Τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία; | Πολιτική | DW

Τρίτη και φαρμακερή ψηφοφορία; | Πολιτική | DW


Μια ακόμη ήττα, την πέμπτη στη σειρά θα επιφυλάξει, εκτός απροόπτου στην Τερέζα Μέι, η ολομέλεια της Βουλής. Την φορά αυτή αφορά στην χρονική επέκταση του άρθρου 50, δηλαδή της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν του προβλεπόμενης ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν έως τώρα, η πλειοψηφία των βουλευτών θα υπερψηφίσουν την σχετική τροπολογία που προτάθηκε από την βουλευτίνα των Εργατικών, Υβέτ Κούπερ.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει δική της τροπολογία που επίσης προβλέπει την παράταση υπό τον όρο ότι εν τω μεταξύ  θα υπάρξει συμφωνία. Με αυτή την πρωτοβουλία, η Τερέζα Μέι ποντάρει στην αλλαγή στάσης των σκληρών ευρωσκεπτικιστών που επιθυμούν την έξοδο δίχως συμφωνία. Είναι ένας ορθολογικός υπολογισμός της κυβέρνησης που στηρίζεται στον πανικό που έχουν προκαλέσει, στο στρατόπεδο των σκληρών Βrexiters, οι τρείς χθεσινές ψηφοφορίες, οι οποίες μπλοκάρουν δια παντός την έξοδο της Βρετανίας δίχως συμφωνία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, οι 70 σκληροί ευρωσκεπτικιστές που καταψήφισαν δύο φορές την συμφωνία της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και δημιούργησαν το σημερινό αδιέξοδο, θα προτιμήσουν να ψηφίσουν μια συμφωνία που δεν τους ικανοποιεί, από το να δουν το Βrexit για το οποίο πολέμησαν με πάθος, να διαφεύγει από τα χέρια τους.

ΤαατούτηςΤερέζαΜέι

H Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων

Ένα από τα ατού της Τερέζα Μέι είναι, ότι η ίδια είναι κάτοχος της μοναδικής συμφωνίας που υπάρχει στο τραπέζι έως αυτή τη στιγμή.  Ένα ακόμη χαρτί της είναι πως μια πολύμηνη παράταση θα εξαναγκάσει την χώρα να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές του Μαΐου και θα αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, η Πρωθυπουργός εξήγγειλε την Τετάρτη το βράδυ, ότι θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση για τρίτη φορά την συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλες

Παράλληλα, η Τερέζα Μέι συνεχίζει τις εντατικές συνομιλίες με τους 10 ενωτικούς βουλευτές  της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζουν την κυβέρνηση και αντιδρούν στη συμφωνία, ειδικά δε στο backstop, την εγγύηση των ανοιχτών συνόρων. Φοβούνται πως με την συμφωνία της κ. Μέι, η Βόρεια Ιρλανδία θα έχει διαφορετικό καθεστώς όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από την καλή θέληση των Ευρωπαίων που είναι επίσης διαιρημένοι στο θέμα της παράτασης.  

ΜαρίαΚαστρισιανάκη, Λονδίνο

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.