Καταρρέει το σύστημα νεποτισμού Ερντογάν; | Πολιτική | DW


Η μητρόπολη του Βοσπόρου συνεισφέρει στο 31% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο δήμος της Κωνσταντινούπολης είναι το μήλον της πολιτικής έριδας ενόψει των επαναλαμβανόμενων δημοτικών εκλογών της 23ης Ιουνίου. Το αγαπημένο θέμα του Εκρέμ Ιμάμογλου, υποψηφίου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP είναι η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από τα ταμεία της μεγαλούπολης. Σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση δεν παραλείπει να τονίσει τα ποσά που δαπανώνται για πολυτελή κρατικά αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνίες και διάφορα άλλα.

Ο Ιμάμογλου θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Όταν πρόσφατα τον είχαν καλέσει να μιλήσει στο CNN Τürk που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο παρουσιαστής τον διέκοψε απότομα όταν άρχισε να μπαίνει σε λεπτομέρειες λέγοντας πως τελείωσε ο τηλεοπτικός χρόνος. Και είναι απολύτως κατανοητό, μια και σε εποχές μεγάλης οικονομικής κρίσης η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος είναι «κόκκινο πανί» για τους πολίτες. Οι επικριτές του Ερντογάν κάνουν λόγο για μια ιδιωτική περιουσία με τριψήφια νούμερα, βίλες, τεράστια ακίνητη περιουσία. Οι φήμες για παράνομο πλουτισμό οργιάζουν.

Οι υποσχέσεις εξυγίανσης του Ιμάμογλου

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

Αξέχαστο παραμένει το σκάνδαλο τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διερευνούσε υπόθεση για παράνομο εμπόριο χρυσού με τον Ιράν. Μαγνητοφωνημένες συνομιλίες φέρουν τον Ερντογάν να μιλούσε με το γιο του και να του λέει να εξαφανίσει τα χρήματα από το σπίτι. Ο γιος του πάλι φέρεται να απαντά ότι είχαν απομείνει ακόμα 30 εκατομμύρια ευρώ. Οι ειδικοί θεωρούν πως οι συνομιλίες ήταν αυθεντικές, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει πως πρόκειται για μοντάζ και βρώμικο πόλεμο.

Από τον τεράστιο προϋπολογισμό του δήμου της Κωνσταντινούπολης επωφελούνται κυρίως θρησκευτικά ιδρύματα και ενώσεις. Το 2018 υπολογίζεται ότι δόθηκαν σχεδόν 130 εκατομμύρια σε θρησκευτικά ιδρύματα. Τίποτα το περίεργο σε αυτό, ωστόσο προκαλεί υποψίες το γεγονός ότι τα ιδρύματα που επωφελούνται, είναι σχεδόν αποκλειστικά προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα AKP ή ακόμα άμεσα ή έμμεσα στην οικογένεια Ερντογάν.

Στις δημοτικές εκλογές λοιπόν της 23ης Ιουνίου αναμένεται να αποφασιστεί ανάμεσα σε άλλα και εάν το σύστημα νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων θα συνεχιστεί ή όχι. Εάν εκλεγεί ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, αντίπαλος του Ιμάμογλου, εκτιμάται ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Από την άλλη πλευρά, ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποσχέθηκε να βάλει τέλος σε όλο αυτό το σύστημα διαφθοράς και πως η διαφάνεια θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν το κόμμα του Ερντογάν χάσει την Κωνσταντινούπολη, θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την πολιτική του ισχύ.

Ντανιέλ Μπελούτ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.