Οι αλλαγές στην αναζήτηση γραφήματος στο Facebook αφήνουν σε απευθείας σύνδεση ανακριτές

Οι αλλαγές στην αναζήτηση γραφήματος στο Facebook αφήνουν σε απευθείας σύνδεση ανακριτές


Όταν το ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια στόχος ήταν να βοηθήσει τους χρήστες να ανακαλύψουν περιεχόμενο σε δημόσιες αναρτήσεις στην πλατφόρμα. Από τότε, το χαρακτηριστικό γνώρισμα παρέμεινε σχετικά χαμηλό για πολλούς χρήστες (η τελευταία σημαντική ανακοίνωσή του ήταν το 2014 όταν κυκλοφόρησε μια κινητή έκδοση ), αλλά έγινε πολύτιμο εργαλείο για πολλούς σε απευθείας σύνδεση ερευνητές που το χρησιμοποίησαν για να συλλέξουν στοιχεία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα πολέμου και εμπορία ανθρώπων. Την περασμένη εβδομάδα, όμως, πολλοί από αυτούς ανακάλυψαν ότι οι λειτουργίες Graph Search είχαν ξαφνικά απενεργοποιηθεί, αναφέρει Vice .

Η αναζήτηση γραφημάτων επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν σε απλή γλώσσα (δηλ. λέξεις-κλειδιά), αλλά το πιο σημαντικό, αφήνει επίσης να φιλτράρουν τα αποτελέσματα αναζήτησης με πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, οι χρήστες θα μπορούσαν να βρουν ποιος είχε αρέσει μια σελίδα ή μια φωτογραφία, όταν κάποιος είχε επισκεφθεί μια πόλη ή αν ήταν στο ίδιο μέρος ταυτόχρονα με άλλο άτομο. Παρά το προφανές δυναμικό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Graph Search ήταν επίσης ένας σημαντικός πόρος για οργανισμούς όπως το Bellingcat μια ιστοσελίδα έρευνας δημοσιογραφίας που το χρησιμοποίησε για να τεκμηριώσει τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ]

Άλλοι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης το Graph Search για να κατασκευάσουν εργαλεία όπως το StalkScan αλλά η κατάργηση της αναζήτησης γραφήματος σημαίνει ότι αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους ή να τα προσφέρουν σε πολύ περιορισμένη ικανότητα. Για παράδειγμα, ο ιστότοπος του StalkScan έχει τώρα μια ειδοποίηση που λέει:

"Από τις 6 Ιουνίου, μπορείτε να σαρώσετε μόνο το δικό σας προφίλ με αυτό το εργαλείο. Μετά από δύο χρόνια και τις περιόδους 28M + StalkScan, το Facebook αποφάσισε να κάνει την Αναζήτηση Γραφήματος λιγότερο διαφανή. Ως συνήθως, έκαναν αυτό χωρίς καμία επικοινωνία ή διάλογο με ακτιβιστές και δημοσιογράφους που το χρησιμοποιούσαν για νόμιμους σκοπούς. Η ανατριχιαστική αναζήτηση γραφημάτων η ίδια εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι πλέον λιγότερο προσβάσιμη και πιο δύσκολη στη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον εαυτό σας με αυτό το εργαλείο, δεδομένου ότι τα δεδομένα σας παραμένουν εκεί! "

Το Facebook μπορεί να προσπαθεί να πάρει μια πιο επιφυλακτική στάση, επειδή εξακολουθεί να ασχολείται με την πτώση από διάφορες σημαντικές απώλειες ασφαλείας, όπως το καθώς και η αποκάλυψη που έγινε νωρίτερα φέτος ότι είχε αποθηκεύσει εκατοντάδες εκατομμύρια κωδικούς πρόσβασης σε απλό κείμενο .

Σε δήλωσή του στον Αντιπρόσωπο, ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι " Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην αναζήτηση στο Facebook χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ένας παράγοντας που μας οδήγησε να διακόψουμε κάποιες πτυχές της αναζήτησης γραφημάτων και να επικεντρωθούμε περισσότερο στη βελτίωση της αναζήτησης λέξεων-κλειδιών. Συνεργαζόμαστε στενά με τους ερευνητές για να βεβαιωθούμε ότι έχουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα μας. "Αλλά μία από τις πηγές του Vice, ένας σημερινός υπάλληλος στο Facebook, δήλωσε στην εταιρεία ότι" υπάρχει πολλή εσωτερική και εξωτερική μάχη μεταξύ της παροχής πρόσβασης ώστε να μπορούν να βρουν φίλους ή ερευνητικά πράγματα (όπως Bellingcat), και την προστασία τους. "

Η TechCrunch έχει επικοινωνήσει με το Facebook για περισσότερες πληροφορίες

>Μεταφρασμένο από την Google <
Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.