Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες από τη συγκυβέρνηση στη Ρώμη | Οικονομία | DW


Μέχρι αύριο το πρωί, τα Πέντε Αστέρια και η Κεντροαριστερά θα πρέπει να προσπαθήσουν να πετύχουν τον στόχο τους: να παρουσιάσουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματατέλα, τα κύρια σημεία ενός προγράμματος και τα ονόματα της νέας κυβερνητικής ομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο και εντατικοποιούνται σήμερα. Το κύριο εμπόδιο, παραμένει το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Τα Πέντε Αστέρια θέλουν να παραμείνει ο Τζουζέπε Κοντε, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνει ότι χρειάζεται ανανέωση. Σύμφωνα με ότι διαρρέει, όμως, το αυστηρό βέτο της κεντροαριστεράς αρχίζει να αφήνει την θέση του σε μια σχετική διαλλακτικότητα. 

Ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Τζουζέπε Κόντε;

Η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι ο Τζουζέπε Κόντε είναι πρόθυμος να συναινέσει και στην κατάργηση των σκληρών νόμων κατά της παράτυπης μετανάστευσης που επέβαλε ο Σαλβίνι. O Κόντε είναι και ο μόνος που δήλωσε ανοικτά έως τώρα ότι η συγκυβέρνηση με την Λέγκα και τον Σαλβίνι αποτελεί οριστικά παρελθόν. Η Kεντροαριστερά, σύμφωνα με την εφημερίδα Ιλ Μεσσατζέρο θέλει να εξασφαλίσει μεταξύ των άλλων τα υπουργεία Eσωτερικών, Eξωτερικών και Oικονομικών.

Αν δεν παραμείνει στην πρωθυπουργία πάντως o Κοντε θα μπορούσε να επιλεγεί ως νέος επίτροπος της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την ίδια θέση όμως άρχισε να ακούγεται και το όνομα του προοδευτικού πρώην πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι. Όσο για την ευρύτερη διαπραγμάτευση φέρεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε ότι αφορά την ανάγκη μείωσης -κατά ένα τρίτο- του αριθμού των ιταλών βουλευτών. Παράλληλα σε αυτή την κυβερνητική συνεργασία (αν τελικά η προσπάθεια οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα) αναμένεται να πάρει μέρος και η ιταλική Αριστερά, στην οποία ανήκει πλέον και ο Μάσιμο Ντ΄Αλέμα.

Η Λέγκα του Σαλβίνι κατηγορεί τον Κόντε και τα Πέντε Αστέρια ότι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο και ότι μέσα σε μια εβδομάδα αλλάζουν με απόλυτη άνεση κυβερνητικό σύμμαχο. Αλλά οι Πεντάστεροι του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν εμπιστεύονται πλέον τον άλλοτε πανίσχυρο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος τώρα κινδυνεύει να μείνει στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.