Η Αγία Σοφία στον αστερισμό των τουρκικών εκλογών | Επισκόπηση τύπου | DW


Στο ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί που φαίνεται να επιθυμεί διακαώς ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναφέρεται ρεπορτάζ του Spiegel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, «[…] οι δηλώσεις του συνδέονται και με τις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Και στο παρελθόν και πριν από εκλογικές αναμετρήσεις ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένως ότι η Αγία Σοφία θα μπορούσε να κηρυχθεί και πάλι τζαμί. Στον προεκλογικό αγώνα ανήγαγε το θέμα της θρησκείας σε μείζον ζήτημα».

Εννοεί μετονομασία ή πανηγυρική μετατροπή;

Σύμφωνα με το Spiegel, σχολιάζοντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πληροφορίες ελληνικών μέσων ότι ενδεχόμενη αλλαγή του ονόματος απαιτεί έγκριση της Unesco, εκπρόσωπος του οργανισμού δήλωσε: «’Χώρες που θέλουν να αλλάξουν την ονομασία ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να ζητήσουν την αλλαγή από την επιτροπή παγκόσμιας κληρονομιάς’. Η Αγία Σοφία όμως δεν αναφέρεται από την Unesco ξεκάθαρα ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ‘ιστορικού τομέα της Κωνσταντινούπολης’, στον οποίο περιλαμβάνονται και άλλα οικοδομήματα. Πιθανότατα λοιπόν, ενδεχόμενη μετονομασία που δεν θα άλλαζε κάτι στη δομή του μνημείου δεν θα συνιστούσε πρόβλημα».

Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard:

«Την ώρα που εντείνεται η γενικευμένη δυσαρέσκεια στις τάξεις των πολιτών και στο παρά πέντε των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν βάζει ξαφνικά στο τραπέζι την Αγία Σοφία. ‘Η Αγία Σοφία δεν θα λέγεται άλλο μουσείο. Θα της αφαιρεθεί αυτό το στάτους. Θα ονομάζουμε την Αγία Σοφία τζαμί’, είπε ο Ερντογάν. Εννοεί όμως απλή μετονομασία ή πανηγυρική μετατροπή; Σε κάθε περίπτωση η ενέργεια αυτή θα συνιστούσε πλήγμα στην ειρήνη μεταξύ των μουσουλμάνων και της (χριστιανικής ή κοσμικής) Δύσης».

Οι Κινέζοι είδαν την ελληνική κρίση ως ευκαιρία

Στο πλαίσιο πολυσέλιδου ρεπορτάζ για τον κινεζικό νέο «Δρόμο του μεταξιού», η οικονομική Handelsblatt φιλοξενεί άρθρο και για τις επενδύσεις των Κινέζων στο λιμάνι του Πειραιά.

Όπως σημειώνεται: «[…] Η Cosco έχει μεγάλα σχέδια για τον άλλοτε κρατικό οργανισμό. Το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να εκτοπίσει φέτος τη Βαλένθια από τη θέση του μεγαλύτερου τερματικού σταθμού για κοντέινερ στη Μεσόγειο. Ήδη σήμερα ο Πειραιάς αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι του νέου «Δρόμου του μεταξιού […]».

«Ο Πειραιάς δεν είναι η μοναδική κινεζική επένδυση στην Ελλάδα»

«Ο Πειραιάς δεν είναι η μοναδική κινεζική επένδυση στην Ελλάδα»

Και ενώ σύμφωνα με την ΗΒ οι Κινέζοι σχεδιάζουν και νέες άμεσες επενδύσεις στο λιμάνι, «[…] η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει στην παρούσα φάση τα σχέδια των Κινέζων. Σε μια εκλογική χρονιά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των συνδικάτων και των επιχειρηματιών στον Πειραιά. Πολλοί από αυτούς εκτιμούν ότι οι Κινέζοι έχουν αποκτήσει ήδη μεγάλη δύναμη. Υπό κρατική διαχείριση ο Οργανισμός Λιμένος κατέβαλλε κάποτε υψηλότατους μισθούς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα. Οι επικερδείς θέσεις στο μάνατζμεντ μοιράζονταν σε ευνοούμενους της εκάστοτε κυβέρνησης ενώ ακόμη και αναθέσεις έργων γίνονταν εν κρυπτώ. ‘Με τους Κινέζους αυτά τελείωσαν’, λέει ένας insider. Για την εκκρεμούσα αδειοδότηση του μεγαλόπνοου σχεδίου της, η Cosco θα μπορούσε τώρα να προσφύγει στην προβλεπόμενη από τη συμφωνία διαιτησία ή να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όλες οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα».

Σύμφωνα με την ΗΒ, «ο Πειραιάς δεν είναι η μοναδική κινεζική επένδυση στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις της Δύσης, οι Κινέζοι αντιμετώπισαν την ελληνική κρίση ως ευκαιρία, επενδύοντας εκεί από το 2009 πάνω από 5 δις ευρώ, περισσότερα από κάθε άλλη χώρα».

Η οικονομία φοβάται την αντίδραση Ερντογάν

Με αφορμή την πρόσφατη νέα καθίζηση της τουρκικής λίρας και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει:

«Δεδομένης της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης δεν αποκλείεται το συνηθισμένο σε επιτυχίες AKP να υποστεί σημαντική καθίζηση»

«Δεδομένης της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης δεν αποκλείεται το συνηθισμένο σε επιτυχίες AKP να υποστεί σημαντική καθίζηση»

«[…] Μετά την ισχυρή, τεχνητή ανάπτυξη το 2017 η τουρκική οικονομία διολίσθησε στα τέλη του 2018 στην ύφεση. Αναλυτές εκτιμούν ότι η συρρίκνωση θα συνεχιστεί. Αυτό ενδέχεται να ζημιώσει το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής όπου κρίνονται σχεδόν 3.000 δημαρχιακές θέσεις. ‘Δεδομένης της απελπιστικής οικονομικής κατάστασης δεν αποκλείεται το συνηθισμένο σε επιτυχίες AKP να υποστεί σημαντική καθίζηση».

Η Welt από την πλευρά της σχολιάζει ότι οι οικονομικές εξελίξεις θα υπαγορευθούν εν πολλοίς από τον τρόπο, με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ερντογάν στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε περίπτωση που κερδίσει τελικά η αντιπολίτευση τον δήμο της Άγκυρας και ο τούρκος πρόεδρος προχωρήσει όντως σε αντικατάσταση του νεοεκλεγέντα δημάρχου στην πρωτεύουσα, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί «[…] αυτό θα συνιστούσε νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως δε εάν οδηγούσε σε διαδηλώσεις των πολιτών. ‘Οι εικόνες που θα μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία θα προκαλούσαν ανασφάλεια στους επενδυτές’ εκτιμά ο Ζόρεν Χέτλερ από την DZ Bank. Σύμφωνα με τον ίδιο, ‘στα συμφραζόμενα της νομισματικής κρίσης της περασμένης χρονιάς και της κακής κατάστασης, στην οποία εξακολουθεί να παραμένει η οικονομία της χώρας, δεν χρειάζονται πολλά για να χαθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών’».

Κώστας Συμεωνίδης

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.