«Σε πολλές χώρες η μετανάστευση είναι θετικό φαινόμενο» | Πολιτική | DW

Στη δημοσιότητα σημεία του νομοσχεδίου περί μετανάστευσης | Πολιτική | DW


Η σημερινή απόφαση και της Αυστραλίας, κλασικού προορισμού ανθρώπων που αναζητούν καλύτερο μέλλον, να μην συνυπογράψει το Σύμφωνο των ΗΕ για τη Μετανάστευση τον ερχόμενο Δεκέμβριο, αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι τελικά να βρεθεί κοινός παρονομαστής για ένα πρόβλημα, που απασχολεί δεκάδες χώρες του κόσμου, ακόμη κι αν το σύμφωνο που προσεγγίζει για πρώτη φορά συνολικά το θέμα, δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ αυτού του Συμφώνου, το οποίο και θα συνυπογράψει, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

«Τι σημαίνει προσφυγιά»

Ο Φόλκερ Τυρκ, αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τους Πρόσφυγες

Ο Φόλκερ Τυρκ, αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής των ΗΕ για τους Πρόσφυγες μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF, επισημαίνει ότι το κείμενο αποτελείται ουσιαστικά από δύο Σύμφωνα, αυτό για το προσφυγικό και ένα δεύτερο για το μεταναστευτικό. «Το Σύμφωνο Μετανάστευσης είναι πολύ σημαντικό γιατί για πρώτη φορά τα ΗΕ συνοψίζουν για όλες τις χώρες-μέλη τους, τι σημαίνει προσφυγιά και πως μπορεί να την ρυθμίζει και να την αντιμετωπίζει κανείς καλύτερα. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, διότι οι περισσότερες μεταναστευτικές ροές κατευθύνονται όχι μόνο προς την Ευρώπη, αλλά κυρίως στο νότιο τμήμα του πλανήτη μας. Πολλές χώρες του κόσμου ζητούν υποστήριξη. Κι αυτό ακριβώς κάνει το Σύμφωνο Μετανάστευσης».

Ο Φόλκερ Τυρκ επιμένει ότι είναι προς το συμφέρον όλων των κρατών η υιοθέτηση αυτού του Συμφώνου, κυρίως εκείνων που έχουν δεχθεί κατά καιρούς μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και θεωρεί ότι χρειάζεται να δοθεί περισσότερο βάρος στην ελεγχόμενη μετανάστευση αλλά και να βρεθούν οι αιτίες της παράνομης μετανάστευσης. Η εμπειρία του έχει δείξει μάλιστα ότι η μετανάστευση αποτελεί πηγή ευμάρειας, καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι ΗΠΑ μας στηρίζουν»

Και όμως. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρόσφυγες συμβάλουν στην ανάπτυξη

Και όμως. Μελέτες δείχνουν ότι οι πρόσφυγες συμβάλουν στην ανάπτυξη

«Σε πολλές χώρες του κόσμου η μετανάστευση είναι ένα θετικό φαινόμενο, έτσι εκλαμβάνεται. Έχει δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που το αποδεικνύουν. Και όπως συμβαίνει συνήθως με κείμενα, που πρέπει να παρουσιάζουν μια πιο εξισορροπημένη εικόνα ενός διεθνούς φαινόμενου, αυτό ακριβώς κάνει αυτό το Σύμφωνο».   

Η σπουδαιότητά του είναι αυταπόδεικτη κατά τον αξιωματούχο του διεθνούς οργανισμού γιατί αποτελεί, όπως λέει, το απαύγασμα εμπειρίας 70 χρόνων στα ΗΕ. Γι’ αυτό και το πολιτικό του μήνυμα είναι πολύ ισχυρό. Πόσο όμως ισχυρό μπορεί να είναι χωρίς συμβαλλόμενο μέρος τις ΗΠΑ; «Οι ΗΠΑ μας διαβεβαίωσαν πολλές φορές ότι θα συνεχίζουν να στηρίζουν το Σύμφωνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα παραμείνουν ως εταίροι, ακόμη κι αν αυτό δεν συγκεκριμενοποιείται στο πλαίσιο υπογραφής. Αλλά έκαναν μια δήλωση που κάνει σαφές ότι θα παραμείνουν».

DLF/Τομπίας Αρμπρύστερ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Source link

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.