Απώλειες για το CDU, τρίτο το SPD μετά τους Πράσινους | Ευρώπη | DW


Τα exit poll της δημόσιας τηλεόρασης (ARD-ZDF) είναι παραπάνω από σαφή: Πρώτο κόμμα στη Γερμανία έρχονται οι συντηρητικοί της Άγκελα Μέρκελ με 28,8%, δεύτερο κόμμα είναι οι Πράσινοι με 20,6%, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με 15,5% για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Τέταρτο κόμμα είναι η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 10,8%, ενώ έπονται οι Φιλελεύθεροι με 5,4% και Η Αριστερά με 5,4%.

Τα πρώτα exit poll επιβεβαιώνουν στην ουσία τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν σημαντική μείωση του ποσοστού των συγκυβερνώντων κομμάτων, συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών και σαφή ενίσχυση των Πρασίνων, στους οποίους έδιναν τη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία: οι Χριστιανοδημοκράτες λαμβάνουν ποσοστό κοντά το 29%, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό τους έφθασε το 35,4%.(μείωση -7,5%)

Την ίδια στιγμή οι Σοσιαλδημοκράτες καταρρέουν στο 15,5% λαμβάνουν δηλαδή 11,9% λιγότερο από ότι το 2014 (27,3%).

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των Πρασίνων, οι οποίοι κατάφεραν να διπλασιάσουν σχεδόν το ποσοστό των τελευταίων ευρωεκλογών και εκτινάχθηκαν από το 10,7% που είχαν λάβει το 2014 στο 20,6%, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά.

Αυξημένη η προσέλευση στις κάλπες

Προγνωστικά 20:00 ώρα Γερμανίας

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια ευρωπαίοι με δικαίωμα ψήφου σε συνολικά 28 χώρες. Οι προειδοποιήσεις πολλών πολιτικών για πιθανή ενίσχυση των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων δείχνουν να έπεισαν πολλούς Ευρωπαίους για την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η προσέλευση στις κάλπες στην ΕΕ ήταν αυξημένη σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι νωρίς το απόγευμα στη Γερμανία η προσέλευση των ψηφοφόρων φέτος ήταν κατά περίπου 4% υψηλότερη από ότι στις ευρωεκλογές του 2014 όπου ξεπέρασε το 48%.

Υψηλότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν η συμμετοχή των εκλογών και στη Γαλλία. Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών από τις 5μμ ώρα Γαλλίας κάνουν λόγο για προσέλευση πάνω από 43%, δηλαδή 8% μεγαλύτερη από ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στην Ισπανία τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν αύξηση της προσέλευσης μέχρι νωρίς το απόγευμα κατά 10%, ενώ στην Πολωνία από το άνοιγμα της κάλπης μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται ότι ψήφισαν οι διπλάσιοι πολίτες από ό,τι στις ευρωεκλογές του 2014.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.