agores1--2


Η «βουτιά» που σημείωσαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, η οποία ενίσχυσε την επενδυτική διάθεση για τα περιουσιακά στοιχεία της ευρωπεριφέρειας, οδήγησε σε σημαντικό ράλι τα ελληνικά ομόλογα και στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεών τους από τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συμφωνία μεταξύ Eurobank και Grivalia λειτούργησε και αυτή θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, μετά τις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν, το γενικότερο κλίμα γύρω από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία παραμένει εύθραυστο.

Η είδηση, χθες, ότι ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός θα συζητήσει τη μείωση του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού οδήγησε σε σημαντική βελτίωση τα ομόλογα και το χρηματιστήριο της Ιταλίας, με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται κατά 5%-6% και τις αποδόσεις στα ιταλικά 10ετή ομόλογα σημειώνουν βουτιά της τάξεως του 6,03% και στο 3,209%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα ευφορίας μεταδόθηκε γρήγορα και στα ελληνικά ομόλογα τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί από τον Μάιο όταν «ξέσπασε» η ιταλική πολιτική κρίση, επηρεάζονται έντονα από τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Ετσι, οι αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν χθες πτώση 3,64% και στο 4,389% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου, με τη βελτίωση να είναι σαφώς πολύ μικρότερη από αυτή των ιταλικών ομολόγων. Οι αποδόσεις στα ελληνικά 5ετή ομόλογα σημείωσαν πτώση κατά 2,80% στο 3,364% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ στο 3,99% διαμορφώθηκε η απόδοση του 7ετούς.

Παρά τη χθεσινή βελτίωση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η έντονη μεταβλητότητα η οποία έχει κρατήσει την Ελλάδα «αποκλεισμένη» από τις αγορές, αναμένεται να συνεχιστεί. Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο Νίκολας Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Merian Global Investors, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση, παρά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης και παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, και όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία. Οπως επισημαίνει, η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι ρηχή και ευάλωτη, ενώ οι τίτλοι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ και έτσι οι επενδυτές προτιμούν να απέχουν. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε «ουδέτερη ζώνη» και δεν προσελκύουν ούτε τους επενδυτές των αναδυομένων αγορών ούτε τους επενδυτές του πυρήνα της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε και έτσι μειώνονται οι προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.