Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Πράσινο» με αστερίσκους στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ | Ελληνική Οικονομία

ypourgeio-oikonomikon-ypoik


To Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο εγκρίνει τις μακροοικονομικές προβλέψεις του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας 2019 – 2022, οι οποίες όπως σημειώνει είναι συμβατές με τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο, στέκεται και στους παράγοντες που συνιστούν κινδύνους για την πορεία της οικονομίας και μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή των προβλέψεων. 

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αυτές αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται τόσο το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων όσο και το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Το πρώτο το απέστειλε ήδη η κυβέρνηση στην Ευρωπαική Επιτροπή και προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις του προυπολογισμού για το 2019 καθώς και για τα επόμενα χρόνια. Το Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να αποσταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη εβδομάδα

Ειδικότερα, το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% το 2019, 2,3% το 2020, 2,1% το 2021 και 2% το 2022. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί από το 17,8% το 2019, στο 16,5% το 2020, στο 15,3% το 20121 και στο 14,2% το 2022.

Η γνώμη του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου με βάση την νομοθεσία, απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύει τις προβλέψεις αυτές που αποστέλλονται στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Στην έκθεση του το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών η ελληνική οικονομία ανέκαμψε από την βαθιά ύφεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του εθνικού εισοδήματος κατά 26% περίπου. Όπως σημειώνει υπάρχουν ενδείξεις ότι η θετική συγκυρία θα διατηρηθεί και ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί με τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα όπως σημειώνει το Συμβούλιο οι διεθνείς αγορές δείχνουν να υιοθετούν τις θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, γεγονός που αντανακλάται στη σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Οι κίνδυνοι

Το ΕΔΣ αναφέρει ως σημαντικότερους παράγοντες ρίσκου:

-Ενδεχόμενη επιβράδυνση στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών, επηρεάζοντας αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές.

-Τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και του προστατευτισμού.

– Τον κίνδυνο εντεινόμενης χρηματοοικονομικής αστάθειας στην Ευρώπη από ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

– Το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες

– Μακροπρόθεσμα οι δημογραφικές τάσεις δεν είναι ευνοϊκές και πρόβλημα του brain drain ίσως έχουν αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη του εργατικού δυναμικού και της ανεργίας στην Ελλάδα.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.