ecb3453


Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρώτη δόση από την επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαιτίας καθυστερήσεων στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις καλές αποδόσεις των δημοσιονομικών της στόχων, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ της «Κ» με τίτλο «Ανησυχίες Βρυξελλών για την παροχολογία». 

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Reuters, η χώρα κινδυνεύει να μην πάρει στην ώρα τους τα 600 εκατ. ευρώ και προσθέτει ότι σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα αρχίσουν να αποφέρουν κέρδη στην Αθήνα έως τον Ιούνιο 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις, όπως συμφώνησε η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Οπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την τρίτη διάσωσή της τον Αύγουστο, αλλά συμφώνησε να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η σύνδεση των αποκαλούμενων κερδών ANFA και SMP με την απόδοση της Ελλάδας μετά την αποπληρωμή θεωρήθηκε το κίνητρο για να παραμείνει η Αθήνα δεσμευμένη στις σκληρά κερδοφόρες μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν με τρία σχέδια διάσωσης αξίας άνω των 280 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση των 600 εκατ.ευρώ αναμένεται να δοθεί φέτος τον Δεκέμβριο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης που θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφέρεται αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας στις μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την πρώτη πληρωμή κερδών ANFA και SMP για μερικούς μήνες», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων η πηγή, που εξήγησε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις κρατικές πληρωμές των προμηθευτών. 

Και δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε την καθυστέρηση πληρωμών λόγω της αργής προόδου στις μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών δεν ήταν ωστόσο άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες σημείωνει στο τηλεγράφημά του το Reuters.

Η Αθήνα υποσχέθηκε να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, αλλά μέχρι στιγμής έχει διαχειριστεί μόνο 700 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε. 

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.