Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης | Πολιτική | DW

Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης | Πολιτική | DW


Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν στη συνεδρίαση του Εurogroup, σχετικά με τις παροχές της κυβέρνησης για το 2019 δείχνουν ότι για ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχος υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα αρκετά σοβαρό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, μετά από μια πρώτη εξέταση, φαίνεται ότι οδηγούν σε απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφισβήτησε και τη σύνθεση των μέτρων υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη.

Στο ερώτημα εάν τελικά υπάρχουν τα χρήματα που εξήγγειλε η κυβέρνηση ή δεν υπάρχουν και θα οδηγήσουν σε δημοσιονομική απόκλιση απάντηση θα δοθεί τις επόμενες βδομάδες όταν οι θεσμοί ολοκληρώσουν την τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας και υποβάλουν την έκθεση στο Εurogroup. Με βάση το σχεδιασμό η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Ιουνίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι παροχές για το 2020 δεν αποτελούν στην παρούσα φάση αντικείμενο εξέτασης από τους θεσμούς, δεδομένου ότι πρόκειται για μέτρα που αν αποφασιστούν θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο.

Ενστάσεις και από κράτη μέλη

Tο ολλανδικό κοινοβούλιο θα ζητήσει την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων.

Πάντως τις τελευταίες μέρες είχε διαφανεί ότι ενστάσεις για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν επίσης κράτη μέλη και κοινοβούλια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για το ολλανδικό κοινοβούλιο το οποίο θα ζητήσει την επαναβεβαίωση από ελληνικής πλευράς της τήρησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί το πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τροποποίηση της συμφωνίας σχετικά με την υποχρέωση της Ελλάδας σε ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022. Δεν θα συζητήσουν επίσης το επόμενο διάστημα ούτε το ενδεχόμενο μη εφαρμογής της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.