Ένας αιώνας διεθνής έκθεση τροφίμων ANUGA | Οικονομία | DW

Ένας αιώνας διεθνής έκθεση τροφίμων ANUGA | Οικονομία | DW


Οι απαρχές της έκθεσης τοποθετούνται το 1919 στη Στουτγάρδη με την αποκλειστική συμμετοχή τότε 200 περίπου γερμανικών επιχειρήσεων τροφίμων. Η εφημερίδα Stuttgarter Neues Tagblatt έγραφε χαρακτηριστικά στις 29 Σεπτεμβρίου του 1919 «ότι έχει έρθει ο καιρός για μιαν έκθεση, στην οποία οι έμποροι να ενημερώνονται για την προσφορά στον τομέα της διατροφής». Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που τα επόμενα χρόνια η έκθεση «μετανάστευε» σε πολλές άλλες γερμανικές πόλεις σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, το 1920 έγινε στο Μόναχο, το 1921 στο Αννόβερο, το 1922 στο Βερολίνο και το 1924 στην Κολωνία. Η ανταπόκριση με πάνω από 160 εκθέτες και 40.000 επισκέπτες φαίνεται ότι ήταν καθοριστική για την απόφαση να βρει η έκθεση μόνιμη στέγη στην Κολωνία, στη σκιά του φημισμένου Καθεδρικού Ναού.

Εντυπωσιασμένος ο Κόνραντ Αντενάουερ

Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου μιλωντας στα εγκαίνια της έκθεσης το 2015, με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα.

Η πορεία προς την επιτυχία ήταν σταθερά ανοδική.  Στην πρώτη, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έκθεση, που έγινε το 1951, καθιερώνεται η διοργάνωσή της ανά δύο χρόνια. Για πρώτη φορά συμμετέχουν 1.200 εκθέτες από 34 χώρες με 250.000 επισκέπτες αναγάγοντας την ANUGA σε μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις στους τομείς τροφίμων και ποτών με τα παράγωγά τους. Τα 1955, ακόμη και ο τότε καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, γέννημα θρέμμα της Κολωνίας, έδειξε εντυπωσιασμένος. «Αυτή η έκθεση είναι εντυπωσιακή, πρέπει να είστε υπερήφανοι γι αυτό» είχε πει. Το 1956, παρά τον ανταγωνισμό από την IKOFA, τη πρώτη διεθνή έκθεση με εξωτικά φρούτα και καρπούς στο Μόναχο, η ANUGA κατάφερε να αυξήσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό επισκεπτών και εκθετών της. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της έκθεσης για να ανταποκριθούν στη ζήτηση επιστράτευσαν 7 πλωτά ξενοδοχεία, που αγκυροβόλησαν και στις δύο πλευρές του Ρήνου, για να είναι κοντά στο εκθεσιακό κέντρο. 1000 εκθέτες και επισκέπτες διανυκτέρευσαν στις κουκέτες τους. Από το 1967 η είσοδος στην έκθεση περιορίζεται μόνο στους εμπόρους και ειδικούς του κλάδου και για να ενισχυθεί η διήθησή της χωρίζεται ανά κλάδους και είδη προϊόντων, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση και επαφή των εκθετών με τους εμπόρους του ενδιαφέροντός τους.

Τα επόμενα χρόνια, υπό το βάρος των αλλαγών και μετατοπίσεις βαρών στην διατροφή, οι οργανωτές αναγκάζονται να ανταποκριθούν. Σήμερα, η ANUGA μοιάζει με μια τεράστια κλειστή και πολύχρωμη πολιτεία, που θέλει γερά νεύρα και κυρίως αντοχή για να την περπατήσει κανείς και να ανακαλύψει δοκιμάζοντας προϊόντα, στα διάφορα περίπτερα, νέες τάσεις και νέα είδη σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, αλλά στην τεχνική συσκευασίας, το catering, στην τεχνική γαστρονομίας, το μάρκετινγκ κι άλλους συναφείς τομείς. Στη φετινή ANUGA, για παράδειγμα, θα πέσει το βάρος σε 11 επίκαιρα θέματα, που προκύπτουν από τις τάσεις της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Πρόκειται για τρόφιμα χαλάλ και κόσερ, δηλαδή τρόφιμα σύμφωνα με νόμους και διαδικασίες εκτροφής Μουσουλμάνων και Εβραίων.

Ελληνική συμμετοχή

Ιστορικη φωτό από την πρώτη ελληνική συμμετοχή στην ANUGA το 1971 με την εταιρεία Regina

Ιστορικη φωτό από την πρώτη ελληνική συμμετοχή στην ANUGA το 1971 με την εταιρεία Regina

Η παρουσία ελλήνων εκθετών χάνεται στην ιστορία της έκθεσης των τελευταίων δεκαετιών. Μαρτυρίες δεν υπάρχουν, αλλά τότε η ελληνική συμμετοχή γίνονταν υπό την ομπρέλα του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, όπως θυμούνται υπεύθυνοι που εργάζονταν τότε, υπήρχαν όμως και ορισμένοι «μοναχικοί καβαλάρηδες». Γνώση για την πρώτη ελληνική συμμετοχή έχουμε από το 1971. Πρόκειται για την εταιρεία Regina από τη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο το μέλι, τον βασιλικό πολτό και μαρμελάδες, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο ιδιοκτήτης της Χρήστος Κουραντίδης, θυμάται ότι ο πατέρας του αναζήτησε βοήθεια στη ελληνική πρεσβεία της Βόννης, η οποία του βρήκε ένα μικρό χώρο για περίπτερο  και μια μεταφράστια. Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα επέδειξε αντοχή και επιμονή στην παρουσία της στην ANUGA, τελευταία υπό την Enterprise Greece, κάτι για το οποίο ανταμείφθηκε, όπως επιβεβαιώνουν διαχρονικά πολλοί συμμετέχοντες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον αυξανόμενο κάθε χρόνο αριθμό εκθετών.

Στην κρίσιμη δεκαετία, που συνέπεσε με το απόγειο της κρίσης, οι συμμετοχές αυξήθηκαν προοδευτικά κατά 20%. Το 2015 για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα. Επρόκειτο για κίνηση στήριξης από την πλευρά της Γερμανίας σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Σε εκείνη την έκθεση αίσθηση προκάλεσε ο σχετικά μεγάλος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων που «τόλμησαν» να συμμετέχουν στην έκθεση παρά τα capital controls και τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2015. Ήταν μια προσπάθεια ενάντια στη μιζέρια της κρίσης και την γκρίνια για την εσωστρέφεια. Οι νέοι επιχειρηματίες αντελήφθησαν ότι για να επιβιώσουν θα πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση, να επιλέξουν την εξωστρέφεια για να επιβιώσουν. Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο μεγαθηρίων στον κλάδο τροφίμων και στάθηκε με αξιοπρέπεια.  Η φετινή ANUGA προσελκύει ακόμη περισσότερους εκθέτες ξεπερνώντας το φράγμα των 300 σε επιφάνεια 6.604 τμ. Τα ελληνικά προϊόντα δεν παραλλάσουν με αυτά των προηγούμενων συμμετοχών, αλλά βελτιώνονται αισθητά σε ποιότητα και σε καλαισθησία συσκευασίας. Η ANUGA κάνει θαύματα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου 





Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.