαγιάδων σου!

Για περισσότερα άρθρα, ιδέες και λύσεις οργάνωσης για την κουζίνα σου κλικ ΕΔΩ!

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.