Ηταν ψηφοθηρικό, έγινε πράξη | Απόψεις


Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλος θόρυβος για ψεύτικες ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Δικαίως. Αν και τα fake news προϋπήρχαν του Διαδικτύου (ποιος δεν θυμάται την τάχα μου  δήλωση του Χένρι Κίσινγκερ ότι θα πλήξει τον ελληνισμό, καταστρέφοντας τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας;) η ηλεκτρονική τεχνολογία τα έκανε πιο προσιτά, σε πιο πολλούς, σε μικρότερο χρόνο. Με άλλα λόγια, η νέα τεχνολογία Διαδικτύου δεν δημιούργησε νέες τάσεις στην ενημέρωση. Απλώς ενίσχυσε παλαιότερες.

Οι ηλίθιοι ή/και οι κακόβουλοι είναι πολλοί στον κόσμο και συνεπώς υπάρχει υπερπαραγωγή fake news. Δεν είναι εμφανής η αντίστροφη τάση, δηλαδή της καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων. Για παράδειγμα έγινε μέγα θέμα η δήθεν πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει «το επίδομα γέννησης σε γυναίκες κάτω των 30 ετών». Γράφτηκαν ακόμη και σεξιστικά σχόλια κατά της υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, που το εξήγγειλε στη Βουλή. Ομως ο κ. Αρίστος Δοξιάδης άκουσε την ομιλία και μέσα από τα social media αποκατέστησε την αλήθεια που διαστρεβλώθηκε στο ίδιο Μέσο: «Τόσο δύσκολο είναι να εξακριβώσει κάποιος τι είπε η υφυπουργός πριν την κρίνει; Είπε: “Καθιερώνουμε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα”. Δεν είπε για ηλικία μητέρας, ούτε για εθνικότητα. Και λίγο αργότερα: “Εξετάζουμε τη δυνατότητα χορήγησης *πρόσθετων* κινήτρων για νεαρότερες οικογένειες, αυτές όπου η γυναίκα τεκνοποιεί πριν τα 30 της χρόνια”. Με αιτιολογία ότι αν γεννήσεις το πρώτο παιδί νωρίς, είναι πιθανότερο να κάνεις και δεύτερο. Αυτά που είπε να κρίνετε, όχι αυτά που φανταστήκατε» (Facebook 23.7.2019).

Ο αρχισυντάκτης των «Ελληνικών Hoaxes» κ. Δημήτρης Αλικάκος πρόσθεσε μια ακόμη πτυχή: «Η πρόταση που μελετά το υπουργείο Εργασίας για τα “πρόσθετα κίνητρα στις γυναίκες που τεκνοποιούν σε ηλικία κάτω των 30 ετών” ΔΕΝ ανήκει στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά βασίζεται σε μία από τις προτάσεις της διαΝΕΟσις που τα τελευταία χρόνια μελετά το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. (…) Εντάσσεται σε μια δέσμη προτάσεων, από την Ερευνα (δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2019) “Η χαμηλή γονιμότητα στην Ελλάδα, δημογραφική κρίση και πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας” που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών), με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή ερευνών του ΕΚΚΕ Διονύση Μπαλούρδο» (Facebook 23.7.2019).

Υπάρχει πρόβλημα με τα fake news σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν οφείλεται στη φύση των νέων Μέσων. Πρωτίστως οφείλεται στην παλιά τέχνη της διαστρέβλωσης που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κόσκινο. Εξάλλου το ψεύδος περί επιδόματος τεκνοποιίας πριν τα 30, δημοσιεύτηκε και σε παλιά (και παλιότερα καλά) έντυπα με τον τίτλο «Εχετε κάνει παιδί ή είστε τίποτα γεροντοκόρες;» («Αυγή» 24.7.2019).

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.