Ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών μόλις τρεις εβδομάδες, αλλά ήδη έδωσε το στίγμα των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Με τις επισκέψεις του πριν από δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με τον υπ. Εξωτερικών Πομπέο, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μπόλτον, και νομοθέτες με επιρροή στα ελληνικά θέματα, και προχθές στο Ισραήλ, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ρίβλιν, τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον ομόλογό του Κατζ, και φυσικά στην Κύπρο, όπου συνόδευσε τον Κυρ. Μητσοτάκη, δείχνει με σαφήνεια ότι η Αθήνα επενδύει στον άξονα ασφαλείας και κοινών συμφερόντων που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις από όλο το πολιτικό φάσμα. Το σχήμα 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) έχει σημαντικούς λόγους ύπαρξης, για όλους τους συμμετέχοντες. Οι τρεις πρώτες χώρες δεν μοιράζονται απλά τις δημοκρατικές αξίες, αλλά υπηρετούν ένα πλέγμα κοινών αναγκών και συμφερόντων. Στο διμερές επίπεδο των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Ηδη, το τουριστικό ρεύμα Ισραηλινών προς την Ελλάδα έχει εκτοξευθεί, μια ελληνική εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στην εξόρυξη φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα, ενώ η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει κοινό παρονομαστή πολλών αμοιβαία επωφελών δράσεων. Παράλληλα, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τη φυσική γεωγραφική πύλη εισόδου ισραηλινών προϊόντων στην Ε.Ε. Ωστόσο, η κύρια στόχευση αφορά την ασφάλεια, με την αμυντική συνεργασία και τις πολύ χρήσιμες για όλους κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Η σημερινή ελληνοϊσραηλινή συνεργασία αναπτύχθηκε στην πορεία των τελευταίων εννέα ετών, καθιστώντας τον άξονα Ιερουσαλήμ – Αθήνας διαχρονικό και διακομματικής αποδοχής. ΗΠΑ και Ισραήλ γνωρίζουν την αποφασιστικότητα με την οποία Ελλάδα και Κύπρος συμμετέχουν στο νέο πλέγμα στρατηγικής ασφάλειας που δημιουργείται στην Αν. Μεσόγειο και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους μέσω της χρήσης στρατιωτικών εγκαταστάσεων και των διευκολύνσεων για τη συλλογή πληροφοριών. Γνωρίζουν ταυτόχρονα και τις ανησυχίες που έχουν οι δύο χώρες λόγω των κινήσεων της Αγκυρας και των απειλών που εκτοξεύονται από κορυφαίους παράγοντες συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν. Η πιθανότητα να προβεί ο τελευταίος σε σοβαρές προκλήσεις το προσεχές διάστημα, δικαιολογεί και από μέρους τους αυξημένη εγρήγορση και δράσεις, συμβολικές και ουσιαστικές, στο παρασκήνιο αλλά και δημόσια.

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.