Στη Ρώμη διαδηλώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ | Πολιτική | DW

Στη Ρώμη διαδηλώνει η Γκρέτα Τούνμπεργκ | Πολιτική | DW


Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έφτασε μέχρι την Ιταλία. Σειρά αυτή την φορά έχει η Ρώμη και το ιστορικό της κέντρο. Χιλιάδες νέοι, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία του Λαού, για να διαδηλώσουν υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Πολλοί έφτασαν και από περιοχές που απέχουν αρκετά από την Αιώνια Πόλη, για να υπενθυμίσουν ότι «δεν υπάρχει κάποιος άλλος εφεδρικός πλανήτης, αλλά αυτή είναι η μόνη μας ευκαιρία». Η εξέδρα της πλατείας λαμβάνει καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από γεννήτρια, χάρη στην ακούραστη προσπάθεια 120 ποδηλατών.

Από τη διαδήλωση στην Piazza del Popolo

Τις περασμένες ημέρες η δεκαεξάχρονη από την Σουηδία συναντήθηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και του ζήτησε να στηρίξει τον αγώνα της. Μιλώντας σε χιλιάδες ανθρώπους η Γκρέτα θέλησε να υπογραμμίσει: «Πολύς κόσμος μού δίνει συγχαρητήρια. Αλλά δεν είμαι εγώ που τα αξίζω. Τα αξίζουν τα εκατομμύρια νέοι οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους». Πρόσθεσε όμως ότι «παρά τις τόσες προσπάθειες, μέχρι τώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει». Με την αυτοπεποίθησή της, η νεαρή ακτιβίστρια εντυπωσίασε και τους γερουσιαστές που συνάντησε στο Κοινοβούλιο.

Τεράστια η μόλυνση στη Ρώμη

Η παρουσία της στην Ρώμη δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια πόλη που έχει μόνιμο πρόβλημα με τα σκουπίδια. Το καλοκαίρι -και όχι μόνον- γεμίζουν στους δρόμους και ο δήμος δεν έχει βρει αποτελεσματική λύση.

Προ ημερών η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ και με τον Πάπα

Προ ημερών η Γκρέτα Τούνμπεργκ είχε ολιγόλεπτο τετ α τετ και με τον Πάπα

Tην ίδια στιγμή η ανακύκλωση απορριμμάτων στην Ιταλία κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Και η μαφία, ιδίως σε περιοχές έξω από την Νάπολη, καταστρέφει μεγάλες εκτάσεις με τοξικές ουσίες που προκαλούν ολέθριες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

«Πρέπει να δράσουμε και να ακούσουμε -πρώτα απ’ όλα- αυτά που λέει η επιστήμη«, τόνισε η έφηβη από την Σουηδία. Κύρια δέσμευση των Πέντε Αστέρων, στην Ιταλία, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ήταν να προστατέψουν το περιβάλλον. Μέχρι τώρα όμως δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η έκκληση της Γκρέτα λοιπόν, και στη χώρα αυτή, είναι απόλυτα επίκαιρη.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.