Τίτλοι τέλους για το σούπερ τζάμπο της Airbus | Οικονομία | DW


Η είδηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από καιρό ο αγαπημένος τύπος αεροσκάφους των επιβατών είχε γίνει πονοκέφαλος για τους λογιστές των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες πάσχιζαν να καλύψουν και την τελευταία από τις εκατοντάδες θέσεις του. Η απόφαση της Airbus να σταματήσει την κατασκευή του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο αποτελεί την τελευταία πράξη της μεγαλύτερης εμπορικής περιπέτειας της Ευρώπης και αντικατοπτρίζει την μείωση του αριθμού παραγγελιών του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους. 

Ζημιογόνο μοντέλο

Η Emirates μείωσε τις παραγγελίες διότι οι πτήσεις αποδείχθηκαν στην πράξη ζημιωγόνες

«Η τελευταία παράδοση προγραμματίζεται για το 2021», έγραφε η ανακοίνωση από την έδρα της εταιρείας στη Τουλούζη. «Η μεγαλύτερη πελάτισσα, η αεροπορική εταιρεία  Emirates μείωσε κατά 39 αεροσκάφη τις παραγγελίες της. Μείωση των παραγγελιών σημειώνεται και από άλλες εταιρείες, κατά συνέπεια δεν υπάρχει βάση για τη συνέχιση της παραγωγής». Ακόμη και  φανατικοί υποστηρικτές αυτού του τύπου, όπως η Emirates, θεωρούν ότι το A380 δεν έχει εμπορική επιτυχία για μια αεροπορική εταιρεία, εάν δεν είναι πουλημένη και την τελευταία από μέχρι και τις 853 θέσεις αναλόγως της εσωτερικής διαμόρφωσης του χώρου, λόγω κόστους της κηροζίνης που χρειάζεται για να κρατήσει εν πτήση τη διώροφη κατασκευή του. Έτσι, οι προσδοκίες ότι η Airbus θα μπορούσε να αποδείξει την εμπορική αξία του σούπερ τζάμπο σε σχέση με τη αύξηση των αεροπορικών ταξιδιών που προκαλούν συμφόρηση στα αεροδρόμια των μεγάλων πόλεων, δεν επαληθεύτηκε.

«Η σημερινή εξαγγελία προκαλεί πόνο σε μας και την κοινότητα των Α380» αναφέρει στην ανακοίνωση ο επικεφαλής της Airbus Τομ Εντερς. «Το αεροσκάφος βέβαια θα διασχίζει ακόμη για καιρό τους αιθέρες και εμείς θα παραμείνουμε χωρίς περιορισμό η διαχειρίστρια εταιρεία των Α380». Το επόμενο βήμα είναι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις 3000 με 3500 θέσεις εργασίας, οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν τα επόμενα 3 χρόνια. Βέβαια, όπως αναφέρει η εταιρεία, υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν σε άλλα τμήματα της εταιρείας.

Θύμα ευρωπαϊκών ανταγωνισμών

Το επόμενο βήμα είναι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις 3000 με 3500 θέσεις εργασίας

Το επόμενο βήμα είναι διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους για τις 3000 με 3500 θέσεις εργασίας

Παλαιότερα το A380 θεωρήθηκε ως η εμπορική απεικόνιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, οι έριδες όμως ανάμεσα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία για την έδρα κατασκευής του δρομολόγησαν την αρχή του τέλους του. Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ το αποκάλεσε «σύμβολο οικονομικής ευρωστίας» και ο πρώην ισπανός ομόλογός του Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο «υλοποίηση ενός ονείρου». Άνθρωποι όμως που γνωρίζουν το παρασκήνιο θυμούνται ότι ο σπόρος για την αντίστροφη μέτρηση του A380 μπήκε το 2005, την εποχή που λανσαρίστηκε. Παρά τις δημόσιες συζητήσεις για ευρωπαϊκή ενότητα, το μεγαλύτερο πρόβλημα να παραμεριστούν οι γερμανογαλλικές διαφωνίες. Και όταν το 2007 το αεροσκάφος έφτασε στο εμπόριο συνέπεσε με την αρχή της δημοσιονομικής κρίσης. Το τεράστιο μέγεθος δεν ήταν επιθυμητό, οι παραγγελίες άρχισαν να μειώνονται.

Αναλυτές ανησυχούν ότι τώρα με την απόφαση να σταματήσει το 2021 την κατασκευή του Α380 η Airbus θα χάσει τη φήμη της ως σύμβολο επιχειρηματικού θάρρους και εμπορικής τόλμης. Ορισμένοι πελάτες της όπως η Air France και η Lufthansa, δεν πρόκειται βέβαια να χύσουν πολλά δάκρυα, υποστηρίζουν αναλυτές. Ναι μεν και οι δύο έχουν επενδύσει στο ίδιο μοντέλο, αλλά θεωρούν ότι με την εξέλιξη αφαιρείται ένα όπλο από ανταγωνιστικές αεροπορικές εταιρείες χωρών του Περσικού, όπως η Emirates, την οποία κατηγορούν ότι έχει υπερχειλίσει την αγορά. Η ίδια η εταιρεία επιμένει ότι παίζει τίμιο εμπορικό παιγνίδι και αποκάλεσε το A380 «μαγνήτη των επιβατών» που όμως οι ανταγωνιστές το έχουν παρεξηγήσει και το έχουν πλασάρει με λάθος τρόπο στην αγορά.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / reuters, dpa

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.