Άγνωστες οι επόμενες κινήσεις Τζόνσον στο Brexit | Πολιτική | DW

Το απόγευμα η συνάντηση Μέι-Κόρμπιν | Πολιτική | DW


Με δύο δισεκατομμύρια στερλίνες, ο υπουργός Οικονομικών Τζαβίντ Τζαντίβ, ενισχύει το αποθεματικό  των έξι δισεκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση των πρώτων αναγκών που θα προκαλέσει τυχόν αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Παράλληλα, η προσοχή αναλυτών και μέσων ενημέρωσης είναι στραμμένη στις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στις αυτόνομες επαρχίες, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία. Στην τελευταία, συζήτησε το θέμα του backstop, της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας που έχει εξελιχθεί στο μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες. Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την θέση του για αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικά μέσα,  πρόταση όμως που  έχει απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠροβληματισμόςστηνΙρλανδία

O Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Ωστόσο παρά τις απειλές και την φαινομενική αδιαλλαξία στο θέμα του backstop, το οποίο επεβλήθη στις Βρυξέλλες από την ιρλανδική κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ, η επιμονή του Μπόρις Τζόνσον και η απόφασή του να φθάσει το θέμα στα άκρα, με ένα σκληρό Brexit καθώς και οι διακριτικές πιέσεις από μια σειρά χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οποιαδήποτε συμφωνία με το Λονδίνο, φαίνεται να προβληματίζουν τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό. Από τη μια έχει μπροστά του εκλογές, τις αρχές του 2020 και δεν θέλει να θίξει τις εθνικιστικές ευαισθησίες των ψηφοφόρων. Από την άλλη, έχει τις προειδοποιήσεις των οικονομικών παραγόντων που αναφέρονται σε απώλεια 80.000 θέσεων εργασίας και το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων σε περίπτωση σκληρού Brexit. Το πώς ο Λίο Βαράντκαρ θα κινηθεί έως την 31η Οκτωβρίου είναι άξιο παρακολούθησης.

ΜαρίαΚαστρισιανάκη, Λονδίνο

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.