Καταρρέουν οι σοσιαλδημοκράτες στη Σαξονία | Πολιτική | DW


Πού οφείλεται η κατάρρευση του SPD σε αυτό το ανατολικογερμανικό κρατίδιο; Ακόμη και οι ίδιοι οι σοσιαλδημοκράτες δυσκολεύονται να εξηγήσουν το …φαινόμενο, όταν μάλιστα έχουν επιλέξει έναν ιδιαίτερα δημοφιλή υποψήφιο για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής: Μάρτιν Ντούλινγκ, υπουργός Οικονομίας στην τοπική κυβέρνηση, μόλις 45 ετών, ευφραδής, αθλητικός τύπος, με συμπάθειες σε όλα τα κόμματα. Κι όμως, στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, οι σοσιαλδημοκράτες δεν ξεπερνούν το 7 με 8%, ενώ την ίδια στιγμή η ακροδεξιά “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) συγκεντρώνει τριπλάσιο ποσοστό, γύρω στο 24% και διεκδικεί με αξιώσεις την πρωτιά. Όλα εξαρτώνται πλέον από τις εκλογικές επιδόσεις των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), οι οποίοι για πολλούς μήνες είχαν καθηλωθεί στη δεύτερη θέση και μόνο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις άρχισαν να αποκτούν ισχνό προβάδισμα απέναντι στην AfD. 

Τί μπορεί να κάνει ένας φιλότιμος υποψήφιος για να ανατρέψει την κατάσταση; “Αγωνίζομαι, αγωνίζομαι, αγωνίζομαι”, λέει ο Μάρτιν Ντούλινγκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). “Προφανώς δεν είμαι ευχαριστημένος με τα προγνωστικά και προσπαθώ να κινητοποιήσω το μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων- ένας τους τρεις- που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τί θα ψηφίσουν. Το θέμα δεν είναι μόνο οι εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου, το θέμα είναι και τί θα γίνει από τις 2 Σεπτεμβρίου και μετά. Εμείς θέλουμε σταθερές κοινοβουλευτικές συμμαχίες, όχι απλώς έναν κυβερνητικό συνασπισμό στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή”.

“Πρώτο θέμα” το άσυλο

Διαδήλωση κατά της ξενοφοβίας στη Δρέσδη, ο Μάρτιν Ντούλινγκ στην πρώτη γραμμή

Η Σαξονία είναι ένα από τα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας με σχετική σταθερή οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο η παρουσία και η επιρροή της Ακροδεξιάς παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, κορυφαίο θέμα για τους ψηφοφόρους είναι η πολιτική ασύλου και το μεταναστευτικό ζήτημα. Το γεγονός προκαλεί έκπληξη, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που ζουν στη Σαξονία μειώνεται σταθερά, ενώ και το συνολικό ποσοστό των αλλοδαπών δεν υπερβαίνει το 5%. Ποιά εξήγηση έχει για όλα αυτά ο Μάρτιν Ντούλινγκ; “Έχει προκληθεί τεράστια ανασφάλεια στον κόσμο”, υποστηρίζει ο ίδιος. “Βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται τον φόβο της απώλειας, πιστεύουν ότι κάτι έχουν να χάσουν. Υπάρχει ανασφάλεια για το πώς πρέπει να φερθούμε απέναντι στο κανούριο, στο διαφορετικό. Όλα αυτά υπάρχουν, αλλά πρέπει να προσέξουμε, να μη ρίχνουμε νερό στον μύλο εκείνων που κάνουν καριέρα με αυτούς τους φόβους. Πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας, σε ποιά κοινωνία θέλουμε να ζούμε…”

Ο ίδιος ο Μάρτιν Ντούλινγκ υποστηρίζει πως τα προηγούμενα χρόνια η τοπική κυβέρνηση της Σαξονίας έκανε ό,τι μπορούσε για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ξενοφοβίας, αλλά θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να προκρίνει μία “μονοθεματική” πολιτική. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα, σύμφωνα πάντα με τους εκλογικούς αναλυτές: πολλοί- κυρίως ηλικιωμένοι- ψηφοφόροι, που ζουν στην ύπαιθρο, αισθάνονται απομονωμένοι, καθώς στις πόλεις τους δεν υπάρχει ούτε αγορά, ούτε συγκοινωνία, ούτε καν εύκολη πρόσβαση στο Ίντερνετ. Τί κάνει για όλα αυτά ο υπουργός Οικονομίας; “‘Εχουμε ήδη βάλει τα θεμέλια για το μέλλον”, υποστηρίζει ο Μάρτιν Ντούλινγκ. “Στη Σαξονία έχουμε εγκρίνει ένα νέο ‘ψηφιακό πακέτο’ συνολικού προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη του διαδικτύου και απομένει τώρα η υλοποίησή του. Τα καλώδια δεν τα βάζει το κράτος, τα βάζουν κάποιες επιχειρήσεις, αλλά στο δικό μας κομμάτι είμαστε συνεπείς. Από κει και πέρα ναι, κι εγώ θέλω περισσότερα λεωφορεία και περισσότερα τρένα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πέντε ή μάλλον έξι διαφορετικούς οργανισμούς συγκοινωνιών, με διαφορετικά τιμολόγια και αυτό δυσχεραίνει τις αλλαγές. Γι’ αυτό θέλω να ιδρύσω μία ενιαία εταιρία συγκοινωνίων. Δυστυχώς είχαμε παραμελήσει το ζήτημα αυτό στη Σαξονία τα προηγούμενα χρόνια”.

Αγωνία για τα λιγνιτωρυχεία

Στγιμιότυπο από παλαιότερη κομματική εκδήλωση του SPD στη Σαξονία

Στγιμιότυπο από παλαιότερη κομματική εκδήλωση του SPD στη Σαξονία

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, υπάρχει η αγωνία για τα λιγνιτωρυχεία της περιοχής του Λαουζιτς. Πρόκειται για μία συζήτηση που μας προϊδεάζει για αντίστοιχα διλήμματα και στην Ελλάδα: καλές είναι οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τί γίνεται όμως όταν χάνουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι; Στη Γερμανία ο νομοθέτης προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μία μακρά μεταβατική περίοδο, ως το 2038, για το κλείσιμο των λιγνιτωρυχείων και την αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας: “Είναι μία τεράστια ευκαιρία για μας”, υποστηρίζει ο Μάρτιν Ντούλινγκ. “Έχουμε μεταβατική περίοδο είκοσι ετών για να βρούμε λύσεις. Έχουμε ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές και πρέπει να συνδυάσουμε την καινοτομία με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει όμως να αλλάξουμε πολλά μέχρι το 2038: θέλουμε νέες αποθηκευτικές μονάδες, θέλουμε νέα, σύγχρονα και αποκεντρωμένα δίκτυα. Οικονομική στήριξη θα έχουμε για όλα αυτά, πρέπει όμως να εκμεταλλευτούμε και τις ευκαιρίες που μας δίνονται”.

Γιάννης Παπαδημητρίου    

 

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.