Ικανοποίηση στην Κύπρο για τη στήριξη απέναντι στην Τουρκία | Πολιτική | DW

Ικανοποίηση στην Κύπρο για τη στήριξη απέναντι στην Τουρκία | Πολιτική | DW


Ξεκάθαρη στήριξη σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία από την χθεσινή Σύνοδο των 7 κρατών μελών της ΕΕ στη Μεσόγειο. Στην κοινή διακήρυξη της Βαλέτα που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, οι 7 καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις πραγματικές ή πιθανές γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Παράλληλα οι 7 επαναβεβαίωσαν την στήριξη τους στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και ξεκαθάρισαν μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει την ανεξαρτησία και εδαφική κυριαρχία της Κύπρου μακριά από εγγυήσεις και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Ξεκάθαρα μηνύματα

Την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε στην παρέμβαση του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καλώντας την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.

Η Τουρκία διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενέργειες της στην  κυπριακή ΑΟΖ

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως το ζήτημα το τουρκικών ενεργειών δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Ανάλογες δηλώσεις στήριξης έκαναν και οι ηγέτες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Μάλτας. Ικανοποίηση για την στήριξη εξέφρασε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενώ σε δήλωση του στην DW o Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου έκανε λόγο για σημαντική επίδειξη αλληλεγγύης αφού όπως είπε οι τουρκικές ενέργειες είναι καταφανώς εκτός διεθνούς νομιμότητας.

Συνεχίζει η Τουρκία

Πάντως η Τουρκία διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.  Σε δηλώσεις του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης σημειώνοντας ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» προχωρά ήδη σε γεωτρητικές ενέργειες. Προανήγγειλε μάλιστα την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί έναρξης γεώτρησης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε στη DW ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η παραβίαση των Κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας υφίσταται ανεξάρτητα αν η Τουρκική γεώτρηση ξεκίνησε ή όχι.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.