Γιατί απελάθηκε ο γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα; | Πολιτική | DW

Γιατί απελάθηκε ο γερμανός πρέσβης από τη Βενεζουέλα; | Πολιτική | DW


Την έντονη αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας προκάλεσε η απόφαση απέλασης του γερμανού πρέσβη Ντάνιελ Κρίνερ από τη Βενεζουέλα. Η απόφαση δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης, επισήμανε το βράδυ της Τετάρτης από το Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «η στήριξή μας, η ευρωπαϊκή στήριξη στον Χουάν Γκουαϊδό παραμένει ακέραιη».

Ο γερμανός διπλωμάτης Κρίνερ ήταν μεταξύ των δεκάδων πρεσβευτών ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών που βρέθηκαν την Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας για να υποδεχθούν και να εγγυηθούν την ασφάλεια του αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Γκουαϊδό, ο οποίος επέστρεφε έπειτα από 10ήμερη περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είχε επιβάλει στον Γκουαϊδό απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με το επιχείρημα ότι ερευνάται για παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Βενεζουέλας από το εξωτερικό.

Γκουαϊδό: Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του πρέσβη

Ο γερμανός πρέσβης Κρίνερ στηρίζει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Γκουαϊδό

Με αφορμή την παρουσία του γερμανού πρέσβη στο αεροδρόμιο η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγόρησε τον Κρίνερ για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και για ενέργειες που παραβιάζουν «σαφέστατα τους κανόνες διπλωματικών σχέσεων». Ο ίδιος ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε την απέλαση του γερμανού διπλωμάτη ως κατάφωρη απειλή κατά της Γερμανίας. Όπως επισήμανε ο νεαρός πολιτικός σε δηλώσεις του προς το Spiegel Online, ο Μαδούρο κατέχει παρανόμως το προεδρικό αξίωμα και ως εκ τούτου δεν έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει έναν πρέσβη «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απειλές κατά του Κρίνερ δεν είναι μόνον φραστικές αλλά αφορούν και τη σωματική του ακεραιότητα. Ο Γκουαϊδό δηλώνει πάντως πως ο ίδιος παρακάλεσε τον γερμανό πρέσβη να παραμείνει στη θέση του. «Τον αναγνωρίζω και θέλω να ευχαριστήσω τη Γερμανία για την παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Η αναγνώριση του Γκουαϊδό εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης πάντως δεν είναι νομικά βάσιμη. Πρόσφατα η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής Βουλής είχε αποφανθεί ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι» για τους οποίους μπορεί να θεωρηθεί ότι η αναγνώριση συνιστά ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, epd)

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.