eyrwpaikhenwsh


Μία εβδομάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, στις 15 Ιουλίου, η Ε.Ε. (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) απέστειλε επιστολή στη χώρα μας σχετικά με τις εξηγήσεις που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Με αυτήν απορρίπτει το αίτημα των ελληνικών αρχών να περιορίσει κατά 50% το πρόστιμο που έχει επιβάλει στις 14 Νοεμβρίου 2018 το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παράλειψη της Ελληνικής Δημοκρατίας να συμμορφωθεί στις 28 Ιουνίου 2012 με προηγούμενη απόφαση της Ε.Ε. Με  βάση αυτήν η κυβέρνηση έπρεπε να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά.

Εξι χρόνια αργότερα, το δικαστήριο αποφάσιζε να τιμωρήσει τη χώρα μας για κάθε εξάμηνο μη συμμόρφωσης με πρόστιμο 7,2 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει τα 100 εκατ. συνολικά. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε πως με τη διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης θα έπειθε την Ε.Ε. να περιορίσει κατά 50% το πρόστιμο, αλλά η Επιτροπή φαίνεται ότι δεν «έχει πεισθεί από τον τρόπο που γίνεται η εκκαθάριση», όπως είπε στην «Κ» παράγοντας που είναι κοντά στη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με την επιστολή που έχει στην κατοχή της η «Κ»:

• Οι ελληνικές αρχές δεν ολοκλήρωσαν την πώληση των περιουσιακών στοιχείων. Πηγές κοντά στον εκκαθαριστή διαβεβαίωναν ότι εκκρεμεί η πώληση του σήματος και μια δεξαμενής, αλλά η Επιτροπή παρατηρεί ότι δεν έχει ξεκινήσει η πώληση των ενοποιημένων στοιχείων. Η Ε.Ε. παρατηρεί πως αν δεν αρκούν τα έσοδα από την πώληση θα πρέπει το ναυπηγείο (εμπορικό τμήμα) να σταματήσει τις δραστηριότητές του. Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων «δεν θα πρέπει να οδηγεί σε συνέχεια μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών ιδιοκτητών». Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεωρούν ότι το ναυπηγείο συνέχισε τις δραστηριότητές του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 (σ.σ. κάτι που δεν ισχύει για το εμπορικό τμήμα).

• Οι ελληνικές αρχές δεν παρείχαν αποδεικτικά στοιχεία για την ακύρωση της αποζημίωσης στη γερμανική HDW/Thyssen, ένας όρος που περιλαμβανόταν στη σύμβαση πώλησης με τη γερμανική εταιρεία που αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η Επιτροπή θα πρέπει να πεισθεί για την ειλικρίνεια των ελληνικών προθέσεων να αναζητήσουν αγοραστή που δεν σχετίζεται με τους παλιούς ιδιοκτήτες». Ομως, η Επιτροπή καθιστά στην επιστολή της σαφές ότι «δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει να μειώσει τη χρηματική ποινή που επιβάλλεται από το δικαστήριο με βάση την εικαζόμενη πρόοδο όσον αφορά την ανάκτηση. Το δικαστήριο επέβαλε σταθερή χρηματική ποινή και όχι φθίνουσα χρηματική ποινή, η οποία θα λάμβανε υπόψη τη μερική ανάκτηση. Το δικαστήριο διέταξε την Ελλάδα να καταβάλει τη χρηματική ποινή έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του δικαστηρίου με την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση».

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.