232232


Εκατόν ογδόντα ημέρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ελληνες για να συντηρούν το κράτος και δυστυχώς η τάση αυτή δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, ότι δηλαδή μπορούμε να φθάσουμε χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Πορτογαλία όπου τελειώνουν τις υποχρεώσεις τους τον Απρίλιο ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚεΦίΜ), για το 2019 ως «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» υπολογίζεται η 30ή Ιουνίου. Η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» είναι η πρώτη μέρα του χρόνου που οι Ελληνίδες και οι Ελληνες έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν το εισόδημά τους. Για 180 από τις 365 μέρες του χρόνου θα εργαζόμαστε φέτος για το κράτος:

• Το 2019 θα δουλέψουμε 73 ημέρες για έμμεσους φόρους, 46 για άμεσους και 61 για κοινωνικές εισφορές.

• Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., ενώ οι Ελληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.

• Κάθε χρόνο από το 2009 και μετά προστίθενται κατά μέσον όρο 3,5 επιπλέον ημέρες που εργάζεται κάθε πολίτης για το κράτος.

• Η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές (78 δισ. το 2019) είναι σχεδόν διπλάσια από το ποσό που καταβάλλουν τα νοικοκυριά (42 δισ. το 2017) για την κάλυψη των βασικών αναγκών (στέγαση, διατροφή, μεταφορές, ένδυση κ.λπ.). Ειδικότερα και με βάση τον προϋπολογισμό του 2019, τα συνολικά φορολογικά έσοδα φέτος προβλέπεται να ανέλθουν στα 78 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 31,4 δισ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους, τα 19,7 δισ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους, ενώ 26,4 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε κοινωνικές εισφορές. Την παρουσίαση της έκθεσης από τον ερευνητή του ΚΕΦίΜ Κωνσταντίνο Σαραβάκο, σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θα ομοιάζουμε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να είμαστε και καλύτεροι σε βάθος χρόνου, ενώ από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων και την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα φορολογικά κίνητρα ήταν προς τη λάθος κατεύθυνση. Υποστήριξε, παράλληλα, ότι για να συγκριθεί το φορολογικό επίπεδο μεταξύ των χωρών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. «Πρέπει να σεβόμαστε τους φορολογουμένους», πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθούν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης μέσω ενός ενάρετου κύκλου αύξησης των επενδύσεων έτσι ώστε να πλησιάσουμε στο κέντρο της Ευρώπης και να βελτιώσουμε τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών.

Πάντως, το Οικονομικό Ινστιτούτο Molinari υπολογίζει την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» (Tax Liberation Day) για την Ελλάδα τη 10η Ιουλίου. Η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία παραμένουν για τέταρτη συνεχή χρονιά στις τρεις καλύτερες θέσεις ενώ η Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση. Η «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για την Ελλάδα είναι ανάλογη των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Αντίθετα, γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος ή χώρες που επίσης βρέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται ανάμεσα στα κράτη με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.