Βαριά ήττα για τον Τζόνσον στο Ανώτατο Δικαστήριο | Πολιτική | DW

Βαριά ήττα για τον Τζόνσον στο Ανώτατο Δικαστήριο | Πολιτική | DW


Η βρετανική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου να κηρύξει το κλείσιμο του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, παράνομο και κενό περιεχομένου. Ένα κλείσιμο, μοναδικός στόχος του οποίου ήταν να φιμώσει κάθε φωνή εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit.

Ομόφωνη απόφαση των δικαστών

Iστορική απόφαση υπέρ του βρετανικού κοινοβουλίου

Έντεκα δικαστές, ομόφωνα υπερασπίστηκαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, δίνοντας ένα ηχηρό χαστούκι στον Μπόρις Τζόνσον και την επιθετική πολιτική του έναντι του κοινοβουλίου, του ανώτατου θεσμού λήψης αποφάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η κυβερνητική επιτροπή, αποκαλούμενη Privy Council, υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, παραπλάνησε την Βασίλισσα, σε μια προσπάθεια να την πείσει να υπογράψει την αναστολή (prorogation) της Βουλής των Κοινοτήτων και αυτής των Λόρδων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά συμφέροντα. Το δικαστήριο διέταξε την άμεση, από την Τετάρτη, επανάληψη των εργασιών των δύο οργάνων.

Περιορισμός στις κινήσεις της κυβέρνησης

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση Τζόνσον

Στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση Τζόνσον

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από την βρετανική κυβέρνηση. Ωστόσο η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την απόφαση-καταπέλτη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θεωρείται εκ των ουκ άνευ, ότι περιορίζει δραστικά τις κινήσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, όσον αφορά την διαχείριση του Brexit.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να τρέξει με ολυμπιακή ταχύτητα προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες και παράλληλα να φιμώσει τους φανατικούς απομονωτιστές, εχθρούς της Ευρωπαικής Ενωσης, στο εσωτερικό του κόμματός του πριν την 31η Οκτωβρίου. Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης έως το τέλος Ιανουαρίου.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.