Παιχνίδι με τη φωτιά στην Αραβική Χερσόνησο | Επισκόπηση τύπου | DW

Παιχνίδι με τη φωτιά στην Αραβική Χερσόνησο | Επισκόπηση τύπου | DW


Βασικό αντικείμενο σχολιασμού στον γερμανικό Τύπο αποτελούν οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία.

Η Neue Osnabrücker Zeitung: «Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη στην Υεμένη λιμοκτονούν ή βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι. Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους χρειάζονται βοήθεια. Πρόκειται για αριθμούς που προκαλούν τρόμο. Παρά ταύτα το ζήτημα δεν απασχόλησε διόλου την Ευρώπη. Κανείς δεν φαίνεται να φοβάται προσφυγικές ροές από την Υεμένη διότι η χώρα είναι αποκομμένη. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει άρδην. Αναλυτές αναμένουν την αύξηση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων μετά την επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία. Όποιος κι αν φέρει την ευθύνη των επιθέσεων παίζει με τη φωτιά. Το ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επιρρίπτει τις ευθύνες στο Ιράν χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, κλιμακώνει απλώς άνευ λόγου την ένταση».

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

Για το ίδιο θέμα η Landeszeitung: «Η πύρινη λαίλαπα που παρέλυσε τη μισή παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία υπογραμμίζει την ανάγκη να απεξαρτηθεί η Δύση ταχύτερα από το ναρκωτικό που λέγεται πετρέλαιο. Το μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου μαύρου χρυσού βρίσκεται σε μια περιοχή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο φονικότερος θρησκευτικός πόλεμος της ιστορίας, αυτός μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Στην παρούσα φάση ο ενδομουσουλμανικός εμφύλιος βάζει φωτιά στην καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας».

Αύξηση προσφυγικών ροών και στην Κύπρο

Την ανησυχία του για τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς την Κύπρο εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σε συνέντευξή του προς τη Berliner Zeitung. «Ανησυχούμε διότι από το 2017 καταγράφουμε περί τις 1.000 αιτήσεις ασύλου το μήνα, αναλογικά ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για την Κύπρο». Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη το 30-40% είναι από τη Συρία ενώ σχετικά νέο φαινόμενο είναι η έλευση ανθρώπων από την Αφρική. «Το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών αυτών έρχεται σε εμάς μέσω της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου. Η διαδρομή είναι καινούργια, καθότι οι διακινητές αντιμετωπίζουν τώρα περισσότερα προβλήματα στην κεντρική Μεσογειακή Οδό ενώ παράλληλα εκμεταλλεύονται την πολιτική ανωμαλία της διχοτόμησης της Κύπρου», όπως λέει.

Όπως αποκαλύπτει ο κύπριος ΥΠΕΣ, ήδη προ εβδομάδων απέστειλε επιστολή προς τους ευρωπαίους ομολόγους του και την Κομισιόν με την παράκληση να μεταφερθούν σε άλλες χώρες 5.000 πρόσφυγες από την Κύπρο, καθότι οι δυνατότητες υποδοχής της Μεγαλονήσου εξαντλούνται. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση. «Αυτό καταδεικνύει ότι η ΕΕ ως σύνολο δεν έχει μια ικανοποιητική μεταναστευτική πολιτική. Όλα παραμένουν ασαφή. Δεν βλέπουμε να υπάρχει πραγματική αλληλεγγύη».

Η Κύπρος έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της

Η Κύπρος έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της

Σχολιάζοντας την παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι ούτως ή άλλως η Κύπρος δεν μπορεί να οικοδομήσει συρματόπλεγμα ή και τείχος για να προστατεύσει τα σύνορά της, ο κ. Πετρίδης είναι κάτι παραπάνω από κατηγορηματικός: «Ποτέ! Θέλουμε να ενώσουμε το νησί και να συνδράμουμε όσους χρίζουν προστασίας. Θέλουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών, ως συνυπογράφοντες της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Εσωτερικών, τέλος, το προσφυγικό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και την επίλυση του Κυπριακού. «Ένας από τους βασικούς λόγους των προβλημάτων μας είναι το άλυτο Κυπριακό, ο συνακόλουθα ελλιπής έλεγχος των συνόρων, οι κακές σχέσεις με την Τουρκία. Χρειαζόμαστε μια πολιτική λύση προκειμένου να είμαστε μια κυρίαρχη χώρα όπως η υπόλοιπη ΕΕ και να μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Ελπίζω να βρούμε έναν τρόπο επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Κώστας Συμεωνίδης

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.