″Όλοι φοβούνται έναν πόλεμο″ | Πολιτική | DW


Deutsche Welle: Πώς έχουν επηρεάσει οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο;

Δημήτρης Μανιάτης: Μετά τις επιθέσεις του Μαΐου στα τέσσερα δεξαμενόπλοια στο Εμιράτο της Φουτζέιρα, διαπιστώσαμε μία αυξανόμενη ανησυχία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας για την ασφάλεια των πλοίων τους στην περιοχή. Ωστόσο, μετά τα γεγονότα του Ιουνίου στον Κόλπο του Ομάν, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων αυξήθηκε. Έχουμε δει μια αύξηση των αιτημάτων που λάβαμε για την ασφάλεια στη συγκεκριμένη περιοχή από περίπου 12% στο 17%.

Έχετε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης;

Σκεφτόμασταν μια άοπλη υπηρεσία ασφαλείας. Αυτές είναι ομάδες τριών έως τεσσάρων ατόμων, ο οποίες θα παρέχουν βοήθεια στο πλήρωμα ώστε να προετοιμαστεί για το ταξίδι. Για παράδειγμα, μέσω της κατάρτισης. Έχουμε δει πώς έχουν συμβεί όλα αυτά τα περιστατικά και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν.

Αυξημένο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ασφάλεια των πληρωμάτων και των πλοίων

Αναμένετε ότι η ζήτηση θα διατηρηθεί ή θα αυξηθεί ενόψει των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή;

Δεν νομίζω. Αυτό που γνωρίζουμε από την πολυετή πείρα μας σε αυτόν τον κλάδο είναι ότι υπάρχει αύξηση ενδιαφέροντος και ανησυχίας για ένα περιστατικό που όμως φθείρεται με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο καλά είναι οι εταιρείες όπως η εταιρεία σας προετοιμασμένοι για αυξημένη ζήτηση;

Κάθε πλοίο που προστατεύουμε είναι 100% ασφαλές από ζημιές. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις επιθέσεις. Όταν μιλάμε για κρατικούς φορείς και μια ξαφνική επίθεση εναντίον των Ιρανών ή των Σαουδάραβων ή των Αμερικανών, αν κάποιος θέλει να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ για γεωπολιτικούς λόγους, είναι πολύ λίγα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Δεν είμαστε στρατός, απλά μια ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας στη θάλασσα.

Ποιες είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες που ανησυχούν περισσότερο;

Είναι το είδος της επίθεσης που είδαμε στις 13 Ιουνίου όταν κάποιος τοποθέτησε εκρηκτικά. Και φυσικά, όλοι φοβούνται τον πόλεμο ή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να στοχεύσουν το Ιράν και να επηρεάσουν σοβαρά το εμπόριο στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

Τα Στενά του Ορμούζ, η δίοδος από τον Κόλπο του Ομάν - μια περιοχή υψηλού κινδύνου

Τα Στενά του Ορμούζ, η δίοδος από τον Κόλπο του Ομάν – μια περιοχή υψηλού κινδύνου

Σκέφτεστε να αποσυρθείτε από την περιοχή; Μήπως αυτό είναι δυνατό ακόμη και με τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους πελάτες;

Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα. Εξαρτάται από τη διάθεση των διαφόρων φορέων εκμετάλλευσης να διακινδυνεύσουν. Το Heidmar Tanker Pool, η πιο γνωστή δεξαμενή τάνκερ, έχει εμποδίσει ουσιαστικά κάθε πλοίο που ανήκει σε αυτή να εισέλθει στον Περσικό Κόλπο μετά τις 13 Ιουνίου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάλυση κινδύνου. Και αυτή είναι μια πολύ επαγγελματική προσέγγιση. Άλλες εταιρείες σταμάτησαν να λειτουργούν στον Περσικό Κόλπο. Πολλές επιχειρήσεις διαχείρισης της Σιγκαπούρης έπαψαν επίσης να λειτουργούν στο Φουτζέιρα. Εξαιτίας αυτών των περιστατικών, ο Κόλπος του Ομάν και ολόκληρος ο Περσικός Κόλπος χαρακτηρίστηκε ως περιοχή υψηλού κινδύνου, όχι λόγω της πειρατείας, αλλά λόγω ενδεχόμενης επιθετικότητας από γειτονικά κράτη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πλοίο που ταξιδεύει στον Περσικό Κόλπο εισπράττει πρόσθετα ασφάλιστρα. Οι εφοπλιστές είναι επιχειρηματίες και ο σκοπός τους είναι το κέρδος. Αν η εκτίμησή τους καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ταξίδι είναι επικίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα και προσοδοφόρο, θα συνεχιστεί. Γνωρίζουν ότι αυτή η βιομηχανία δεν φοβάται τους κινδύνους. Αντίθετα, θα πάει εκεί όπου είναι πιο επικίνδυνα, επειδή το κέρδος είναι μεγαλύτερο.

Τι σημαίνει αυτή η αυξημένη ζήτηση για το κόστος της πρόσληψης προσωπικού ασφαλείας; Έχετε αυξήσει τις τιμές σας;

Μπορώ να μιλήσω μόνο για την εταιρεία μου και όχι για τους άλλους. Βασική μας ιδέα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι ρίζες μας βρίσκονται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Όλοι οι συνεργάτες μας είναι ως επί το πλείστον πρώην στρατιωτικό προσωπικό και ο κώδικας δεοντολογίας που έχουμε στην εταιρεία προστατεύει τη ζωή στη θάλασσα, μετά το πλοίο και εν τέλει το φορτίο. Δεν θέλουμε να επωφεληθούμε από αυτή την ατυχή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η βιομηχανία. Θα ζητήσουμε το ίδιο ποσό χρημάτων που υπολογίσαμε το προηγούμενο έτος ή την 1η Μαΐου πριν από τις επιθέσεις. Δεν χρεώνουμε επιπρόσθετα τέλη μόνο και μόνο επειδή ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ο Δημήτρης Μανιάτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας θαλάσσιας ασφάλειας Diaplous Maritime Services.

Ασούτος Παντέι

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.