Διάγγελμα Μακρόν μετά τον Εθνικό Διάλογο | Πολιτική | DW

Διάγγελμα Μακρόν μετά από 3 μήνες εθνικού διαλόγου | Πολιτική | DW


«Σήμερα βράδυ στις οκτώ θα σας απαντήσω». Με τα λόγια αυτά ο Εμμανουέλ Μακρόν κλείνει το σύντομο βίντεο στο τουίτερ του, ενημερώνοντας για το 20λεπτο διάγγελμα που προτίθεται να απευθύνει στο γαλλικό λαό. Στόχος είναι να δώσει τους νέους άξονες της πολιτικής του με βάση τα αποτελέσματα του Εθνικού Διαλόγου που κράτησε πάνω από 3 μήνες. Η μεγάλη ελπίδα να πεισθούν τα κίτρινα γιλέκα να επιστρέψουν στα σπίτια τους παραμένει, δίνοντας ένα τέλος στη σχεδόν πεντάμηνη κρίση.

Παραμένει η ελπίδα του Μακρόν να επιστρέψουν σπίτια τους τα κίτρινα γιλέκα..

Ως «παρτίδα πόκερ», στην οποία ο γάλλος πρόεδρος «παίζει μονά-ζυγά» τη συνέχιση της θητείας του, βλέπουν πολλοί σχολιαστές το σημερινό διάγγελμα. Σήμερα δεν έχει άλλα περιθώρια, πέρα από το να πείσει τους πολίτες ότι τουλάχιστον άκουσε και έλαβε υπόψη την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, προτεραιότητα στα νέα μέτρα αναμένεται να δοθεί στην αγοραστική δύναμη των πλέον αδύναμων για μια αξιοπρεπή επιβίωση έως το τέλος του μήνα. Συζητείται επίσης η πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ για τα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος καθώς και η δημιουργία μιας κρατικής υπηρεσίας, η οποία να εξασφαλίζει την μηνιαία καταβολή της διατροφής στις μητέρες που ανατρέφουν τα παιδιά χωρίς σύντροφο, κατά το ισχύον σύστημα στο Κεμπέκ του Καναδά. Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο πιστεύεται ότι θα αφορά στο δημοκρατικό πολίτευμα και η προώθηση συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων.

Πρώτη συνέντευξη τύπου για την εφαρμογή των μέτρων

Την ερχόμενη Τετάρτη με συνέντευξη τύπου στην προεδρία ο Εμμανουέλ Μακρόν θα δώσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων. Είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου αυτής της μορφής που οργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν, δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Έχοντας αρχικά παραγκωνίσει τον Τύπο, με τη σημερινή πρόσκληση ο γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει στους δημοσιογράφους το ρόλο τους για την ενημέρωση των πολιτών, ακολουθώντας τους κώδικες των προκατόχων του που έως σήμερα προσπαθούσε να αποφύγει.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.