Δανία: Φαβορί η κεντροαριστερά με εθνολαϊκιστική ατζέντα | Πολιτική | DW


Είναι πολύ πιθανό ότι οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες θα κοιτούν σήμερα με ζήλεια τη γειτονική τους χώρα, τη Δανία, όπου σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Και αν πιστέψει κανείς τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, θα διαπιστώσει ότι το αδελφό τους κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και με μεγάλη πιθανότητα ενδέχεται να συγκροτήσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας υπό την Μέτε Φρέντρικσεν.

Πρώτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα

Μέτε Φρένρικσεν: Θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Δανίας;

Δέκα ημέρες μετά τις ευρωεκλογές η Δανία βρίσκεται ενώπιον πολιτικής αλλαγής. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της ΕΕ οι εθνολαϊκιστές διέρχονται μεγάλη κρίση. Το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη χώρα. Ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα σε μια εκλογική μάχη για την ευρωβουλή, που άφηνε στον Λέκε ανοιχτή την ελπίδα ότι θα μπορούσε να συνεχίσει και μετά τις σημερινές εκλογές να κυβερνά. Αν αυτό θα επιβεβαιωθεί, μένει να το δούμε τις επόμενες ώρες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτο Voxmeter οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να εκτοξευτούν στο 30%, ενώ οι κυβερνώντες Φιλελεύθεροι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 18,2%.

Η τάση αυτή έχει αποκρυσταλλωθεί εδώ και εβδομάδες στο πολιτικό σκηνικό της Δανίας, έτσι ώστε θεωρείται δύσκολο ότι ο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν θα μπορέσει να το ανατρέψει. Το ότι συνεχώς επικαλείται και υπενθυμίζει τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, δεν φαίνεται να πείθει τους ψηφοφόρους. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο λεγόμενο «κόκκινο μπλοκ» υπό την Μέτε Φρέντρικσεν 108 από τις 179 έδρες και στο λεγόμενο «γαλάζιο μπλοκ» μόνο 67 έδρες.

Σε αποδομή το κράτος πρόνοιας

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν θέλει να συσπειρώσει τις κεντρώες δυνάμεις

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν θέλει να συσπειρώσει τις κεντρώες δυνάμεις

«Εάν επικρατήσει το κόκκινο μπλοκ, θα συμπεριλάβει και μερικά κόμματα από την άκρα αριστερά, που έχουν ορισμένες αρνητικές θέσεις για τη Δανία στα δημοσιονομικά» υποστήριξε ο Λαρς Λέκε Ράσμουσεν στην τηλεόραση. «Δεν είναι αυτό που χρειάζεται η Δανία. Πρέπει να συσπειρώσουμε τις κεντρώες δυνάμεις. Η Μέτε Φρέντρικσεν το έχει απορρίψει. Άρα είμαι ο μόνος που μπορεί να υλοποιήσει αυτήν την ιδέα. Γι αυτό λέω στους Δανούς ότι οι εάν οι Φιλελεύθεροι πάρουν ισχυρό αποτέλεσμα, θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να συγκροτήσω κεντρώα κυβέρνηση. Είναι η καλύτερη λύση για τη Δανία».

Αλλά τι κάνει τη Φρέντρικσεν τόσο επιτυχημένη; Η ριζική αλλαγή της πολιτικής του κόμματός της εναντίον της κυρίαρχης φιλελεύθερης πολιτικής στο μεταναστευτικό, κάτι που κανένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη δεν έχει τολμήσει. Αλλά όχι μόνο. Οι Δανοί κουράστηκαν από την σταδιακή κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, από τη μείωση των δαπανών για σχολεία και νοσοκομεία. Η Φρέντρικσεν υποσχέθηκε ότι θα επενδύσει πολλά χρήματα στην παιδεία, την υγεία και στις συντάξεις. Επίσης, στήριξε την απερχόμενη κυβέρνηση στην ξενοφοβική της πολιτική και την περιστολή των μεταναστευτικών ροών, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι η Δανία κινείται στις παρυφές του κράτους δικαίου.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/ SZ, dpa / Reuters

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.