Νηνεμία πριν την καταιγίδα η κατάσταση στο SPD | Πολιτική | DW


Η παραίτηση της Αντρέα Νάλες από το αξίωμα της προέδρου του SPD και της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών δεν πρόκειται να καθησυχάσει τα πνεύματα στο κόμμα της. Η ηρεμία που επικρατεί στους Σοσιαλδημοκράτες μετά την ανάθεση της ηγεσίας του κόμματος σε μια τρόικα αποτελούμενη από τρεις αντιπροέδρους είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαινομενική. Το γεγονός ότι ηγετικά στελέχη όπως οι τρεις προσωρινοί πρόεδροι αλλά και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αρνούνται να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου εκφράζει αν μη τι άλλο ότι θα πρέπει να αναμένονται ακόμη εξελίξεις και ότι η κατάσταση στο κόμμα παραμένει φορτισμένη.

Αμφιβολίες στο CDU για το SPD

Ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Άρμ. Λάσετ αναρωτιέται δημόσια αν οι Σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν στην κυβέρνηση

Το κεντρικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες οι Σοσιαλδημοκράτες δεν είναι πρωτίστως ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρός τους αλλά αν μπορούν να παραμείνουν σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν είναι αναγνωρίσιμη η σοσιαλδημοκρατική τους φυσιογνωμία. Αυτή η συζήτηση είχε ούτως ή άλλως προγραμματιστεί να γίνει τέλος του χρόνου. Τώρα θα επισπευστεί και θα είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του προεδρείου του SPD στις 24 Ιουνίου όπου θα συζητηθούν η διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αλλά και συγκεκριμένα μέτρα.

Ήδη στους Χριστιανοδημοκράτες εκφράζονται δημόσια αμφιβολίες για την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του CDU Άρμιν Λάσετ είναι άγνωστο πόσο ακόμη θα αντέξει ο μεγάλος συνασπισμός. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Rheinische Post «κανείς δεν μπορεί να πει αν θα κρατήσει μέχρι το φθινόπωρο, μέχρι τα Χριστούγεννα.»

Πράσινος καγκελάριος;

Ο συνπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ θεωρείται φαβορί για υποψήφιος καγκελάριος του κόμματός του σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών

Ο συνπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ θεωρείται φαβορί για υποψήφιος καγκελάριος του κόμματός του σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών

Πάντως, από την κατάσταση που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό επωφελούνται οι Πράσινοι. Μια νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει προηγούμενες μετρήσεις για σχεδόν τριπλασιασμό των ποσοστών τους σε σχέση με εκείνα των εθνικών εκλογών του 2017 όπου είχαν συγκεντρώσει το 8,9%. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα BILD το ποσοστό των Πρασίνων ανέρχεται στο 25%. Τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και βαυαρικό CSU συγκεντρώνουν 26% και οι Σοσιαλδημοκράτες μόλις 14%.

Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της δημοσκόπησης είναι όμως ότι το 42% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι οι Πράσινοι θα πρέπει να κατέβουν στις επόμενες εκλογές με υποψήφιο καγκελάριο. Μόνο το 34% εκφράζει αντίθετη άποψη. Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν για ποιο λόγο οι Πράσινοι επιμένουν στην προκήρυξη νέων εκλογών σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.