Στην τελική ευθεία Πέντε Αστέρια – Κεντροαριστερά | Πολιτική | DW

Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τη συγκυβέρνηση στη Ρώμη | Οικονομία | DW


Μέχρι αύριο το πρωί, τα Πέντε Αστέρια και η Κεντροαριστερά θα πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν τον στόχο τους: να παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματατέλα, τα κύρια σημεία ενός προγράμματος και τα ονόματα της νέας κυβερνητικής ομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο και εντατικοποιούνται σήμερα. Το κύριο εμπόδιο, παραμένει το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να παραμείνει ο Τζουζέπε Κοντε, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι χρειάζεται ανανέωση. Σύμφωνα με ότι διαρρέει, όμως, το αυστηρό βέτο της κεντροαριστεράς αρχίζει να αφήνει την θέση του σε μια σχετική διαλλακτικότητα. 

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Τζουζέπε Κόντε;

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι ο Τζουζέπε Κόντε είναι πρόθυμος να συναινέσει και στην κατάργηση των σκληρών νόμων κατά της παράτυπης μετανάστευσης που επέβαλε ο Σαλβίνι. O Κόντε είναι και ο μόνος που δήλωσε ανοικτά έως τώρα ότι η συγκυβέρνηση με την Λέγκα και τον Σαλβίνι αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η Kεντροαριστερά, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο θέλει να εξασφαλίσει μεταξύ των άλλων τα υπουργεία Eσωτερικών, Eξωτερικών και Oικονομικών.

Αν δεν παραμείνει στην πρωθυπουργία πάντως o Κοντε θα μπορούσε να επιλεγεί ως νέος επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ίδια θέση όμως άρχισε να ακούγεται και το όνομα του προοδευτικού πρώην πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι. Όσο για την ευρύτερη διαπραγμάτευση φέρεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ότι αφορά την ανάγκη μείωσης -κατά ένα τρίτο- του αριθμού των ιταλών βουλευτών. Παράλληλα σε αυτή την κυβερνητική συνεργασία (αν τελικά η προσπάθεια οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα) αναμένεται να πάρει μέρος και η ιταλική Αριστερά, στην οποία ανήκει πλέον και ο Μάσιμο Ντ΄Αλέμα.

Η Λέγκα του Σαλβίνι κατηγορεί τον Κόντε και τα Πέντε Αστέρια ότι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και ότι μέσα σε μια εβδομάδα αλλάζουν με απόλυτη άνεση κυβερνητικό σύμμαχο. Αλλά οι Πεντάστεροι του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν εμπιστεύονται πλέον τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τώρα κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.