Στο μικροσκόπιο «μαγειρεμένες» οικονομικές μελέτες | Επισκόπηση τύπου | DW


Όπως αναφέρει σε εκτενές της άρθρο η Süddeutsche Zeitung, η αμφιλεγόμενη έρευνα των δυο οικονομολόγων του Χάρβαρντ, Ράινχαρτ και Ρογκόφ για την επίδραση του δημόσιου χρέους στην ανάπτυξη που δημοσιεύτηκε το 2010 (χρέος άνω του 90% του ΑΕΠ οδηγεί σε κατάρρευση της οικονομίας) ήταν βασικό σημείο αναφοράς των υποστηρικτών της αυστηρής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της κρίσης. Μέχρι τη στιγμή που άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν λάθη στους υπολογισμούς αλλά και παραλείψεις δεδομένων στη συγκεκριμένη μελέτη.

Οι λανθασμένες έρευνες προκαλούν τεράστια ζημιά, υποστηρίζει ο Γκερτ Βάγκνερ από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών DIW. Στηριζόμενοι σε λάθος στοιχεία οι Ράινχαρτ και Ρογκόφ επιβεβαίωσαν τότε μια θεωρία την οποία επικαλούνταν κάθε τόσο πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί -μεταξύ των οποίων ο τότε γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε- για να δικαιολογήσουν την επιβολή μέτρων αυστηρής λιτότητας. «Γι΄ αυτό και ορισμένες κυβερνήσεις πιέστηκαν πολύ να κάνουν τόσο μεγάλες περικοπές», εκτιμά ο Γκερτ Βάγκνερ. Σε αυτή την παρατεταμένη λιτότητα αποδίδουν πολλοί αναλυτές το ότι η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει ακόμη οριστικά από την κρίση.

Λάθη αλλά και «δημιουργικοί» υπολογισμοί

Το ότι η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει ακόμη οριστικά από την κρίση οφείλεται σύμφωνα με πολλούς αναλυτές στην παρατεταμένη λιτότητα

Υπάρχουν βέβαια πολλά ακόμη παραδείγματα λανθασμένων ερευνών ή μελετών που οδήγησαν σε εσφαλμένα προγνωστικά. Ένα από αυτά αφορά τον γερμανικό κατώτατο μισθό. Όταν το 2015 η Γερμανία αποφάσιζε -ως τελευταία χώρα της ΕΕ- να εισαγάγει κατώτατο ωρομίσθιο, οι εργοδότες προειδοποιούσαν για τις ανυπολόγιστες συνέπειες του βήματος. Βασικό όπλο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων τους ήταν μια μελέτη του οικονομικού ινστιτούτου Ifo που προέβλεπε ότι ο κατώτατος μισθός θα «στοίχιζε» έως και 900.000 θέσεις εργασίας. Η πρόβλεψη αυτή δεν επαληθεύτηκε ποτέ ενώ η Γερμανία συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ απασχόλησης μετά το άλλο.

Προκειμένου να αποκαλύπτονται τέτοια λάθη εγκαίρως και, κυρίως, πριν προλάβουν να προκαλέσουν ζημιά, μια ομάδα ερευνητών, μεταξύ των οποίων ο Γκερντ Βάγκνερ, προχώρησαν το 2017 στην ίδρυση της επιθεώρησης IREE (International Journal for Re-Views in Empirical Economics) η οποία βάζει στο μικροσκόπιο μελέτες μικροοικονομικών δεδομένων.

Την αξιοπιστία οικονομικών ερευνών εξέτασαν οι αμερικανοί Άντριου Τσανγκ και Φίλιπ Λι. Βάζοντας στο μικροσκόπιο 60 συνολικά μελέτες, οι δυο οικονομολόγοι κατάφεραν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα μόλις στις μισές από αυτές. Γενικά ισχύει ότι στο 40%-50% των περιπτώσεων δεν επαληθεύονται τα αποτελέσματα των ερευνών, τονίζει ο Βάγκνερ. Αυτό όμως δεν οφείλεται μόνον σε λάθος υπολογισμούς ή σε λανθασμένη μεθοδολογία. Συχνά οι επιστημονικές μελέτες παραποιούνται σκοπίμως προκειμένου να επιτευχθεί ένα θεαματικό ή «πολιτικά επιθυμητό» αποτέλεσμα.

SZ, Κώστας Συμεωνίδης

Source link

By smaragost

Τα κείμενα και οι απόψεις που φιλοξενούνται σε αυτό το site δεν αντιπροσωπεύουν τα πιστεύω μου, τα άρθρα είναι από διάφορες πηγές, θα βλέπουμε πάντα όλες τις πλευρές και θα σχολιάζουμε αναλόγως. ΠΑΡΑΚΑΛΩ μην χρησιμοποιείτε υβριστικές φράσεις και σχόλια. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τις ιατρικές συμβουλές παρακαλώ πολύ να συμβουλευτείτε τον κατάλληλο ιατρό πρώτα. Το site παρέχει μόνο πρόσβαση στις πληροφορίες και τίποτα άλλο, για τα άρθρα που είναι σε διαφορετική γλώσσα παρέχετε μετάφραση η οποία δεν είναι 100% αλλά θα βγάλετε νόημα. Σας ευχαριστώ για την στήριξη. The information provided herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any medical condition. A licensed medical professional should be consulted for diagnosis and treatment of any and all medical conditions. Links to other sites are provided for information only -- they do not constitute endorsements of those other sites.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.